In cazui in care ciclul menstrual este neregulat lungimile acestora pot sa difere foarte mult una fata de alta chiar daca sunt consecutive. Menstruatia se produce intotdeauna dupa FIX 14 zile din momentul producerii ovulatiei, in cazul in care ovulul nu este fecundat. In cazul tau nu se produce OVULATIA deoarece sistemul tau hormonal nu functioneaza in mod normal si in lipsa ovulului nu se produce nici menstruatia si se anstaleaza amenoreea secundara. Functionarea defectuoasa a glandele responsabile de producerea celor 2 hormonilor feminini estrogen si progesteron care coordoneaza intregul mecanism de reproducere va influenta decisiv numarul zilelor fiecarui ciclu menstrual. Functionare defectuoasa a acestor glande endocrine, influenteaza producerea ovulatiei si implicit si momentul producerii menstruatiei. In cazul tau este vorba de niste dereglari hormonale care dezechilibreaza raportul optim dintre cei doi hormoni feminini amintiti si acest lucru determina ca ciclul tau menstrual sa fie unul neregulat, in care imprevizibilitatea este factorul predominant deoarece numarul de zile al fiecarui ciclu menstrual poate sa difere chiar foarte mult intre ele. In cazul ciclurilor menstruale neregulat este considerat ca fiind perfect normal si cel de 21 de zile (cel mai scurt), dar si cel de 35-42 de zile sau unul lung de 56-63 de zile sau si mai lung cu un numar de zile imposibil de preconizat. Doar in situatia in care menstruatia nu se produce nici dupa trecerea a 3 luni, se poate considera ca este vorba de o amenoree severa care poate fi semnalul afectiunii numite sindromul ovarelor polichistice (SOPC), adica o dereglare hormonala mult prea severa si intro astfel de situatie consultatia ginecologica devine obligatorie. In cazul in care ovulele raman inchistate in masa foliculului ovarian, apare fenomenul denumit sindrom al ovarelor polichistice si din acest motiv apare si amenoreea adica lipsa menstruatiei pe perioade mai lungi sau mai scurte, uneori lungi de mai multe luni de zile. Daca SOPC nu este tratat corespunzator afectiunea in timp evolueaza si uneori poate provoca chiar si sterilitate. Trebuie sa te prezinti la un cabinet, o clinica ginecologica pentru consultatie fiindca doar medicul ginecolog pe baza investigatiilor intreprinse si pe baza rezultatelor analizelor hormonale poate sa-ti prescrie tratamentul adecvat. Afectiunea nu este deosebit de grava, dar totusi ar fi indicat sa nu amani prea mult vizita si consultatia medicala. Multa sanatate!
Ar putea fi dereglari hormonale, oricum cel mai sigur ar gi sa cumperi un test de sarcina si/sau sa mergi la ginecolog. Un control de rutina nu strica.
Bună!
În cazul tău, NU putem discuta de "menstruatia neregulata"!
Poate fi vorba de o afecţiune ovariană ( chist ovarian, S.O.P./ovare polichistice, etc. ), sau poate fi vorba şi de o afecţiune endocrină/tiroidiană :(
NU ai dat detalii : vârsta, când ai avut PRIMA menstruaţie/menarha, dacă eşti în PRIMUL an de ciclu menstrual, datele ciclului menstrual pe cel puţin ultimele 12 luni, dacă ai fost la ginecolog pentru astfel de dereglări, un eventual diagnostic, eventuale tratamente, dacă ţi-ai început recent viaţa sexuală, dacă ai făcut sex neprotejat în lunile anterioare, dacă/când/cum ai făcut test de sarcină, etc.
Dacă eşti în PRIMUL an de ciclu menstrual, atunci sunt NORMALE astfel de dereglări/întârzieri şi NU ai de ce să te îngrijorezi!
În general, primele 5 menstruaţii întârzie ( uneori chiar şi 3-6 luni, depinde de vârstă ) - dar, cu timpul, cam în decurs de 1 an, se va "regla" cât de cât şi vei avea menstră aproape lunar.
Spre exemplu a 2-a menstruaţie poate întârzia cam 4-6 luni, apoi a 3-a poate veni cam după 3-4 luni, a 4-a cam după 2-3 luni, etc.
Se poate să fie aceeaşi situaţie şi în cazul tău.
NU ai de ce să te îngrijorezi, aceste dereglări hormonale sunt foarte FRECVENTE în primul an de ciclu menstrual.
Dacă NU eşti în primul an de ciclu menstrual, atunci NU sunt normale astfel de întârzieri!
Cauze generale posibile în cazul întârzierii menstruaţiei : răceală, dereglare hormonală, stres, infecţie, probleme medicale ( chist ovarian, ovar polichistic, etc. ), sarcină,...
O întârziere acceptabilă, din diverse cauze : răceală abdominală ( NU răceala "comună" ) sau răceală la ovare ( anexită ), infecţie, medicamente, etc., este de MAXIM 7-10 zile; tot ce DEPĂŞEŞTE 10 zile reprezintă o "problemă medicală"!
Poate fi vorba de :
1 ) o dereglare hormonală - situaţie în care TREBUIE să consulţi un endocrinolog, care îţi va prescrie analize hormonale pentru a determina dozajul din sânge şi apoi vei primi tratament
2 ) probleme de natură ginecologică ( chist ovarian, ovar polichistic, etc. ) - situaţie în care TREBUIE să faci un control ginecologic, unde îţi va face o ecografie ovariană/pelvină ( sau una transvaginală ) pentru a verifica starea ovarelor/uterului şi trompelor uterine.
AMBELE controale trebuie făcute simultan - deci, mergi la medicul de familie şi ceri Trimitere atât la endocrinolog, cât şi la ginecolog!
Dacă este vorba de chist o să-ţi prescrie un tratament cu tablete anticoncepţionale pe 3-6-9-12 luni ( până se dizolvă chistul respectiv ) şi control periodic ( din 3 în 3 luni ).
Dacă NU este chist atunci îţi va prescrie tratament cu Duphaston pe 10-30 zile ( eventual chiar pe mai multe luni ), după care o să-ţi vină regulat menstruaţia.
De asemenea, dacă ai dereglări menstruale dese, poţi să bei ceai ( sau tinctură ) de creţişoară şi/sau ceai de coada şoricelului - vezi informaţii la linkul :
http://www.formula-as.ro/......ului-10059
http://tratamente.naturale.din.plante.alb.ro/......um%29.html
http://www.formula-as.ro/2010/923/medicina-naturii-44/cretisoara-12562
Ori ceai sau tinctură/extract din/de mlădiţe de zmeur - vezi detalii la linkul :
http://magazin.remediu.ro/ceai-zmeur-frunze-50-gr-dacia-plant-683.html
http://www.naturaplant.ro/produse/591/Extract_din_mladite_de_Zmeur
http://www.sanatate-si-frumusete.ro/....../index.php
Aceste ceaiuri NU exclud un control ginecologic!
La ginecolog poţi merge şi SINGURĂ ( FĂRĂ mama, chiar dacă eşti minoră; n-ai precizat vârsta ), TREBUIE doar să ai la tine : actul de identitate + Trimitere ( de la medicul de familie sau de la Cabinetul şcolar ) + Programare ( pe care o poţi face telefonic sau personal ).
Toate cele bune!