| ivoryrose73 a întrebat:

Bună ziua tuturor,

Sunt aici cu o întrebare și cu speranța că poate cineva care a trecut printr-o situație similară ne poate oferi un pic de îndrumare. Tatăl meu, 47 ani, un om activ și fără simptome, a făcut recent o serie de analize pentru o fișă de încadrare în MAI, iar în urma controlului pneumologic, i s-a descoperit un nodul de 2, 25 cm pe plămânul drept. Diagnosticul a fost pus ca fiind un „nodul cu substrat tumoral" și, deși nu prezenta niciun simptom care să ne dea de bănuit, medicii ne-au recomandat să îl operăm pentru a evita posibile complicații.

A fost o veste pe care niciunul dintre noi nu o aștepta. Tatăl meu a fost fumător în tinerețe, dar s-a lăsat acum 15 ani și a avut grijă de sănătatea lui, așa că descoperirea acestui nodul a fost un adevărat șoc pentru toată familia. Medicul de la clinica privată unde am fost ne-a spus că această intervenție este necesară pentru ca plămânul să funcționeze corect și pentru a preveni transformarea acestuia din benign în malign, un risc pe care ne dorim să-l evităm.

Întrebarea mea principală este legată de procedura în sine. Există cineva care să ne poată oferi mai multe detalii despre cum se elimină un nodul de acest fel? Este posibil ca medicii să trebuiască să-i scoată întregul plămân sau, în funcție de situație, se poate limita doar la lobul afectat? De asemenea, orice informații despre procesul de recuperare ar fi binevenite, pentru că ne dorim să înțelegem cât mai bine ce presupune o astfel de intervenție și ce va urma pentru el.

Această veste a venit ca o furtună în familia noastră, iar eu și mama mea suntem extrem de îngrijorate. Ne dorim tot ce e mai bine pentru el și, deși suntem recunoscătoare că a fost descoperit în această fază, nu știm la ce să ne așteptăm pe mai departe. Orice sfaturi, experiențe personale sau îndrumări ne-ar ajuta enorm să ne calmăm și să luăm deciziile potrivite.

Mulțumesc din suflet tuturor celor care vor răspunde!

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
3 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Chiar daca medicii decid scoaterea tumorii, nu se extirpa tot plamanul si chiar este recomandat sa fie scos, fiindca in timp tumoarea benigna se poate maligniza.

In orice caz, dat fiind starea de sanatate a tatalui trebuie sa-l feriti de orice urma de fum, fiindca asta ii poate declansa evolutia tumorii, adica nu mai are voie sa stea in preajma celor care fumeaza, fiindca inhaleaza aceeasi cantitate de fum ca si cel care fumeaza.

| LaSteauaCareaRasarit a răspuns:

Vei primi sfaturi de specialitate daca intrebi pe SfatulMedicului
https://www.sfatulmedicului.ro/comunitate

| StudentLaMedicina a răspuns:

Acel nodul nu trebuie scos. Trebuie verificat prin biopsie. Dacă este malign şi solitar, se poate face radioterapie stereotactică. Dacă este benign, nu trebuie scos.