| BlackMirror a întrebat:

Buna ziua.
O intrebare : Nu lucrez de doi ani de zile, mai ales de la 1 iulie 2022, in Romania. Am sunat la medicul de familie si l-am rugat sa-mi elibereze o adeverinta, contra-cost bineinteles, pentru faptul ca sunt apt sanatos clinic. La varsta mea, 31, nu am chef de batai de cap si umblat prin tribunale, mai ales ca in viata am pierdut o gramada si am si fost abuzat de sistemul de justitie roman. Oricum, am facut analizele anuale acum un an, in iulie 2022 la Sanador Bucuresti, contra cost - am platit cca 1200- 1500 E - toate analizele si le-am cerut sa mi le elibereze atat fizic cat si digital la adresa de email : sange, scaun, plamani, EKG etc. + ca sunt donator de sange, chiar daca nu sunt unul regulat, ci doar cand sunt in tara.Momentan, din ceea ce mi-a comunicat doamna doctor, ea m-a scos din sistem si nu ma mai are : posibil ca dosarul meu sa fie aruncat la cosul de gunoi? adica nici macar cardul de sanatate nu este innoit, desi nu prea l-am folosit. Are rost sa imi mai bat capul si sa apelez la un avocat? Am medic in Germania la locul de munca si el are toate analizele mele, incluziv adeverinta de la doamna doctor stomatolog din Bucuresti pentru ca mi-am facut dintii in Bucuresti la privat. Cum sa procedez? sa dau spaga si sa-mi scot dosarul de la medicul de familie - precizez ca este dintr-o localitate din Suceava, nu dau nume aici - sau sa-mi vad de viata mea? totusi acolo am toate ale mele : vaccinurile de mic copil si altele. Eu m-am mutat de mai bine de 4 ani la acest medic, inainte sa plec din tara si sa-mi vad de viata mea, inainte, prin 2018. Cum fac? Multumesc

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
Bula
| Bula a răspuns:

Teoretic, "dosarul" tau medical ar trebui sa fie accesibil pentru orice medic din Romania, cu acesul prin card-ul tau de sanatate.

6 răspunsuri:
| ioana748 a răspuns:

Daca ai nevoie pentru job există medicina muncii.
De asemenea iti poti plati singur asigurarea la stat pentru a avea acces la servicii gratuite pentru sanatate.

| BlackMirror explică (pentru Bula):

Multumesc pentru pont, stiu ca in sistem cardul de sanatate inca mai functioneaza

| BlackMirror explică (pentru ioana748):

Pentru job, pot lua de la privat, contra cost la consultatie (si o mica "atentie" cum se practica, dar na, nu spunem). Aici ma intereseaza doar daca dosarul meu medical a fost "pus in baza de date online a ministerului Sanatatii. In rest, cred ca este de prisos, dupa cum citesc. Multumesc

| gllopel a răspuns:

Dosarele nu se arunca. Raman in sistem. Medicul te-a scos doar din evidentele lui.
Dar nu inteleg sistemul ala al vostru: daca ai medic in Germania, de ce mai ai nevoie de adeverinta din Romania?
Dosarul se poate muta la o simpla cerere, la alt medic.
Cardurile de sanatate nu au fost reinnoite nici in tara, din motive de economie. S-au prelungit toate automat. Deci si al tau ar trebui sa fie valid.

| eliancodrut a răspuns:

Intrebarea ta - mai ales explicatiile sunt alambicate.
Desigur ca fostul medic de familie nu poate sa-ti elibereze o adeverinta ca esti sanatos, fara prezenta ta la cabinet.
Nu stiu care-i rgimul medicului de familie in Germania. In Romania, pentru a te transfera de la un medic la altul, te adresezi noului medic de familie. Acesta trimite o adresa la vechiul medic de familie prin care cere fisa ta medicala. Dosarul ramane la vechiul medic de familie si se arhiveaza. In prezent se lucreaza cu documente online.
Tu ai inca valabil cardul de sanatate cu ajutorul caruia un medic din tara poate sa acceseze dosarul tau.

| ioana748 a răspuns (pentru BlackMirror):

Daca aveti boli cronice sau internari din diverse motive, da, sunteti in sistem.