Atunci cand razi mai " tare " ti se contracta mușchii si se apasă pe vezica. Oricui i se poate întâmpla dacă rade mai mult... Stai calma e ceva normal, nici eu la varsta ta nu-mi puteam stăpâni rasul, dar cu timpul vei vedea ca poti reusi. Bafta! :*
Cu timpul nu o sa mai fie asa! Stai linistita ca nu ai nimic si nici nu o sa patesti nimic!:*O sa treaca!
Dificultatea de a pastra controlul voluntar asupra emisiei de urina este explicabila prin afectarea muschilor din planseul perineal (denumim astfel regiunea dintre picioare, cu organele genitale externe si anus). In mod normal, muschii perineului se contracta in jurul uretrei pentru a retine urina in interiorul vezicii urinare. Cand se umple peste un anumit nivel, aceasta trimite mesaje catre creier, care impune musculaturii pelviene sa se contracte si mai mult. Prin relaxarea perineului, jetul de urina nu mai este intrerupt, iar vezica se goleste.
Slabirea muschilor pelvieni face dificil sau chiar imposibil controlul voluntar asupra urinarii. La eforturi care cresc presiunea din abdomen (alergari, tuse, stranut etc.), vezica urinara este "apasata", iar contractia incompleta pelviana duce la scaparea unei cantitati de urina prin uretra.
Exista si situatii in care sunt afectati nervii care conduc mesajele de la vezica spre creier. Unii medici fac, de asemenea, legatura intre afectiunile nervoase si nasteri (desi, deocamdata, nu se cunoaste exact mecanismul prin care sunt lezati acesti nervi la nastere). Efectul, insa, este acelasi: muschii perineali nu se contracta corect, iar persoana respectiva pierde involuntar urina.
"Cel mai frecvent aceste modificari sunt legate de nastere si de varsta. Insa exista si alte cauze ale incontinentei, cum sunt fistulele vezico-vaginale, prin care urina trece din vezica urinara in vagin. Astfel de fistule pot aparea in urma traumatismelor, iradierilor, dupa cancere, dar si mai frecvent dupa operatii precum histerectomia totala", explica prof. dr. Ioanel Sinescu, seful Centrului de chirurgie urologica si transplant renal de la Spitalul Fundeni (Bucuresti).
Ai fie o malformatie a aparatului urinar (daca ai problema asta dintotdeauna), fie o infectie urinara (daca a aparut de curand). Oricare problema ar fi, se va agrava in timp (pe masura ce cresti daca este malformatie, in cateva luni daca e infectie) si, daca nu te duci repede la medic, s-ar putea sa ramai cu probleme toata viata (sa urinezi involuntar din ce in ce mai des, la eforturi tot mai mici).