| doareu876345 a întrebat:

Buna ziua, TPU. Am fost azi la doctorul oncolog si m-a intrebat daca am endometru. I-am raspuns ca nu stiu ce este, dar el mi-a zis "lasa".
Acum intrebarea mea este: ce este acest endometru?
Pe net nu m-am lamurit. Astept raspunsurile dvs, dar va rog sa nu fie luate de pe net fiindca si eu am citit de acolo dar nu m-am lamurit

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| Floridori a răspuns:

In cazul femeilor ajunse la menopauza, stratul ar trebui sa fie semnificativ mai subtire decat in timpul perioadei de reproducere.

Endometrul este format din doua straturi: bazal (ramane neschimbat in conditii normale) si functional (este stratul care se elimina si se reinnoieste in timpul ciclurilor).

Cel bazal are o grosime normala de 5 mm, iar in zilele in care endometrul este pregatit pentru a gazdui o sarcina, impreuna cu stratul functional, ajunge la maxim 18mm.

In cazul unei femei aflate la menopauza, ar trebui sa existe doar stratul bazal de 5mm sau mai putin, dar nu mai putin de 2mm, deci oriunde intre 2 si 5mm.

5 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Vad a nu stii nici ce-i oncolog, alafiind medic care trateaza bolnavii de cancer, ori tu ai fost la GINECOLOG, cel care te controelaza la pasarica si endometru.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Se referea la mucoasa uterină. Dacă aceasta este îngroșată, denotă probleme. Dacă doctorul a zis, lasă, a anulat această investigație ca fiind ne necesară în actuala fază a analizelor.

| Floridori a răspuns:

Endometrul este un tesut, mai exact mucoasa care se formeaza si se reinnoieste in timpul fiecarui ciclu menstrual.
Captuseste interiorul uterului pentru ca acesta sa poata gazdui o posibila sarcina. Zigotul/ovulul fecundat se implanteaza/se prinde de acea mucoasa fara de care o sarcina nu ar putea exista.

Atunci cand nu exista un ovul fecundat, endometrul devine nefolositor si se elimina.Acele zile de sangerare menstruala asta reprezinta: eliminarea endometrului.
Dupa ce se termina sangerarea, organismul se pregateste pentru ovulatie si pentru a gazdui o sarcina, endometrul reinnoindu-se.Are o grosime medie normala de 5-7mm.Asta se intampla in cazul fiecarui ciclu menstrual, de la pubertate pana la menopauza.
Toate femeile sanatoase au endometru.Acesta lipseste, are o grosime mult prea mare sau prea mica, ori este de slaba calitate in prezenta anumitor afectiuni.

| doareu876345 explică (pentru Floridori):

Si daca sunt la menopauza?

| Floridori a răspuns (pentru doareu876345):

In cazul femeilor ajunse la menopauza, stratul ar trebui sa fie semnificativ mai subtire decat in timpul perioadei de reproducere.

Endometrul este format din doua straturi: bazal (ramane neschimbat in conditii normale) si functional (este stratul care se elimina si se reinnoieste in timpul ciclurilor).

Cel bazal are o grosime normala de 5 mm, iar in zilele in care endometrul este pregatit pentru a gazdui o sarcina, impreuna cu stratul functional, ajunge la maxim 18mm.

In cazul unei femei aflate la menopauza, ar trebui sa existe doar stratul bazal de 5mm sau mai putin, dar nu mai putin de 2mm, deci oriunde intre 2 si 5mm.