Buna! In primul rand poate nu este nevoie ca acea masea sa fie scoasa pot exista mai multe variante.
1. Daca caria nu a ajuns la camera pulpara se poate face doar caria-obturatia de compozit, dupa ce in prealabil s-a facut o mica gingivectomie- indepartarea gingiei ce acopera maseaua- totul sub anestezie locala.
2. Daca caria e adanca, doare si a ajuns la camera nervului se va face un tratament de canal RCT care se face de obicei in 2 etape dupa care se va face o coroana pe dinte. RCT/ tratamentul de canal se va face tot cu anestezie locala deoarece se scoate nervul si se vor curata canalele cu diverse solutii.
3. Daca maseaua misca si nu se mai poate recupera dintele, abces grav se va trece la scoaterea ei. Anestezie si indepartarea gingiei cu ajutorul unui elevator iar extragerea maselei cu un cleste special, chiuretaj local si compresa la final.
Recoamand sa mergi la un medic stomatolog bun.
O radiografie este utila iar salvarea dintelui ar fi de preferat! Este mai bine sa tratezi decat sa ajungi sa faci o lucrare in spatiul gol (implant sau o lucrare fixa ce necesita slefuirea dintilor vecini).
Multa bafta si fara frica!
Maselele nu se scot cu clestii, ci cu un fel de parghii care se baga sub masea si o imping in sus
O sa iti faca o anestezie te amorteste curata locu baga o chestie ca si un carlig si o scoate afara. Apoi probabil ca iti curata acolo infectia