Clasic, azbestoza este definita ca fiind o afectiune pulmonara declansata de inhalarea pulberilor de azbest. Termenul de "azbestoza" este originar din limba greaca si inseamna de fapt "indestructibil", cuvant ce ar putea caracteriza si azbestul (agentul etiologi al bolii) deoarece pulberile de azbest (siliciu fibros) exista in permanenta in mediul inconjurator, sunt foarte rezistente la caldura si la alti factori fizici si par a fi de neindepartat.
Azbestoza face parte dintr-un grup de afectiuni de care se ocupa mai degraba medicii de medicina muncii, decat pneumoftiziologii sau pneumologii, boli numite "pneumoconioze": afectiuni pulmonare cauzate de inhalarea cronica de prafuri minerale si depunerea lor in parenchimul pulmonar.
Azbestul este un material de constructii ale carui propietati fizico chimice l-au facut foarte utilizat pana in jurul anilor 1970. Specialistii au observat insa, inca din 1940, faptul ca exista o legatura intre expunerea la azbest si aparitia fibrozei pulmonare caracteristice. Pe masura ce numarul pacientilor crestea, iar cei la care afectiunea se agrava isi modificau starea clinica, s-a observa chiar ca azbestoza este un important factor de risc pentru aparitia cancerului bronhopulmonar si a mezotelioamelor maligne.
Exista mai multe tipuri de fibre de azbest, mai lungi sau mai scurte, mai groase sau mai subtiri. Fibrele curbate se numesc serpentine (un reprezentat importat fiind crizotilul), fibrele drepte se numesc amfiboli. Specialistii au identificat 5 tipuri diferite de amfiboli: amozit, antofilit, tremolit, actinolit si crocidolit. Cel mai frecvent produs, si din acest motiv si cel mai incrimant in aparitia unei patologii specific, este, de departe, crizotilul.
Incidenta azbestozei, precum si gradul de risc la care este expusa populatia generala la a dezvolta acesta boala, sunt foarte dificil de precizat. Teoretic, in prezent riscul este mult mai redus comparativ cu anii 1970, deoarece in ultimele decenii s-au luat masuri drastice impotriva extinderii acestor pulberi daunatoare: se masoara nivelul azbestului in aer (in cladirile mai vechi), se interzice folosirea materialelor de constructii pe baza de azbest pentru cladirile de birouri si locuinte.
Modul de respectare a acestor norme variaza insa in functie de interesul dar si de constiinta fiecarui intreprinzator: azbestul, desi foarte periculos pentru sanatate, este un material foarte rezistent, care poate fi mai greu inlocuit. Din acest motiv specialistii considera ca va trece farte mult timp pana cand se va putea spune ca intr-adevar riscul de aparitie al azbestozei este semnificativ diminuat.
Evolutia clinica a pacientilor cu azbestoza este influentata semnificativ si de factorii de risc ai acestora: fumatul poate creste mult sansele de aparitie a bolilor pulmonare obstructive si predispune pacientul la aparitia unor infectii pulmonare recurente. De asemenea, in aceste cazuri este mult mai crescut si riscul pacientilor de a dezvolta cancer bronhopulmonar, deoarece azbestul si fumatul au actiune carcinogenetica sinergica (se potenteaza unul pe celalalt in dezavantajul pacientului).
Exista studii care au demonstrat faptul ca expunerea la azbest, fara alti factori de risc (chiar si in absenta fumatului), creste riscul de aparitiei a cancerului pulmonar de pana la 6 ori. In plus, azbestul nu este incriminat doar in aparitia cancerului pulmonar, ci si a celui de cai respiratorii superioare, de esofagul, rinichil si chiar de sistem biliar. Azbestoza este o afectiune grava in sine, dar pune probleme pacientilor si deoarece favorizeaza aparitia fibrozelor pleurale, a revarsatului pleural benign, a atelectaziilor sau a mezotelioamelor pleurale.
Deci nu ar trebui sa ma tem de ceva rau nu?
Adica cat de cat se poate remedia? ai funda
anonim_4396 întreabă:
Carmen133 întreabă: