Ce timpenie, cine tea trimis sa faci fizioterapie pentru asa ceva? Aia nu-s sanatosi la cap, daca cumva doctorii teau pus sa faci sport, e clara, is pompieri nu doctori.
Sa faci miscare e una sa faci sport pentru zona respectiva este foarte daunator.
Singura miscare care ai putea sa o faci pentru genunchiul ala, ar fi mersul pe bicicleta, nimic altceva.
Un doctor bun asa cum spui tu ca ai cauta, asta iti va spune. Nu trebuie sa alergi, nu trebuie sa supui acel picior la presiuni, efort de apasare.
Asta este legat de miscare, asta daca tu vrei sa faci miscare. Poti sa faci sport cu greutati, dar genul asta cu miinile, sa faci abdomene, dar la acel picior doar sa mergi, ori sa folosesti o bicicleta.
Acum legat de ce ai tu, ai spus ca e ceva degenerativ, deci ai probleme, nu ai patit din accidente.
Ce inseamna degenerativ? Inseamna boala, spus asa mai simplu. Mai pe inteles, tu ai mostenit acele piese slabe, ori mostenite ori dobindite inainte de nastere.
Dar astea nu mai conteaza, cartilajul tau se uzeaza mult mai rapid, decat ar fi normal, asta este cauza.
Gindestete ca la o piesa de masina. Daca faci o piesa care este in miscare, care se freaca, un rulment sa zic, daca faci din material slab, atunci se va uza, se va roade rapid intelegi?
Daca piesa este facuta din otel superior, atunci se va uza f incet, lent si va dura foarte mult.
Exact la fel sta treaba si cu piesele noastre, cu organele noastre si tot.
Daca tu ai studia, adica ai citi si ai intelege ce se intampla, nu ai mai cauta ceva ce nu exista.
Simplu spus, cartilajele de pe oase nu se refac, BUM. Stiu ca suna naspa de tot, dar uite ca asa sta treaba, nu stiu de ce am fost facuti asa, de ce aceste cartilaje nu se mai refac, dar asa este.
Nu se stie de ce, majoritatea organelor, celululelor se refac, se reinoiesc, dar astea nu.La fel si neuronii nu se mai regenereaza.
Deci avem piese care odata ajunse la dimensiunea normala, cruce, nu se mai regenereaza.
De aia doctorii nu se baga, nu se baga ca nu au ce sa iti faca.
Cind cartilajul la genunchi se duce rau si te doare rau, atunci singura modalitate de rezolvare este inlocuirea acestui cartilaj sau menisc si ce mai este acolo rau, inlocuirea lor cu piese sintetice, adica cu plastic, cu Titan si ce materiale se mai folosesc.
Dar sa faci o asa interventie, te costa de nu ai tu bani, plus nu stiu in RO doctorii cit de experimentati sunt, ori daca fac aia acolo asa ceva.
Aici la mine in SUA operatiile astea se fac la ordinea zilei, chiar cunosc persoana, american american, care si-a facut asa ceva, are genunchi inlocuiti.
Merge normal, nul mai doare, dar cineva trebuie sa plateasca pentru asa ceva.
Plus ca dupa trebuie sa faci recuperare, dureaza cam un an dupa operatie sa te recuperezi. Bine ma refer sa mergi normal, ca asa poti sa mergi si dupa operatie, dar mai dificil nitel.
Eu am vorbit cu doctori despre asa ceva, eram curios, si eu is operat de ligament, am deja 6 luni, nici acum nu-s recuperat, muschii is praf , merg, pot alerga asa cit de cit, dar muschii praf frate, asa ceva nu mi-am imaginat.
Deci nu ligamentu ar fi de vina, ci muschii de la pulpa de sus, pentru ca am stat imobilizat 3 saptamani, nu am miscat piciorul 3 saptamani, muschii de sus si tendoanele au intrat la apa, sau micsorat, acum trebuie luat asa usor in timp sa revina la cum or fost
Dupa operatie despre asta este vorba cand auzi ca trebuie recuperare, nu este legata de problema cea fost operata, este legata de muschii sanatosi care sau micsorat, care nu mai au forta in ei, is slabi, pentru ei faci terapie.
Nu inteleg de ce teau trimis pe tine la terapie fizica, sa faci ce? Mai rau iti faci.
Cartilajele is tesuturi care nu au nervi, care nu au vase de sange,
, nu vad ce sa faci cu terapia.
