De obicei, daca voma nu reapare si catelul e bine dupa aceea, va linistiti. De cele mai multe ori insa nu se intampla asa. Si problema devine cu atat mai grava cu cat acest lucru tinde sa se intample cu oarecare regularitate. Va alarmati si, normal, veti face o vizita la medicul veterinar. Se vor face analize de sange si, intr-un caz fericit, poate si o ecografie sau o radiografie cu tranzit baritat. Daca toate acestea sunt ok, foarte multe dintre cauzele patologice pot fi excluse.
Problema ramane asadar una de dieta. Este recomandat sa va treceti catelul pe un tip de mancare special, o dieta pentru catei cu un stomac sensibil. De aici, bineinteles, pot urma doua variante: problema se rezolva, sau catelul poate continua sa vomite cand si cand, fara a prezenta alte simptome evidente. Aceasta problema poate fi destul de suparatoare atat pentru catel, dar si pentru stapan. Daca ati trecut deja prin etapele de mai sus, si problema persista, exista de obicei o cauza mai obscura care o genereaza. Una din cauzele problemei ar putea fi si o alergie pe care ar putea-o avea catelul dumneavoastra la anumite ingrediente din mancarea sa, fie ea si una speciala (ex. pui, miel, etc.). Probleme de acest fel sunt deseori insotite si de manifestari la nivel cutanat: eczeme, macarimi, mici leziuni. Puteti incerca in perioada urmatoare sa pastrati dieta pentru catei cu stomac sensibil dar sa incercati sa gasiti un sortiment de mancare cu alte ingrediente la baza (ex. curcan cu orez, rata cu cartofi, etc. ). Sau puteti incerca sa ii preparati dumneavoastra mancarea acasa, tinand cont strict de indicatiile medicului veterinar. Veti putea observa daca aceasta masura este una de succes sau nu in urmatoarele 10-14 zile. Se poate ca problema sa persiste totusi. Vor trebui in consecinta continuate investigatiile.
Un pas firesc in acest sens ar fi o endoscopie, facuta de un specialist. O camera de luat vederi atasata in varful unui tub subtire si flexibil este introdusa in tubul digestiv, putand vizualiza interiorul peretilor stomacului precum si a altor segmente ale tubului digestiv. Se pot astfel diagnostica, un eventual ulcer, iritatii de alta natura (mai usoare) ale peretelui stomacal/intestinal, existenta anumitor paraziti, eventuale tesuturi de neoformatie sau alte modificari morfologice din zona. Daca se observa astfel de modificari, daca aparatura o permite, se pot recolta si mici fragmente de tesut din peretele intestinal pentru a putea face apoi si o analiza histologica.
Sper sa-ti fie de folos si micutul sa-si revina