| dianna_5276 a întrebat:

As vrea sa stiu si eu mai multe detalii despre diabetul tip 1.Prietenul meu are asa ceva, si-a rupt piciorul in luna mai, l-a avut in ghips, i-au pus 2 tije in picior si vindecarea lui decurge lent.Am auzit ca poate intarzia vindecarea din cauza bolii sale.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| yadora a răspuns:

Diabetul zaharat tip 1 este o boala caracterizata prin cresterea foarte mare a zaharului din sange (glucoza crescuta - glicemie mare), distrugerea totala a celulelor din pancreas care secreta insulina (celule beta-pancreatice), ducând la lipsa completa de insulina, cu evolutie spre cetoacidoza (glicemie mare + prezenta cetonelor in sange + sange acid, acru) si deznodamant fatal daca nu se intervine prin tratament substitutiv cu insulina. Acesti pacienti au o dependenta vitala fata de tratamentul cu insulina in lipsa caruia nu pot supravietui. Sunt individualizate doua subtipuri :

- Autoimun (1A): distrugerea celulelor din pancreas care secreta insulina (beta-pancreatice) este realizata prin mecanisme autoimune;

- Idiopatic (1B): mecanismele care realizeaza distrugerea celulelor beta pancreatice nu sunt cunoscute.


Diabetul zaharat tip 1 este o forma de boala care se înregistreaza în aproximativ 10% din persoanele cu diabet din tara noastra. Ea se caracterizeaza printr-o lipsa toatala a secretiei de insulina, debut relativ brusc cu simptome evidente (urinat des, sete continua, cresterea poftei de mancare, slabire) si tendinta la cetoacidoza (glicemie mare + prezenta cetonelor in sange + sange acid, acru). Aceasta forma de boala poate fi întâlnita la toate vârstele, dar caracterizeaza mai ales pacientii la care boala debuteaza sub 30 ani. Sub aceasta vârsta aproape toti pacientii sunt insulino-dependenti.

Diabetul zaharat tip 1 apare cel mai frecvent la copii sau tineri şi se caracterizează printr-o distrugere de către sistemul imunitar a celulelor pancreatice care secretă insulină. Organismul persoanelor diagnosticare cu acest tip de diabet fie nu produce insulină, fie cantitatea secretată este foarte mică.

Ce este diabetul zaharat tip 1?
Diabetul zaharat tip 1 este o boală metabolică ce se caracterizează prin prezenţa unui nivel ridicat al glucozei în sânge (hiperglicemie). Diabetul zaharat tip 1 se instalează în momentul în care pancreasul nu produce suficientă insulină sau atunci când organismul nu mai utilizează în mod eficient insulina produsă. Insulina este un hormon al cărul principal rol este acela de a ajuta celulele să preia glucoza din sânge pentru producerea energiei. Bolnavii de diabet zaharat tip 1 au nevoie de tratament cu insulină pentru a putea supravieţui.

Simptomele diabetului zaharat tip 1
Simptomele diabetului zaharat tip 1 sunt:

• Senzaţia excesivă de foame;
• Senzaţie frecventă de sete;
• Urinare frecventă;
• Pierdere în greutate;
• Stări repetate de ososeală.

Diagnosticarea diabetului zaharat tip 1
Diagnosticul de diabet zaharat tip 1 se stabileşte după măsurarea glicemiei. Glicemia reprezintă cantitatea de glucoză din sânge. Valorile normale ale glucozei sunt cuprinse între 65 şi 110 mg la 100 mg de sânge. Atunci când nivelul glicemiei este de peste 126 mg/dl (pe nemâncate) sau de peste 200 mg/dl (în timpul zilei), se poate vorbi de apariţia diabetului zaharat tip 1.

Cauzele care duc la apariţia diabetului zaharat tip 1
Diabetul zaharat de tip 1 apare atunci când celulele pancreatice care secretă insulină sunt distruse. Potrivit specialiştilor, una dintre principalele cauze ale diabetului de acest tip este ereditatea. Dincolo de ereditate, în declanşarea diabetului de tip 1 sunt implicaţi şi factorii de mediu, infecţiile cu virusuri care au predilecţie pentru ţesutul pancreatic, sau alimentaţia (unele proteine din laptele de vacă, introdus prea devreme în alimentaţia copiilor sau cafeaua consumată de copii).

Tratamentul diabetului zaharat de tip 1
Tratamentul diabetului zaharat de tip 1 presupune, în primul rând, administrarea zilnică de insulină. Insulina joacă un rol extrem de important în tratamentul diabetului. În cazul diabetului de tip 1, terapia pe bază de insulină ajută la înlocuirea insulinei pe care corpul este incapabil să o producă. Insulina trebuie injectată sub piele, de mai multe ori pe zi. Pentru administrare se poate alege între seringă, pen-uri sau pompiţe care asigură o inserare continuă de insulină printr-un cateter sub piele. Totodată, pacienţii diagnosticaţi cu o astfel de afecţiune îşi vor verifica periodic glicemia, prin testări ambulatorii, vor renunţa la consumul de alcool şi tutun şi vor adopta un regim alimentar special, în care consumul de carbohidraţi va fi atent programat.

Prevenirea diabetului zaharat tip 1
Prevenirea diabetului zaharat de tip 1 se poate face prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, care să includă un regim alimentar echilibrat, sărac în carbohidraţi (dulciuri, făinoase, cartofi, pâine etc), mişcare fizică, evitarea alcoolului şi a fumatului.



5 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Daca isi controleaza foarte bine glicemia, vindecarea se poate desfasura normal.

auran
| auran a răspuns:

Da asa este, diabetul ii poate incetini vindecarea dar, nu inseamna ca nu o sa se vindece...aici cred ca ti-ai mai putea lamuri anumite intrebari fara raspuns http://forum.diabetzaharat.ro/ ...multa sanatate

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Da, diabetul incetineste procesele de vindecare prin faptul ca tesuturile se refac mai greu, dar poate face tratament pentru diabet, regim la sange si scapa de diabet.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Eu am fost supectata de diabet, tin regim cu o vointa extraordinara, nu am diabet nici in prezent, suspectarea s-a facut acum 4 ani, fara regim desigur lucrurile n-ar fi stat asa.

| dianna_5276 explică:

Multumesc frumos pentru raspunsuri, sunteti dragute si prompte.Intr-adevar, nu prea a avut grija de el, a fost cam deprimat. Ce-i drept, eu l-am cunoscut la o luna jumate, dupa ce si-a rupt el piciorul.Sa zic eu asa, cred ca si-a mai revenit psihic, si as vrea sa ii mearga bine si pe viitor, cu mine sau fara mine.Cu siguranta, e dificil sa traiesti cu o boala toata viata, dar si eu sunt de parere ca poti trai linistit, cu regim si tot ce trebuie.Totusi, sunt curioasa de inca un lucru. Am inteles ca la batranete, se poate agrava situatia, apar cangrene si anumite chestii nasoale.Despre astea aveti idee? Multumesc!