Incurci termenii!
HIPER- Element de compunere însemnând „peste, excesiv de...", folosit la formarea unor substantive și a unor adjective.
https://www.dex.ro/hiper
Asta inseamna ca tu mananci mai mult decat necesar. Cum sa slabesti?
Cum spune si Tudor, consulta endocrinologul, nu internetul!
Hiper inseamna doar in exces dar nu neaparat exces de calorii, daca consuma putini carbohidrati, si mai putine lipide sau aproape deloc, o parte din proteine vor face conversia in glucide si lipide(creierul rezista greu fara zahar)(cu alte cuvinte o diete doar cu cateva proteine in plus, desigur depinde si cu cat in plus poate sa slabeasca, ca daca e prea mult poate sa adauge prea multe calorii),
Organismul foloseste imediat zaharul deoarece este prima sursa si cea mai rapid de utilizat, deci in cateva minute ore ddupa ce consumi ceva dulce iar apare foamea, lipiele sunt cea mai greu de utilizat energie, de aceea, este foarte probabil moartea organismului din pricina foamei inainte sa consume depozitul lipidic(multi poat murii obezi)
Ce face organismul in cazul in care nu are zahar, pana ce extrage lipide, extrage din muschi si daca foamea e prea mare va extrage si din organele de care e nevoie pentru viata.
Oricum problema este mult mai mare deoarece proteinele contin azot si proteinele au in catabolism si amoniac(o substanta toxica in cantitati crescute), de aceea nu este cea mai benefica.
Stii de ce anume se zice ca caloriile nu sunt la fel? Pentru ca ai nevoie de anumite calorii pentru a procesa anumite calorii, chiar daca intra x calorii o parte vor fi nevoite pentru digestie sa spunem. Organismul nu primeste toata energia de la alimente, alt motiv.
Oricum dietele extreme chiar daca au un anume efect, de multe ori si sanatatea poate fi afectata, de aceea de multe ori dieta depinde de la o persoana la alta(la unii o dieta e buna si la altii le merge rau).
Am uitat sa scriu si faptul ca proteinele consuma o gramada calorii, deoarece ele trebuie transformate in aminoacizi ca apoi retransformate in alte proteine. De aceea dietele cu multe proteinele ajuta la slabit.
Ce dietă hiperproteică ai ținut?
Ai calculat tu macro-nutrienții, sau te-ai luat după o dietă strictă a altora? Dietele stricte pot avea consecințe foarte negative.
Când consumi proteine, trebuie să variezi sursele: proteine din ou, din lapte, din carne, din fasole, din mazăre, din ovăz, din nuci, din semințe etc. Trebuie ceva foarte variat din punct de vedere al surselor de proteină, pentru a aduce un aport consistent de micro-nutrienți.
Iarăși, dacă e vorba de o dietă bogată în proteine, trebuie să aleagă sursa principală de calorii, una din două, dar nu ambele: ori grăsimile, ori carbohidrații. Dacă e vorba de grăsimi, de preferință să fie mâncăruri foarte nutritive, bogați în acizi grași Omega-3, iar dacă alegi carbohidrați, trebuie să te ferești de carbohidrații simpli: zahăr, amidon din pâine, orez alb, paste etc., și să alegi cartofi copți, ovăz, mazăre, fasole, linte, legume și fructe, și orice e super-bogat în fibră.
Recomand ca procentajul de proteine să nu depășească 30% din caloriile totale, pentru că dacă vor depăși 30%, nu vor fi absorbite bine de corp, ci vor pune stres asupra rinichiului, când va trebui să fie eliminat excesul de uree; iarăși, proteinele sunt un diuretic puternic, senzația de slăbit vine de la faptul că elimini apa, dar dacă exagerezi în consumul de proteine, riști să te deshidratezi.
Aș recomanda fie 70% grăsime, 25% proteine, 5% glucide, fie 30% proteine, 45%-50% glucide, 25%-20% grăsime.
Cât despre problemele cu tiroida, acestea îți dau peste cap balanța hormonală, și-ți dau peste cap orice plan de a slăbi.
Adică vei pierde sau vei lua în greutate în mod neobișnuit.
De aceea, recomand să te duci la un ENDOCRINOLOG dietetician, care să-ți facă planul alimentar în detaliu, în funcție de hormonii tăi și de problemele tale hormonale, eventual să ia un calcul și un text genetic. Degeaba te chinui singură cu diete stricte, nu-ți va ieși, și-ți vei crea daune permanente corpului și metabolismului.
Recomand să te consulți cu ENDOCRINOLOGUL și să-l întrebi dacă nu poți face o terapie hormonală, sau chiar injecții de steroizi. Acestea pot aduce rezultate considerabile, când sunt combinate cu un stil de viață sănătos și calculat.
Hipotiroidism inseamna lipsa de hormoni tiroidieni, ceea ce inseamna ca persoana nu are metabolism ca altii, daca incerci o dieta hiperproteica este foarte probabil sa depasesti numarul de calorii(daca nu ai alta cauza care sa ti creasca metabolismul, de exemplu efortul, etc.) si sa ajungi sa pui in loc sa slabesti, pana si daca consumi o dieta normala faci asta, in funcie de stadiul in care e boala, daca o femeie poate consuma cam 1200 1500 calorii fara exercitii, dar as zice ca la hipotiroidism trebuie mult mai putine.Medicul endocrinolog ar fi trebuit sa ti fi prescris o dieta.
O persoana cu hipertiroidism va slabi daca manca normal(daca nu are alta cauza care sa i afecteze metabolismul(sa i scada)).
AndreeAnDrEyUtZa întreabă:
XxPANDAMANxX întreabă:
XxPANDAMANxX întreabă: