Inseamna ca esti infectata cu virusul human papiloma, virus care produce cancerul de col uterin. Conteaza mult ce tulpina ai, fiindca sunt unele mai cancerigene si altele mai putin cancerigene.
Este foarte grav, fiindca nu se poate vindeca, il vei transmite tuturor partenerilor tai sexuali (de aceea va trebui sa folosesti prezervativ absolut la fiecare contact sexual) si ai risc crescut de cancer de col uterin, ceea ce iti impune ca o data la 6 luni, toata viata, sa te duci la ginecolog pentru consultatie si test Papanicolaou si o data la 2-3 ani sa faci o colposcopie de rutina. Asta ca sa descoperi leziunile precanceroase inainte de a se transforma in cancer si sa te poti opera in timp util, ca sa te vindeci.
Virusul Papiloma uman (HPV = Human Papilloma Virus) este cauza aparitiei verucilor (negi), inclusiv a celor genitale si poate determina modificari canceroase la nivelul cervixului uterin. HPV se transmite prin contactul direct.
Exista mai mult de 100 de tipuri de HPV.
Unele tipuri de HPV determina verucile genitale. La femei, anumite tipuri de HPV cresc riscul de cancer cervical. In unele cazuri, unicul semn al infectarii femei cu HPV este un rezultat anormal la testul Papanicolau.
Alte tipuri de HPV determina verucile comune, plantare (filiforme sau plate) si in rare cazuri veruci genitale. Aceste tipuri de veruci nu sunt canceroase.
Nu exista nici un fel de tratament care sa vindece (elimine) infectia cu HPV. In cele mai multe cazuri, verucile dispar fara tratament in aproximativ 2 ani. Cu toate acestea, tratamentul grabeste disparitia verucilor. Cu sau fara tratament, HPV ramane cantonat in organismul uman, astfel ca verucile pot reaparea.
Buna Alisa la aceasta intrebare as vrea si eu raspunsul deoarece mi-am facut papanicolau si mi s-a spus sa fac HPV iar dupa ce l-am facut mi-a iesit pozitiv.De atunci nu mai imi gasesc linistea, am programare acum pe 25 sa mai fac un control dar eu deja ma gandesc la ce este mai rau.Tu ce analize ai facut? Te rog sa imi raspunzi.MULTA SANATATE SI AS VREA SA TINEM LEGATURA
LarisaChe07 întreabă: