| andreea567890123 a întrebat:

Bună ziua. Tatăl meu are BPOC stagiul 4. Doctorița i-a zis sa se lase de fumat, dar nu e în stare. Incontinuu spune ca o sa se lase, dar nu face nimic! Are doar 27% din plămâni care funcționează. Ce se poate întâmpla dacă nu se lasă?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
15 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Dacă nu se lasă, internare în spital și deces.
Într-un asemenea caz, când nu se poate lăsa. un medic a recomandat așa. Să fumeze minim, să zicem 1-2 țigări pe zi. Astfel își poate prelungi puțin viața.

| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Incercati sa-l treceti pe tigarile electronice, cu vapori. Cred ca sunt mult mai prietenoase cu plamanii, iar dependenta de nicotina va fi "hranita" in continuare.

| Catrice a răspuns:

A nimic deosebit, ajunge la 0%, da colțu când nu-și da seama...și-n astea clasice

| Zuzu1991 a răspuns:

Lal, tu ce crezi?!?
ca mor de curiozitate!

ca ai pus o intrebare cu raspuns ABSOLUT EVIDENT

insa hai sa iti dau un raspuns la care poate nu te astepti
moartea de cancer de plamani e cea mai lenta POSIBILA, poate dura chiar zile pana cand nu mai ajunge indeajuns oxigen in sange... iar "placerea" rudelor va fi la fel de mare sa stea la capatiul cuiva iubit care evident moare... LENT!

| RobertMoon a răspuns:

Pai de la 27% scade până când nu va mai putea respira și ori își face transplant de plămâni ori moare sufocat. 27% e ca și cum ai o palmă și poți să-ți folosești doar 2 degete, deci e grav, mai bine se lasă imediat de fumat. Oricum nu poate fi tratat ca să crească procentul de 27%, doar stopată evoluția, deci îmi pare rău.

| BuLaNNNeL a răspuns:

I s-au comunicat și lui rezultatele + consecințele de către medic sau de către voi (familia lui)?

| andreea567890123 explică (pentru BuLaNNNeL):

Doctorița a spus ca daca nu se lasă va fi dependent de oxigen toată viata lui

| BuLaNNNeL a răspuns (pentru andreea567890123):

Probabil, stă cu gândul că nu mai are mult de trăit și d-aia nu dorește să se lase. Discutați cu el (mai ales daca sunt șanse să-și revină), aduceți și un psihoterapeut sa stea de vorbă cu el.

| Violleta2022 a răspuns (pentru andreea567890123):

Nu cred ca tu realizezi ca dependa asta de care vorbesti, daca nu se lasa nu-i de "toata viata" ca el nu mai are multi ani de trait, ci cativa, foarte putini.
Daca ai constintiza acest lucru si i-ati spune si lui adevarul, indiferent cat este de dureros, l-ati trezi la realitate si s-ar lasa de tutun.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Mai are doar cativa ani de trait. Chiar daca se lasa.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Dacă contracteaza covid, moare 100%, ai mare grija de el, sper sa nu vina valul 4 sa ne bage ăștia din nou în lockdown. Ar fi bine dacă s-ar lasă definitiv de țigări.

| Denisa0954 a răspuns:

Din moment ce mai are doar 27% din plămâni care funcționează, iar fumatul afecteaza in mod direct plămânii, în ceva timp vor ceda

| isemilia a răspuns:

Hai sa ne concentram pe ce l-ar putea ajuta nu pe ce se va intampla daca nu o face. Sunt sigura ca realizezi si tu ca alegerea inteleapta e sa se lase, ca si asa din cate vad a fumat cat sa-i ajunga.

Cel mai simplu mod de a se lasa ar fi daca i-ati ascunde tigarile si ati face in asa fel incat sa nu mai aiba acces la ele sau la altele noi. Puteti cere sfatul doctoritei cu privire la lucruri ce l-ar putea ajuta sa se lase. (exista fel si fel de produse - spray, pastile etc - insa multe sunt inutile, iar altele nu cred ca pot fi luate de tatal tau) Incercati sa ii explicati ca e o prostie sa mai fumeze acum si e complet inconstient daca o mai face. Da, e greu sa te lasi de un viciu, nu zic ca gata bati din palme si e viata roz, insa intrebati-l pe el ce l-ar ajuta. O varianta (desi nu stiu cat ar functiona) ar fi sa ii dati ceva asemanator ca forma unei tigari, iar atunci cand simte ca vrea sa fumeze sa ia chestia aia). Mai sunt si grupuri pe SM care au fix rolul asta, de suport ca sa treci peste un viciu.
Dar sincer nu vad initiativa la el. Faptul ca zice ca o sa se lase clar e o minciuna, iar daca nu se trezeste la realitate va continua tot asa, iar din ultima ta fraza am impresia ca deja te-ai obisnuit cu gandul ca nu o va face si il lasi sa tot zica asa in continuare. Doar parerea mea, insa omul asta nu se va lasa de tigari daca nu e obligat de cineva. E inconstient, daca la 27% din capacitatea pulmonara ii se pare o idee buna sa minta si sa continue cu fumatul (adaugand la asta pandemia actuala), nu realizeaza deloc ce inseamna cifrele alea. Ar fi o idee buna sa il duceti la un psiholog, fiindca l-ar putea ajuta sa treaca peste viciul asta.
Degeaba te chinui sa ajuti un om care nu vrea sa fie ajutat. In momentul asta, el nu vrea ajutor (sau vrea dar nu il poate accepta din cauza unor motive psihologice), asa ca ar fi de preferat sa il faceti sa inteleaga situatia si sa il faceti sa accepte ajutorul vostru, asta ar trebui sa fie primul pas.
Sanatate tatalui tau si familiei tale / tie!

Ps. Nu am intrat in detalii cu privire la ce s-ar putea intampla fiindca stii si tu bine ce se intampla daca o tot tine asa, cu minciuni si tigari.

Răspuns utilizator avertizat
| Den1sa a răspuns:

Direct: o sa moara, trist dar adevarat, iar tu trebuie sa ii deschizi ochii