anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Am simptome premenstruale insa menstruatia intarzie sa apara. Am avut menstruatia intre 23 si 28 februarie. Am fost fertila intre 6 si 11 martie, in 9 martie am avut ovulatia si de atunci dureri de sani, crampe si cam atat... Cam in 28 trebuia sa imi vina menstruatia insa nu apare...Mentionez ca am menstruatie neregulata si am fost si racita si am luat paracetamol. Oare din cauza asta imi intarzie? ( Am avut 2 contacte sexuale de atunci, dupa perioada fertila insa nu am avut incidente). Daca m-ati putea ajuta cu niste raspunsuri as fi foarte incantata, Dau Funda!
P.S : Cam de 5 zile am scurgeri transparente/albe, nu au miros si nu sunt insotite de mancarimi.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!

NU eşti însărcinată, stai LINIŞTITĂ!

Faptul că acum ai dureri de sâni şi discomfort/dureri de ovare pot reprezenta simptome premenstruale, care apar cu 3-7 zile ( sau mai RAR, chiar cu 10 zile ) ÎNAINTE de a veni menstra - deci, e posibil ca în următoarele zile să-ţi vină menstruaţia!

NU ai dat detalii : vârsta, când ai avut prima menstruaţie/menarha, datele ciclului menstrual pe cel puţin ultimele 6 luni, dacă au mai fost întârzieri, dacă ai fost la ginecolog pentru astfel de dereglări, un eventual diagnostic, eventuale tratamente, etc.

Dacă data naşterii ( afişată la profilul tău ) este corectă, atunci ai 17 anişori şi la vârsta asta NU sunt normale aceste întârzieri ale menstrei.

Cauze generale posibile în cazul întârzierii menstruaţiei : răceală, dereglare hormonală, stres, infecţie, probleme medicale ( chist ovarian, ovar polichistic, etc. ), sarcină,...

O întârziere acceptabilă ( din diverse cauze : răceală, infecţie, medicamente, etc. ) este de MAXIM 7-10 zile; tot ce DEPĂŞEŞTE 10 zile reprezintă o "problemă medicală"!

Poate fi vorba de :
1 ) o dereglare hormonală - situaţie în care TREBUIE să consulţi un endocrinolog, care îţi va prescrie analize hormonale pentru a determina dozajul din sânge şi apoi vei primi tratament
2 ) probleme de natură ginecologică ( chist ovarian, ovar polichistic, etc. ) - dacă au mai fost astfel de întârzieri şi în trecut - situaţie în care TREBUIE să faci un control ginecologic, unde îţi va face o ecografie ovariană sau una vaginală pentru a verifica starea ovarelor/uterului şi trompelor uterine.

AMBELE controale trebuie făcute simultan - deci, mergi la medicul de familie şi ceri Trimitere atât la endocrinolog, cât şi la ginecolog!

Dacă este vorba de chist o să-ţi prescrie un tratament cu tablete anticoncepţionale pe 3-6-9-12 luni ( până se dizolvă chistul respectiv ) şi control periodic ( din 3 în 3 luni ).

Dacă NU este chist atunci îţi va prescrie tratament cu Duphaston pe 10-30 zile ( eventual chiar pe mai multe luni ), după care o să-ţi vină regulat menstruaţia.

Oricum, sarcina este exclusă din moment ce ai avut contacte sexuale protejate ( şi bănuiesc că aţi verificat prezervativul DUPĂ actul sexual ).

Dacă în trecut au mai existat întârzieri ale menstrei, atunci poate fi vorba de o afecţiune ginecologică; dacă nu, e posibil să fie o dereglare minoră.


Cea mai SIGURĂ metodă contraceptivă este folosirea prezervativului, deoarece are DUBLU rol : previne o eventuală sarcină, DAR previne şi infectarea cu diverse boli cu transmitere sexuală ( BTS ) – la o utilizare CORECTĂ!

De aceea, recomand NEAPĂRAT folosirea PREZERVATIVULUI ( alunecarea va fi mai uşoară, eviţi riscul de sarcină şi diverse boli cu transmitere sexuală ) – mai ales în cazul unei noi relaţii, sau o relaţie „pasageră" ( ori una sub semnul întrebării )!

Dar e foarte important să fiţi ATENŢI la modul de "manevrare" a prezervativului ( deschiderea lui şi "montarea", apoi e importantă mărimea, şi nu în ultimul rând "demontarea" acestuia ) - de asemenea, recomand VERIFICAREA prezervativului după FIECARE "partidă" ( să nu se fi rupt/tăiat; se poate verifica atât vizual, cât şi prin umplere cu apă ) - pentru mai multă siguranţă!

