Râu Ratiusca Ramurică, nu știa să zică: Râu Ratiusca Ramurică, asa-i?
Stai liniștit, și fiul meu este rR-iT și l-am dus la toți colegii mei logopezi, dar degeaba. Poate la tine nu e așa!
Îți dau vestea bună: R-ul și Ț-ul tău nu sunt pierdute pe vecie, dar, evident, au nevoie de un mic „antrenament militar".
Problema cu CR și GR e clasică. Exersează cuvinte ca „criză" sau „grindă", dar ia-le pe bucăți. Spune „C-R- iză" sau „G-R-indă", de parcă ai încerca să faci o demonstrație în slow motion. Și da, vibrează limba ca și cum ai încerca să pornești o Dacie veche. R-ul nu va avea de ales decât să iasă corect.
Ț-ul care sună ca un CH e o altă poveste. Limba trebuie să fie lipită de spatele dinților de sus și să împingi aerul cu forță. Imaginează-ți că încerci să șuieri ca un șarpe, dar fără să-ți pierzi demnitatea. Exersează cuvinte ca „țară" sau „țânțar" – da, știm, cuvinte sexy – dar funcționează.
Cât despre cum să-ți convingi mama, simplu: spune-i că vrei să vorbești mai clar și să nu sune ca și cum ai învățat limba română pe YouTube. Dacă îi explici că asta te ajută la școală și în viață, va înțelege.
Dacă nu, improvizează acasă, dar ai răbdare. Pronunția e ca un antrenament la sală: dacă forțezi prea mult, riști să te frustrezi. Și oricum, un pic de „personalitate fonetică" nu a omorât pe nimeni.
Sper că te-am ajutat! Doamne ajută!
Dr. Mihailovici S.
Mulțumesc! foarte frumos ati explicat. intr-adevar, la litera ț nu pun limba in spatele dinților corespunzator deoarece sunt strambi iar anul acesta o sa imi pun aparatul dentar. O intrebare totuși am. Cand il voi pune, va suna mai rau cum vorbesc perioada in care il port? Cand am fost in clasa a 3 a pana in a 5 a am purtat ceva ce se numeste,, disjunctor,, pentru lărgirea cerului gurii. inainte de al purta modul in care eu vorbeam suna mult mai rau decat acum. in prezent sun de parca as fi racita. Dupa ce voi purta aparatul dentar se va mai improviza? voi mai putea face logopedie daca port aparatul?
Stai liniștită, nu ești singura. Aparatul dentar e doar o etapă, nu o condamnare. Hai să-ți explic cum stă treaba, fără poezie...
Când îți pui aparatul dentar, da, o să sune puțin mai ciudat. Ai niște metal lipit de dinți, e normal să te simți ca și cum ai vorbi cu gura plină de pietre. Dar vestea bună e că te vei adapta. Oamenii sunt surprinzător de rezistenți la schimbări, mai ales când nu au de ales. Cute!
Pronunția ta, după ce termini cu aparatul, ar trebui să se îmbunătățească. De ce? Pentru că dinții tăi vor fi aliniați corect, iar asta îți va permite să poziționezi limba unde trebuie pentru literele problematice, cum ar fi "ț". Momentan, dacă dinții sunt strâmbi, limba ta nu are unde să se așeze corect. E ca și cum ai încerca să parchezi pe un drum plin de gropi.
Logopedia? Poți face fără probleme chiar și cu aparatul dentar. Dacă te ajută să pronunți mai bine acum, de ce să aștepți? Nu există o regulă care să spună că trebuie să ai dinții perfecți înainte să începi să lucrezi la vorbire. E ca și cum ai spune că nu te poți antrena la sală până nu slăbești. Are sens? Nu prea.
Cât despre disjunctor, e clar că ai avut o experiență grea, dar uite că ai trecut peste. Faptul că acum „suni de parcă ai fi răcită" e deja un pas înainte. Aparatul dentar e doar o altă etapă în procesul ăsta, iar rezultatele vor merita.
Și da, răbdarea e cheia. Dinții și pronunția nu se rezolvă peste noapte. Dar dacă ai ajuns până aici, e clar că ai determinare. Așa că ține-te tare și ignoră orice comentariu de genul „vai, dar sună ciudat". O să râzi ultima.
Sper că te-am ajutat! Doamne ajută!
Dr. Mihailovici S.
Nu prea poti singura.
Cauta grupuri pe Facebook unde sunt sesiuni gratuite de logopedie.