Pe tine trebuia sa te trimita direct la injectie, sa faci injectii cu corticosteroizi, aia te poat ajuta, cel putin asa 8 luni un an.
Cam despre asta este vorba.Cartilajele nu se mai refac, iar daca se uzeaza repede, atunci patesti ce ai patit si tu.
Gradul 3 e destul si daca tot progreseaza o sa fie si mai naspa. Ca idee is 4 grade de uzura a cartilajelor, deci tu esti deja gradu 3.
Ce am mai vazut, dar nu e ceva sigur, se fac ceva chestii cu celule stem.
Am zis odata ca o sa merg si eu la aia, ca au moca vizita, sa te vada sa vorbesti, sa vad ce zic.
Despre ce este vorba? Ti se pune acolo in acel genunchi, cartilaj, ceva celule stem si alea pot sa se faca cartilaj sau Nu, depinde de nici ei nu stiu sigur de ce anume depinde.
Dar ca idee aceste proceduri nu-s inca puse la punct, nu se cunosc mecanismele ce stau la baza regenerarii, ori cum sa faca ei ca acele celule ce le pun acolo sa se faca sigur cartilaj.
Singura optiune valabila si la care asigurarile platesc, este asta sa inlocuiasca genunchiul.
Nu te gindi ca iti schimba rotula, sau oasele. Ce inseamna de fapt aceasta inlocuire a genunchiului?
Pe osul femur si tibie, ai acele cartilaje, ca osul sa nu se frece os pe os.De asemenea nici aceste cartilaje nu se freaca ele pe uscat, acolo este lichid care unge acele cartilaje si ele asa se freaca una pe alta.
Cartilajele sunt prinse pe oase, cred ca ai mincate pulpe, aripi de pasari, ai vazut acolo acel cartilaj, l-ai si mincat.Despre ala este vorba.
Daca cartilajul se duce, medicu rade tot acel cartilaj de pe os care mai este acolo si pune placute de titan, ori ceva materiale compozite foarte puternice, le prinde de oase cu suruburi, vor arata exact cum arata si cartilajul tau original.
De asemenea, poate sa iti inlocuiasca si meniscu daca si ala s-a dus, pentru ca nu se poate fara, toate piesele trebuie sa fie acolo.
Meniscu la fel, din plastic in general, plastic sau compozit, ce materiale or fi, tot la fel prins de os, de tibie cu suruburi.
Cam asta se face si oamenii am vazut merg normal dupa. Chair am intilnit cand am fost si eu la recuperare cu genunchiul cu ligamentu, persoane care aveau asa genunchiu inlocuit, adica cartilaje si menisc.
Am intrebat, au zis, da e in regula, faceau si ei recuperare, dar pentru muschii cum am spus mai sus.
Te inveti sa mergi iar, muschii au uitat creierul nu mai trimite semnale la ei, inveti iar sa mergi.
Mie ce mi s-a spus, am intrebat asa doctorul ca idee, sa am si eu habar, aceste inlocuiri de cartilaje si menisc, genunchi in general, s au cot, se fac la persoane in varsta, peste 65 de ani sau la oamenii la care cartilajele sau dus rau de tot.
Si pe mine ma pusese o fufa de la recuperare sa sar intr-un picior, in ala operatu, cand muschii is f slabiti, normal ca m-a durut, muschii daca nu sustin genunchiu, se preseaza os pe os, te doare.
I-am zis mai femeie nu stiu ce stii tu, dar eu trebuie sa ma axez pe recuperarea muschilor, apoi o sa pot sari, alerga si restul.
Zic daca muschii astia is praf, eu pot sa sar, pot sa alerg? Vai ca nu, ai dreptate, apoi nu mai m-am dus, odata ca imi este lene, pentru ca odata ce pot merge normal, pot alerga cit de cit, dai la jalea de muschii, o sa-si revina ei in timp, eu nu fac sport, nici de performanta nici amator is sedentar.
Nui bun, dar asta e, nu am cu cine, de unu singur nu-ti arde sa faci sport.
Am incercat sa alerg, m-am dus de vreo cateva ori, dar nu prea am asa chemare chef.
Tu optiunile astea le ai, injectii, tratament cu celule stem si ultima chestie inlocuirea acelor cartilaje si menisc.
Chestia cu celule stem, nu acopera asigurarea nimic, aia e asa doar sa incerci tu daca ai bani, ii pierzi sau te faci bine, dar macar incerci.
