anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

prietenul meu cel mai bun in varsta de 15 ani a aflat de la parintii sai in urma cu cateva zile ca sifera de epilepsie de la varsta de 1 an.dar nu a facut nociodata o criza ..este la acoala normala. Este vindecat? Poate avea un copil sanatos?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
4 răspunsuri:
| IMC90 a răspuns:

1) Nu este vindecat
2) Poate avea un copil perfect sanatos (a se remarca cuvantul POATE, pentru ca de garantat nu poate nimeni sa garanteze ca genele problema nu se vor transmite, e chestie de bulan)

In rest, trebuie sa urmeze un tratament medicamentos si sa nu se expuna factorilor de risc (pe care ar trebui sa-i stie)

| Vlelupu a răspuns:

Lipsa convulsiilor nu inseamna ca este neaparat vindecat. Probabil a urmat tratament pana la disparitia acelor crize. Totusi, un epileptic va putea face crize epileptice si neconvulsive. De exemplu, poate avea tulburari de somn sau crize caracterizate de apnee (se opreste din respiratie pe anumite intervale de timp). De asemenea, poate dezvolta anumite ticuri sau poate suferi diferite spasme musculare ori dureri de cap, de tipul migrenelor. Manifestarile acestea, fiind mai putin "sonore", pot trece neobservate de catre cei din jur, de aceea, de multe ori, acestia considera ca epilepticul s-a vindecat.
Vindecarea in epilepsie este controversata. In primul rand trebuie determinata cauza care a produs acea epilepsie. Unele dintre aceste cauze se pot inlatura, tratamentul putand implica si interventii neurochirurgicale. Singurul care poate da un verdict in privinta starii de sanatate a epilepticului este un neurolog, pe baza unor foarte amanuntite examinari.
La intrebarea daca poate avea un copil sanatos, raspunsul este in cele mai multe cazuri DA. Totusi, in anumite cazuri se poate vorbi si despre transmiterea genetica a acestei boli. Pentru o astfel de situatie este necesar sa se stabileasca factorul ce a determinat aparitia acelei epilepsii. De exemplu, daca epilepsia a fost generata in urma unui traumatism cranian, soldat cu un cheag de sange la nivel cerebral, suferit de catre parintele respectivului copil, sansele ca epilepsia sa se "mosteneasca" de catre descendentul sau sunt minime. Alta este situatia in care in familie mai sunt astfel de cazuri. Oricum, aparitia epilepsiei dupa varsta de 35 de ani nu mai poate fi considerata de cauza genetica.
Va ofer doua materiale pe care le puteti consulta online, referitoare la problema ridicata de dumneavoastra:

http://dictionar-medical.clinicistomatologice.ro/
epilepsie

http://www.edubolirare.ro/content/forme_genetice_de_epilepsie

P.S. Sper sa va fie folositoare. Multa sanatate!

| Vlelupu a răspuns (pentru Vlelupu):

La primul link am gresit eu. Scuze.

| Spam97 a răspuns:

Un copil sanatos poate avea. Iar daca nu a avut nici o criza asta nu inseamna ca e vindecat.De exemplu o criza poate aparea daca joci un joc mai mult de 2 ore fara sa iei o pauza mai refer la joc pe pc.