Gastro-enterologul poate confirma. Salicilatii se cumuleaza in organism si sensibilitatea apare doar peste un anumit nivel, deci nu iti vor fi excluse de tot fructele. Nu iei ceva medicatie pe baza de salicilati, gen aspirina?
Testeaza macar 2 saptamani o dieta saraca in salicilati, iar daca vezi ca starea ta devine mai buna iti poti confirma singura sensibilitatea.
La fel si pentru lactoza, in cazul ei reactia apare imediat dupa consumul de lactate.
Alergologul poate identifica reactii alergice prin expunere la alergeni, dar aia e total alta poveste fata de intoleranta la lactoza in care nu exista alergie ci o absenta a enzimei care "digera" lactoza. Cu alte cuvinte, alergologul nu poate diagnostica nimic in cazul asta.
Confirmarea acestui diagnostic il poate confirma un alergolog prin teste de alergie. Iar ceea ce ti-a spus medicul, fara sa faca vreun test, doar bazandu-se pe niste simptome nu este relevant.
La un alergolog... dar ar fi bine sa urmezi si un regim... Regimul pentru intoleranta la lactoza
Regimul pentru intoleranta la lactoza este compus doar din alimente care contin o cantitate minima de lactoza. Acest regim previne aparitia efectelor adverse ale consumului de lapte sau de produse lactate: balonare, crampe intestinale, diaree. Severitatea simptomelor depinde de cantitatea de lactoza ingerata si de nivelul deficitului de lactaza.
Regimul este creat pentru persoanele care nu pot digera zaharul din lapte (lactoza), datorita deficitului de lactaza. Se recomanda in cazurile de: intoleranta la lactoza datorate unui deficit de lactaza, lipsa de lactaza din cadrul bolii inflamatorii intestinale si altor sindroame de malabsorbtie.
Efectele adverse se opresc in general dupa 3- 5 zile de la inceperea dietei. Exista mai multe niveluri ale intolerantei la lactoza, iar fiecare persoana trebuie sa afle care este gradul individual de toleranta la un anumit aliment. Dieta de mai jos este destinata pacientilor foarte sensibili, care nu pot tolera lactoza nici in cantitati reduse.
Dieta se bazeaza pe eliminarea laptelui si a produselor lactate.
Cititi cu atentie informatiile nutritive de pe produse.
Evitati produsele care contin LACTOZA, LAPTE sau SUBSTANTA USCATA DIN LAPTE.
Lactalbumina si compusii calciului sunt saruri ale acidului lactic si nu contin lactoza.
Alimente permise:
Atentie, alimentele scrise cu italice trebuie evitate de persoanele foarte sensibile, care urmeaza o dieta stricta!
Paine si cereale -6, 11 portii pe zi
- paine integrala, cereale, orez, orz sau paste (care nu contin lapte)
- macaroane, taitei, spaghetti
- biscuiti
Legume -3, 4 portii pe zi
- toate legumele si sucurile de legume
Fructe -2, 4 portii pe zi
- toate fructele si sucurile de fructe
Lapte si produse lactate -2, 3 portii pe zi
- lapte de soia, lapte fara lactoza, suplimente fara lactoza
- branza maturata, procesata
- iaurt
- unt si margarina
Carnea si inlocuitorii de carne
- toate tipurile de carne (vita, pui, porc, peste) fiarta, prajita sau facuta la cuptor
- oua (preparate fara lapte)
- fasole uscata, mazare, linte
- nuci si unt de arahide
Alimente interzise:
Paine si cereale
- toate produsele de brutarie sau patiserie (biscuiti, briose, clatite, etc.) preparate cu lapte sau derivate din lapte
- painea de casa cu lapte
- cerealele uscate care contin lactoza sau lapte
Legume
- legumele preparate cu branza, lapte sau produse lactate
Fructe
- sucurile de fructe care contin lactoza
Lapte si produse lactate
- lapte, produse lactate, lapte de capra, lapte acidofil
- lapte praf
- toate branzeturile
Altele
- supa crema
- ciocolata calda
- frisca
- sosuri cu lapte sau smantana