Ei asa zic poate sa faca ceva, sau poate sa nu faca, dar aia iti iau banii oricum.
Si eu am uzura la genunchi la cartilaje, dar gradu 2 dar nu-i degeneratriv ca la tine, a fost din cauza ca am avut un ligament rupt, ala cruciat anterior, nu am stiut
asta este o alta enigma, toti se mira cum de eu mergeam normnal, faceam orice efort, alergam, saream si de pe acoperisuri de case, fara sa simt nimic durere, sau sa merg greu, gresit, ori sa imi fuga piciorul aiurea.
Am discutat cu ceva medici, au spus ca este imposibil ce zic eu, ca ei nu cred asa ceva
Zic frate am merzi ani de zile asa, nu o zi, nu minute. Ca nu am cum iar la chirurgu care m-a operat, ma si controlat inainte, zicea ca am artrita, ca asa aparea la raze, cartilajele uzate.
Dar cum am ajuns eu sa vad ca am ligamentul total rupt? Mi s-a rupt putin din menisc si ala atingea cand roteam genunchiu si ma durea in momentul ala.
Asa ca am zis ia sa bag un RMN si acolo surpriza, ligamentu cruciat anteriort rupt de tot si de foarte mult timp, asa or zis.
Eu alergam, faceam orice, ridicam si greutati, haltere m-a pus doctoru sa merg, sa ridic, a zis ca n-am nimic.
Cind o vazut la RMN o ramas cu gura cascata o zis cum e posibil ca eu sa merg normal.
Chestia, ca mergind atitia ani, cartilajele sau uzat, pe stinga, spre interior doar, pentru ca nemaiavind suport complet, ligamentu rupt, oasele apasau mai mult acolo in partea aia.
Mi-a zis de la raza ca am chestia asta datorita unei accidentari, deci nu degenerativ, adica piesa slaba, sau boala.
Scuze ca zic despre mine, dar sa ai idee ca nu spun ce am spus mai sus asa din auzite, le spun de la doctori, de aia meseriasi nu pirliti si din ce am vazut oameni si cunosc om care si-a pus alte cartilaje la genunchi.
Chair doctorul care m-a operat pe mine mi-a aratat mulaj, eu am intrebat, a venit cu mulajul mi-a aratat ce anume se face.
Deci sa te faca un doctor bine prin alte metode nu ai sanse, cartilajele nu se mai refac.
Cam trist dar asta e viata. Ligamentele, tendoanele, oasele, cresc si se regenereaza toata viata, nu conteaza citi ani ai, poti sa ai si 100 de ani, astea se regenereaza la loc.
Dar cartilajele nu. In primul rind ca ele nu au nervi, nu au vase de sange, nu are cine sa le regenereze, sau cum.
Tu spui nimeni nu tia recomandat artroscopia. Dar tu stii cei aia? Artroscopia este o metoda dea vedea si a repara ceva fara sa taie genunchiul, asta e tot.
Adica iti face o gaura, o incizie, baga o camera in genunchi si se uita acolo sa vada ce este.
Camera vede mai bine decat vede RMN, vezi ca si cum vezi tu ceva ce tii in mina sa zic asa.Deci se vede clar tot ce este acolo.
Apoi face o alta incizie, alta gaurica, dar nu in oase, in piele in ce este la genunchi, apoi baga o scula si cu scula aia si camera repara ceva acolo, daca e de reparat.
Cum o fost la mine, mie asa mior facut artroscopie la ligament. Sa nu taie in jurul genunchiului sa desfaca, baga aceste instrumente si camera prin mici incizii.
Deci tie sa iti faca artroscopie pentru ce? Sa vada ce ei deja stiu ca ai? Nu are rost, iti face cand stie ca e ceva ce ei pot repara.
La tine nu se poate repara acel cartilaj. Ce poate sa faca, daca bucatele mici din cartilaj se desprind, alea normal te doar de nu stii de tine, ei pot sa faca ortroscopie, sa iti elimine acele mici bucatele de cartilaj.
Am asa un prieten, are cartilajele slabe si degenerative, dar el din ce am inteles, sau la el se exfoliaza mici bucati din cartilaj si apoi alea se misca si te dor, apasa pe acolo cand genunchiul se misca.
Si el o facut la fel ortroscopie de asta, cu camera si cu instrumente iau curatat acele bucatele care sau exfoliat.
