Nici una, nici alta, se intampla fiindca esti intr-o perioada de agravare a bolii tale.
Si ce ar trebui sa fac?
Sa faci tratamentul asa cum iti este dat si sa iti intrebi psihiatrul daca te-ar mai putea ajuta ceva (internare, psihoterapie)
Mi-a dat 3 ml de rispolept și mă simt mult mai rău de la el. Mult mai trist și fără chef de nimic. Nu mă pot concentra de multe ori. Am mai luat olanzapina 6 ani și tot așa mă simțeam, iar după ce am întrerupt o și am luat cipralex am inceput sa fiu cu mult mai bine.
Eu cred ca iti este rau de la boala, de la cauza care l-a obligat sa iti dea Rispolept. E important sa ai incredere in medic si in tratament si sa nu iti faci astfel de probleme. Te vei simti mai bine in timp, dar ei nevoie de multa rabdare si de incredere in medicul tau. In clipa in care incepui sa te indoiesti de tratament, ai pierdut peste jumatate din beneficiile lui
Medicul le are in vedere, dar rispoleptul nu are de obicei acest efect advers. Sigur ca trebuie sa citeasca prospectul, ca noi toti, inainte de a lua orice medicament, fie si un paracetamol, trebuie sa citim prospectul de multe ori pana il invatam aproape pe dinafara (eu, ca medic, reusesc asta din 5-6 citiri atente, dar mama le citeste si de 20 de ori pana stie la perfectie ce scrie acolo, asa cum e recomandat)
Dumneavoastră considerati-ma bolnav, eu refuz sa cred că am vreo boala. Pur și simplu sunt timid și atât, nu aud voci, nu delirez, nu vreau să mă omor dau sa omor pe cineva ca sa mi se spună că sufăr de nu știu ce boli.
NU ai primi tratament psihiatric daca nu ai fi bolnav, crede-ma. Esti bolnav si te vei face bine daca accepti acest lucru si daca ai incredere in tratament. NU exista diferente intre bolile mintii si ale trupului, doar ca cele ale mintii sunt mai greu de tratat
Nu trebuie sa ai tot timpul incredere in medic. Sunt multi care pun diagnostice gresite sau nu iti dau tratamentul potrivit. Medic nu e sinonim cu Dumnezeu si mai fac si greseli.
In functie de cum te simti, medicul psihiatru este singurul in masura sa modifice:
*fie schema de tratament
*fie doza zilnica a vreunuia dintre medicamentele cuprinse in schema respectiva
*fie momentul de administrare al rispoleptului daca in timpul tratamentului apare oboseala(dificultati de concentrare)
Asadar, du-te discuta cu medicul tau!
Problema e că înainte să iau rispolept îmi era mult mai bine, după ce mi l-a pus în schema de tratament mi-a fost mult mai rău.
Salut! Boala ta nu se agravează,parerea mea. Tu esti nevrotic si cu acest tratament,te mai liniștești,fără sigur nu ti este bine,in conditiile in care preferi sa te tratezi decat sa te enervezi. A te enerva este o durere cauzată de o suferință personală. Boala psihică înseamnă a nu te simti bine tu cu tine. Nu e mare lucru. Orice om este predispus,cu atât mai mult in timpurile noastre,sa se imbolnaveasca de boli psihice. Sunt multi bolnavi nediagnosticati care suferă pe zi ce trece,se streseaza până vor ceda la un moment dat pentru ca suferă si nu fac nimic in sensul asta,chiar dacă par niste oameni fără nicio suferință.
Își pierd ani din viata amintindu se ca sunt bine si suferă puțin câte puțin. Toate astea pentru ca nu au puterea de a cere ajutor.
Problema cu tine este ca,asa cum se intampla in nevroze,persoana suferinda trece de la criza la remisie si invers până se vindeca sau până se trateaza ca sa se controleze si apoi sa se vindece.