Dacă folosiţi prezervativ de fiecare dată şi la fiecare "număr/partidă" ( ATENŢIE la modul de manevrare/desfacere şi "montare/demontare" ) NU există risc de sarcină ( siguranţă de 99-100 % ), DAR ( repet ) preferabil să-l verifici după partidă!

Apoi, NU am priceput cum ai făcut "calculul" perioadelor ( de fertilitate şi a zilei ovulaţiei ) - deoarece este mare diferenţa dintre data ovulaţiei şi 28 martie ( când zici că ar fi trebui să-ţi vină menstra )...

După calculele din "prima parte", menstra ar fi trebuit să-ţi vină cam prin 23 martie!
Deci, întârzierea este destul de MARE : 9 zile ( e la limita superioară )!

Oricum, mestruaţia NU întârzie din cauza unei răceli "comune"/obişnuite, ci din cauza unei răceli abdominale ( sau o răceală la ovare/anexită ).

Dacă îţi cunoşti datele ciclului pe ultimele 6 luni ( cel puţin ) poţi să-ţi calculezi : când are loc ovulaţia, perioada cu fertilitate „ridicată" şi data următoarei menstruaţii – folosind „metoda calendarului"!

Un ciclu menstrual este perioada care ÎNCEPE cu PRIMA zi de ciclu ( inclusiv acele zile de menstruaţie ) şi PÂNĂ în prima zi de menstruaţie din ciclul următor - dar fără acea zi, deoarece ea intră la calculul lunii următoare!

Vorbim despre ciclu menstrual REGULAT dacă timp de cel puţin 6 luni consecutive îţi vine menstruaţia la acelaşi interval/număr de zile )!

Cea mai fertilă zi este în ziua ovulaţiei, iar perioada cu fertilitate RIDICATĂ ( şi cu risc MAXIM de sarcină ) ESTE cu 5 zile înainte de ovulaţie şi până după ovulaţie cu 2 zile ( după )!

În primul rând, e foarte IMPORTANT să ţi un CALENDAR SPECIAL ( doar pentru ciclul menstrual, pe care să nu notezi altceva ) : în acel calendar să-ţi notezi, ÎN FIECARE LUNĂ, prima zi de ciclu ( cu pix roşu ) şi apoi ultima zi de ciclu ( cu pix albastru ) – eventual cu verde zilele în care ai făcut dragoste!

Nu se ştie când ai nevoie de el...

Metoda calendarului se bazeaza pe cunoasterea zilelor in care femeia este fertila, zile in care daca au loc contacte sexuale neprotejate, se poate produce o sarcina. In aceasta perioada fertila, daca nu se doreste o sarcina se evita contactele sexuale, sau se poate recurge la alte mijloace contraceptive.

Pentru a se putea folosi cu succes metoda calendarului este necesar ca femeia sa tina o evidenta precisa a ciclurilor ei menstruale pe o perioada de minimum 6 luni.

Prima zi a fiecarui ciclu menstrual este ziua in care incepe menstruatia ( numita si ziua 1).
Apoi zilele se numeroteaza in continuare (ziua a 2-a, ziua a 3-a etc) pana la ultima zi inainte de menstruatia urmatoare.
Un ciclu menstrual complet este intervalul de timp cuprins intre prima zi de menstruatie / Ziua 1 a ciclului menstrual si prima zi a urmatorului ciclu.
Durata ciclului menstrual in general variaza intre 25 si 35 de zile, si bineinteles exista si exceptii.

Daca pe toata aceasta perioada durata ciclului menstrual este constanta, adica variata maxima este de 1 zi, inseamna ca ai un ciclu menstrual constant.
Daca in fiecare luna durata ciclului tau este diferita se considera ca ai un ciclu menstrual neregulat.
Daca ciclul tau menstrual are o variatie mai mare de 7 zile este bine ca urmarirea ciclului sa se intinda pe o perioada mai mare de timp.

Folosind „metoda calendarului" ( prezentată cu exemple pe site-ul SURSĂ http://www.mamicamea.ro/......eptie.html ), POŢI să-ţi calculezi CORECT data venirii menstruaţiei şi perioadele cu fertilitate ridicată sau scăzută!

Apoi, o întârziere ( a menstruaţiei ) de până la 7-10 zile ( faţă de data calculată CORECT cu metoda calendarului ) este acceptabilă - dacă întârzie mai mult, atunci pot fi alte „probleme".

Iar scurgerile transparente/albe ( fără miros şi mâncărimi ) reprezintă secreţia vaginală NORMALĂ.

Cel mai indicat ar fi un control ginecologic deoarece ai ajuns la o întârziere "maximă" admisibilă.

La ginecolog poţi merge şi SINGURĂ ( FĂRĂ mama, chiar dacă eşti minoră ), TREBUIE doar să ai la tine : actul de identitate + Trimitere ( de la medicul de familie sau de la Cabinetul şcolar ) + Programare ( pe care o poţi face telefonic sau personal ).

Toate cele bune.

| Privacy a răspuns (pentru bursuc001):

Da, am 17 ani, e corecta varsta de pe profil. Cu o luna inainte sa implinesc 11 ani mi-a venit prima data menstruatia. Din pacate de atunci tot neregulata este. Nu mi-am facut griji pana acum deoarece am o alimentatie dezechilibrata si se intampla sa fiu stresata de multe ori, insa acum e diferit. Imi tot fac filme in cap. Cum nu mai sunt virgina. Si da, am facut sex protejat dupa cum spuneam si am verificat prezervativele dupa fiecare partida, nu erau rupte, nu erau deteriorate deloc. Deci trebuia sa imi vina in 23. Chiar atunci am racit eu. Am luat niste medicamente si dupa nu 3 zile m-am simtit mai bine. Insa nu inteleg de ce imi intarzie atata. Ieri am avut crampe usoare dar azi nu ma mai durut nimic, trebuie sa apara menstruatia? Din pacate cunosc datele ultimelor 4 menstruatii doar. Vechile calendare nu le mai am.

| Privacy a răspuns (pentru bursuc001):

Aaa, inca o chestie. Treaba cu ovulatia, pe net era un calculator al ovulatiei si acolo mi-a aparut ca in intervalul acela o sa am ovulatia, intr-adevar am avut niste scurgeri usoare, dar nu ca si in celelalte luni, saptamana trecuta am avut niste scurgeri mai serioase, mi-e asa jena, insa, cred ca aceea a fost ovulatia. Habar nu am, sunt cam pe langa cu subiectul asta. straight face

| bursuc001 a răspuns (pentru Privacy):

Calculatoarele de ovulaţie ( sau alte perioade ) de pe net sunt total AIUREA - ele sunt valabile DOAR în cazul unui ciclu REGULAT de 28 zile!

Iar majoritatea fetelor/femeilor NU au ciclu regulat - situaţie în care se face o "medie"...

Folosind „metoda calendarului" ( prezentată cu exemple pe site-ul SURSĂ http://www.mamicamea.ro/......eptie.html ), POŢI să-ţi calculezi CORECT data venirii menstruaţiei şi perioadele cu fertilitate ridicată sau scăzută!

Calculul de pe acest site este cel mai CORECT - părerea mea!

Dacă vrei, poţi să-mi trimiţi ( prin mesaj privat ) datele ciclului pe lunile care le şti şi o să-ţi fac eu acel calcul cu "metoda calendarului" şi am să-ţi EXPLIC cum se face.

Apoi, după 6 ani de ciclu menstrual, ar fi TREBUIT să ţi se regleze cât de cât!
E adevărat că alimentaţia dezechilibrată şi stresul INFLUENŢEAZĂ ciclul menstrual, dar nu în aşa mare măsură...

INSIST pe un control la ginecolog + endocrinolog, mai ales în această situaţie.


De asemenea, poţi să bei ceai ( sau tinctură ) de creţişoară şi/sau ceai de coada şoricelului - vezi informaţii la linkul :
http://www.formula-as.ro/......ului-10059

http://tratamente.naturale.din.plante.alb.ro/......um%29.html

http://www.formula-as.ro/2010/923/medicina-naturii-44/cretisoara-12562

O seară frumoasă.

10 răspunsuri:
Legiuitoarea
| Legiuitoarea a răspuns:

Bună.
Se numește leucoree ceea ce elimini, este fiziologică.
Ai nevoie de un test de sarcină și învață să folosești prezervativul.
Nu te expune riscului.
Pa, pa.

| Privacy a răspuns (pentru Legiuitoarea):

Stiu sa folosesc prezervativul, mereu fac sex protejat. Pana acum n-am avut probleme cu el. Doar ca mi-a intarziat 2 zile si sunt cam confuza...

| Azµre a răspuns:

Dacă ai făcut sex fără prezervativ, există riscul unei sarcini, dar mai degrabă e vorba de un ciclu neregulat asociat cu o dereglare hormonală.

| Privacy a răspuns (pentru Azµre):

Am folosit prezervativ.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Bună!
Există risc de sarcină dacă ai făcut-o fără protecţie, acu stai cu frica în sân!
Este şi o dereglare hormonală, mai ales dacă spui că ai şi ciclu neregulat!
Pentru dereglări, e bine să consumi ceai de creţişoară.
Te pup!

| Privacy a răspuns (pentru anonim_4396):

Am facut sex protejat, nici vorba sa fac fara protectie.

| Bubulin4ik a răspuns:

Ai o dereglare, posibil de la pastile, sau nu mai stiu! Ar fi bine sa faci un test de sarcina pentru orice eventualitate! Bafta si ai grija de tine:*