La tine doar se uzeaza cartilajele, in cazu asta nu au ce sa faca, daca intelegi cum sta treaba.
Daca ai intrebari si stiu ceva, is pe aici. Informeazate acolo in Ro cauta un spital, clinica, suni, intrebi despre cartilajele astea, daca aia fac inlocuire de genunchi sau cartilaj, aia te vor intreba de asigurare si daca ai asigurare, sigur te pot rezolva.
Nu stiu daca asigurarea va platit tot, dar oricum plateste mare parte.
Is sigur ca si in RO se fac astfel de operatii si sigur is platite de asigurare.
Doar ca tu trebuie sa cauti clinica unde se face asa ceva. Baga si tu pe google, inlocuire genunchi sau ceva genul asta si vezi ce gasesti. O sa ma uit si eu ca idee, sa vad daca fac romanii asa ceva, desi nu vad de ce nu ar face.
Doar trebuie sa gasesti pe careva cu ceva experienta, sa nu te nenoroceasca mai rau decat sa te rezolve.Totu tine de experienta si ce meserias este.
Bafta
Interventiile chirurgicale sunt solutii de tratament in cazul pacientilor care au leziuni extinse si pentru care terapia de tip conservator nu mai este suficienta. Exista mai multe optiuni chirurgicale, care variaza in functie de mai multi factori, principalele elemente care sunt luate in calcul fiind varsta, stilul de viata si, in principal, cat de mare si de veche este leziunea.
Optiunile chirurgicale includ:
Debridare - ceea ce reprezinta netezirea cartilajului deteriorat si indepartarea marginilor libere pentru a preveni frecarea si iritarea.
Stimularea cartilajului deteriorat, prin mici incizii (microfracturi), care expun vasele de sange din interiorul osului, ceea ce duce la formarea de mici cheaguri de sange in interiorul cartilajului, proces care stimuleaza regenerarea mai rapida a acestuia. Noul cartilaj este, insa, mult mai suplu decat cel initial, fapt care duce la o uzura mai rapida a acestuia, fiind deseori necesara repetarea procedurii.
Mozaicoplastie - cartilajul sanatos dintr-o zona este transferat in locul unde este grav deteriorat. Procedura este utilizata pe suprafete mici, mai ales la pacientii tineri, care au leziuni in urma unor accidente.
Implantarea autologa de condrocite cultivate din tesutul propriu al pacientului, dupa care acestea sunt implantate in articulatia afectata, unde stimuleaza productia proprie de tesut cartilaginos sanatos.
Acasa
Contact Center 021 9268 Programari Rezultate analize
Intra in cont
EDU.REGINAMARIA.RO
Categoria
Acasa EDU.REGINAMARIA.RO Artroscopia: tehnică revoluționară minim invazivă
Artroscopia: tehnică revoluționară minim invazivă
Articol de
Sef De Lucrari Dr. Vlad Predescu
Medic primar Ortopedie si traumatologie
2 Sep 2012 12 Ian 2024
Artroscopia: tehnică revoluționară minim invazivă
Ce este artroscopia?
Artroscopia este o procedură chirurgicală minim invazivă folosită pentru a evalua şi trata leziunile din interiorul articulaţiilor.
Cuvântul artroscopie înseamnă "să priveşti în interiorul articulaţiei".
Schita operatie artroscopie
Medicul ortoped introduce în articulaţie un instrument subţire, de aproximativ 4-5 mm (de dimensiunea unui pix), numit artroscop. Acesta are la capăt o camera video miniaturală şi o sursă de lumină cu scopul de a mări şi lumina structurile din interiorul articulaţiei. Camera video transmite pe un monitor imaginile mărite din interiorul articulaţiei, ortopedul putând astfel să vadă întreaga articulatţie foarte clar.
Frecvent, artroscopia este folosită pentru examinarea genunchiul şi umărului şi mai rar in cazul şoldului, gleznei, pumnului sau cotului.
Când este indicată artroscopia?
Artroscopia este o procedură care îi permite ortopedului să stabilească cu exactitate diagnosticul şi să trateze leziunile intraarticulare, fiind extrem de utilă în special pentru patologiile de mare fineţe din ortopedie.