Ce inseamna asta? O persoana suferinda de nevroza,spre exemplu un obsesiv compulsiv,se repeta si are ritualuri sau obiceiuri care î liniștesc pe moment dar ii fac sa continue suferință. La un moment dat,cedează si intra in criza sau "episod depresiv". Nu se mai repeta pentru că a obosit,se pune pe plans si se izolează. Daca nu se sinucide,depresia trece dar intră în remisie ajungând să aibă din nou un comportament obsesiv după ce gaseste o nouă obsesie. Apoi se epuizează si iar devine depresiv. Va atenta la viata lui. Toate astea din suferință. Durerea este atât fizica cat si emoțională și poate fi prevenita iar "loviturile" pot fi oprite prin medicatie. Omul se considera vindecat in momentul in care nu va mai avea episoade depresive,care sunt intense,nu doar niste momente triste. Creier obsesiv compulsiv avem toti doar ca boala asta pe care ti am exemplificat o il face pe cel suferind de ea sa se aseze pe ceva ce apoi îl duce si readuce în suferință. Eu ti am dat toate aceste explicații ca tu să ti dai seama ce poate face boala mai exact dintr un om si ca medicatia nu are nicio legătură. Doamna doctor Brigaela nu ti a spus nimic de rau,ba din contra,cu ajutorul medicatiei si tu ai conștientizat că poti sa te vindeci cu mai multa usurinta,doar ca e nevoie si de psihoterapie,hipnoza sau neuroprogramare lingvistica pentru asta. Sunt terapeuti care au avut succes cu aceste terapii. Problemele de familie le rezolvi la consiliere. Asta e tot. Medicatia are rolul de a te calma la nevoie. Rispoleptul te adoarme cand nu poti dormi,spre exemplu cand ai idei de suicid,acesta te adoarme si a doua zi renunți la idee caci din depresie mai scapi,de moarte nu. Cipralexul te face sa te simti mai relaxat,sa nu simti ca ai griji pentru că astea te epuizează si fizic. Stresul iti slăbește imunitatea si iti afectează procesul de neurogeneza,ceea ce inseamna ca si memoria ta are de suferit în timp dacă esti stresat.
Cu alte cuvinte,nu ai de ce sa te indoiesti de medicul tau. Daca risperidona te obosește,ia o cand simti ca esti agitat sau cand iti doresti sa dormi. De aceea se prescrie deseori sinucigasilor,pentru ca vor sa doarmă si e mai bine asa cand iti e atât de rau.
Cipralexul nu si pierde efectul dacă tu continui sa l iei fara sa l mai întrerupi din nou. Ai grija de tine si nu te mai gândi la boala! Mai facut sa ti scriu un roman întocmai pentru ca te inteleg. Crede ma ca sunt multi, foarte multi in lume bolnavi de depresie si nu sunt diagnosticati sau sunt dar care nu respectă indicatiile si tot lor le este rau. Daca iei Tratamentul, sa stii ca o faci pentru tine in primul rând, dacă nu îl respecți cum iti zice medicul si il iei cum vrei Tu, e pe riscul tau, el știe că si a facut treaba. Tu risti sa nu ti mai dea rezultate medicamentele daca le tot intrerupi sau mareste dozajul si tot tu suferi daca nu poti dormi sau te simti rau.Ramane la alegerea ta! Consulta te totusi cu el cand mai faci schimbări în schema. Numai bine!
"M-ai"
Pe scurt, nu vei mai fi bolnav sau nu vei mai suferi in momentul in care fara medicatie vei dormi si nu vei mai fi in depresie deloc.
Rispoleptul e dracu. Iau si eu si ma simt ca naiba. Asa e facut sa-ti scada nivelul de dopamina din creier care se ocupa de starea de bine. Cu timpul iti va fi mai bine dar iti sugerez sa vorbesti cu psihiatrul sa iti dea altceva, nu rispolept.
Nu cred că ți-ar fi dat medicamente care să-și anuleze unul altuia efectul, dar probabil corpul tău s-a obișnuit deja cu o doză și simte nevoia de mai mult pentru a fi „stimulat". Oricum, cel mai bine e să discuți tot cu psihiatrul.
- in decembrie ai simtit schimbari in modul cum te simteai de medicul a luat initiativa sa introduca risplept? Aceeasi intrebare cand ti-a marit doza, te simteai mai prost inainte de marire?
- in principiu nu strica sa citesti prospectul
- e bine sa contactezi medicul si sa relatezi fara timiditate ca starea ta s-a inrautatit. Poate asa e norma si explicabil, dar daca medicul nu stie de la tine ca te simti mai prost, nu are nici el elemente ca sa rationeze
- pentru toti care iau medicamente: cititi prospectul.
Anxietatea sociala se trateaza ok prin psihoterapie. Ai putea sa incerci, pe langa medicatie.
User252426 întreabă: