Tratamentul dietetic al unei gastrite acute consta in primul rand din restrangerea alimentatiei.
Sunt recomandate in acest stadiu supele de zarzavat, limpezi sau cu putin orez, branza de vaci sau casul proaspat, fainoasele cu apa si lapte, paine alba veche, merele coapte, supa de carne de vaca fiarta si tocata.
Bolnavul va manca foarte incet, iar dupa masa este recomandat repausul la pat, eventual aplicand o compresa calda pe abdomen. Acest tip de regim va fi urmat maxim 8-10 zile, revenindu-se apoi treptat la alimentatia normala, dar evitand totusi produsele iritante si greu digerabile. In gastritele cronice, alimentatia va fi cat mai variata si se va adaptape cat posibil, obiceiurilor alimentare ale bolnavului.
Aceste persoane vor exclude din dieta urmatoarele alimente:
- carnea grasa sau carnea de vanat, mezelurile grase si slanina;
- conservele nedietetice;
- legumele tari, bogate in celuloza precum: ceapa, castravetii, telina, ridichile, lintea, fasolea, mazarea;
- alimentele prajite in grasime;
- dulciurile ca: bomboanele, prajiturile de cofetarie, dulceata;
- condimentele: ardei, usturoi, piper, mustar;
- cafeaua, ceaiul tare, alcoolul.
Alimentele permise vor fi preparate cat mai simplu, iar orele de masatrebuie respectate cu strictete.
Alimentele indicate:
- supele de carne, borsurile, supele-crema;
- carnea, in general greu tolerata de aceste persoane, va fi de vita, pasare, vitel, si doar fiarta;
- pestele slab, fiert, fript sau copt in pergament;
- ouale doar in preparate sau concomitent cu alte alimente (budinci);
- laptele dulce este foarte greu digerat in aceste cazuri si de aceease recomanda derivatele de lapte: iaurtul, laptele acidulat, chefirul, branza de vaci;
- legumele tinere, bine fierte, preparate ca soteuri, ciorbe si supe-cremade legume;
- fructele se consuma sub forma de compoturi neindulcite, sucuri defructe, mere coapte fara zahar. Unele se pot consuma si crude, dartrebuie sa fie bine coapte: caise, prune, piersici, fragi, zmeura;
- prajituri cu mere si branza, biscuiti, insa dulciurile, mierea sunt, in general, greu suportate.
Ferice, painea neagra nu e buna la gastrita, vorbesti aiurea. Amilik, stiu ce e bun si ce nu, dar as fi vrut niste retete cum am spus si mai sus. si inca ceva, painea de secara face bine?
Painea alba veche de o zi
http://www.topsanatate.ro/......-post.html