Artroscopia este frecvent folosită pentru:
Leziuni ale cartilajului, cum ar fi rupturile meniscale la nivelul genunchiului care apar frecvent la tinerii activi şi la sportivi
Rupturi ligamentare, cum ar fi rupturile de ligament încrucişat anterior (LIA); acestea sunt principalele rupturi întâlnite la fotbalişti sau la cei care fac sporturi de pivotare (handbalişti, baschetbalişti sau schiori)
Corpi străini articulari
Sinovite cronice
Artroze ale genunchiului
Luxatii recidivante ale umărului
Fizioterapia pentru ameliorarea durerii si redobandirea mobilitatii
Fizioterapia este o metoda de tratament adjuvant utilizata pentru tratarea diferitelor tipuri de afectiuni care implica o serie de proceduri reprezentate de electroterapie, hidroterapie, magnetoterapie, ultrasonoterapie, laserterapie, kinesiotaping, reflexoterapie, drenaj limfatic si masaj terapeutic.
Texte preluate de pe Internet pentru a lămuri ce presupune fizioterapia și artroscopia și în ce cazuri sunt indicate! De doi ani am tot căutat pe internet să mă informez în privința problemei mele, nu este cazul să fiu tratată cu superioritate, mai ales că nu sunteți cadru medical (No offence!). Din toată poliloghia dumitale, am tras concluzia că 30% din ce ați scris este corect și nu ați prezentat vreo noutate. Nu ați răspuns la întrebare, așadar puteți să vă abțineți de la comentarii lungi și pe dinafara subiectului. Mulțumesc anticipat!
Foarte slabe şanse la vârsta ta să îți pună proteză.
Ce fel de leziune este? La menisc? Ai făcut fizioterapie intens 3 luni? Asta se recomandă în primă fază.
Proteza se pune la artroză gravă, nu la o leziune de menisc şi cu atât mai puțin sub 50 ani.
Dacă fizioterapia intensă timp de 3 luni nu funcționează poți încerca artroscopie.
Este o leziune degenerativă de cartilaj și de menisc intern, mai exact leziune degenerativă grad I a meniscului intern corn posterior și spațiul femuro-patelar intern cu o zonă de condromalacie retropatelară asociată (medicii ortopezi spun că leziunea de cartilaj este de grad 3). Am făcut fizioterapie și m-am simțit foarte rău, am experimentat dureri pe care nu le-am mai simțit până atunci și care s-au extins cu mult și după finalizarea ședințelor. După fizio-kinetoterapie, am făcut injecții cu acid hialuronic, cu colagen hidrolizat, plus acupunctură și injecții cu nucleotide. Eu nu doresc proteză, vreau artroscopie. Știu că s-ar păutea să mai fi rămas ceva din cartilaj. Tocmai asta și caut, un medic priceput în artroscopie, dar să nu fie din Iași, pentru că ei m-au trimis,, în spațiu'', unul dintre cei mai buni spunându-mi să,, iau calea Bureștiului'', fără a fi explicit, fără un reper sau o recomandare. Și așteptasem 6 luni pentru a ajunge la acel medic...
Mulțumesc din suflet pentru fundă.
Şi eu sunt de acord că artroscopia este o alegere bună. O să îndepărteze bucățile de menisc care s-au desprins şi o să ai dureri mai puține. Nu ştiu să îți recomand un doctor, dar sigur fac la Bucureşti operația asta.
Artroscopia nu înseamnă înlocuirea meniscului. În artroscopie, se îndepărtează bucățile de menisc rupte şi apoi se netezeşte meniscul rămas.
În acest fel durerile sunt mai puține.
Într-adevăr prin fizioterapie nu repari propriu-zis, dar exercițiile specifice pot ajuta la ameliorarea durerii.
Proteză nu se pune persoanelor atât de tinere (utilizatorul acesta este născut în 1978) din mai multe motive, unul dintre ele este că proteza are o durată de viață limitată şi după ce o schimbi nu mai primeşti rezultatul de prima dată. Nu cred că cineva poate avea o proteză mai mult de 20 de ani. De aceea se aşteaptă destul de mult până proteza este ultima soluție.
Ai întrecut cu mult limita bunului simț! Ai folosit un limbaj plin de injurii, jigniri, un mod extrem de agresiv de exprimare! Nu ai ce căuta pe acest site, dar dacă te tolerează în halul acesta cei de la TPU, prefer să nu mai folosesc eu acest loc care promovează specimene de genul tău! Eu te-am rugat respectuos să nu mai comentezi la această postare, punct! Te-am raportat deja pentru limbaj și comportament ofensator și vei lătra la lună de acum!