anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Bunaa :]
soo
azi mi-a venit prima mestruatiela scoala laughingworried am 12 ani [ nu vreau raspunsuri ciudate].
am niste intrebari.
am auzit ca daca faci dusuri des creste fluxul. e adevarat?
ce sporturi am voie sa fac? si nu am voie sa fac? sau niciuna?
ce sa fac sa scada fluxul? dar sa se regleze?
cand am ajuns acasa am vazut ca erau pantalonii patati de sange pe dinafara[mai purtam si vata ca aveam scurgeri din alea si nu suportam sa stau murdara pe chiloti] deci era fluxul mare.crying( mama stie, mi-a zis sa port tampon si vata.[probabil e din gena cu mult sange ]
va rog dati-mi sfaturi. [nu am chef de caterinca]straight face
dankeekiss
fundakiss

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| kitten95 a răspuns:

Lasa`ma sa te lamuresc:
1. nu conteaza cate dusuri faci pe saptamana, nu se va schimba nimic. cu exceptia faptului ca o sa fii curata
2. poti face ce sport vrei(daca vrei inot, atunci ai nevoie de un o.b. daca nu vrei sa te faci de rusine. daca ai dureri, nu te ingrijora. sunt normale(muschii uterului se contracta ca fluidul sa iasa, mai ales daca ai flux abundent). daca ai dureri puternice, un no-spa te ajuta mereu
3. nu poti face nimic in privinta reglarii fluxului. o sa ai un anumit ritm(in prima zi putin, in a doua zi mult, apoi iar putin-e un exemplu, poate nu o sa fie asa); dupa 2-3 sau 4 ani, fluxul o sa se regleze(dar sa nu crezi ca o sa fie zilnic o cantitate egala, nu, o sa fie la fel in fiecare luna-poate cum ti-am dat eu exemplul); daca ai fluxul mare, ai mereu cel putin 2 perechi de pantaloni negri(curati) si de vara si de iarna(pe negru, menstruatia nu se vede) si absorbante always de noapte(alea albastre; sunt cele mai mari). sa ai si un portofel vechi sau o cutie si pune cu tine absorbante si lenjerie curata(in caz ca vine mai repede; asteapta`te).
4. igiena e foarte importanta. in timpul asta din luna esti mult mai vulnerabila la microbi sau virusuri. deci, dusurile sunt binevenite mereu, mai ales cele mai calde(amelioreaza durerile)
sper ca ti-am fost de ajutor.

| aveam14ani a răspuns (pentru kitten95):

Multumesc mult kiss.

11 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

1. Nu este adevarat ca daca faci dus creste fluxul. Fluxul creste daca stai in cada cu apa fierbinte. In timpul menstrei trebuie sa ai foarte mare grija la igiena, asa ca trebuie sa te speli pe organele genitale cam de 5-6 ori pe zi (dimineata, seara, dupa scaun si la schimbarea fiecarui tampon, sau cat mai repede dupa aceea). Un tampon poate fi folosit maxim 6 ore (de preferat 4), in nici un caz mai mult.
2. Ai voie sa faci orice sport, mai putin inot in piscina. Daca vei face sport in fiecare zi a lunii (inclusiv in timpul menstruatiei) vei avea un flux mai redus si o durata mai scurta a sangerarii.
3. Sportul si alimentatia sanatoasa, bogata in fructe si legume regleaza menstra.
4. Cumpara-ti Always Night, au o dimensiune mai mare si e greu sa te patezi. Cat esti la scoala, in primele zile, schimba-te in fiecare pauza sau maxim o data la doua pauze.

Legiuitoarea
| Legiuitoarea a răspuns:

Bună.
Pentru reglarea sa în mod natural, bea ceai de crețișoară.
Sunt absorbante Always Maxi superplus, absorb repede sângele, sunt cele mai groase din gamă.
În perioada menstrei este recomandată plimbarea, nu sportul susținut!
Dușul, dacă este nevoie, să fie cu apă călduță (nu rece/nu fierbinte!).
Sănătate.
Pa, pa.

| val31989 a răspuns:

Buna!
Iti inteleg sperietura big grin, dar fii mai calma un pic, probabil toate fetele au trecut prin asta.
Poti face dusuri numai nu cu apa fierbinte, asta face sa fie fluxul mai abundent.
Poti face sport doar daca te simti in stare, adica daca te simti bine.
Schimba-ti absorbantul mai des pentru a evita patarea.
Menstruatia se reguleaza timp de 2-3 ani, e normal sa nu fie regulata.

Pa, pa. :*

| kitten95 a răspuns:

Si inca ceva: am vazut tot felul de mituri(cum a scris lavinia nu stiu cum):alea nu sunt adevarate! nu le da importanta pentru ca nu e adevarat. poti face ce vrei tu si in timpul ala din luna(doar sport o sa fie mai greu de facut). si poti sa dai apa la ce temperatura vrei tu, nici asta nu o sa schimbe nimic.

| DinGri77 a răspuns:

Poti face cate dusuri doresti, igiena e foarte importanta mai ales la ciclu. Poti sa faci efort fizic, fluxul este in valuri si nu ai ce-i face, nu mai folosi vata ca nu este igienica, foloseste tampoane de calitate.

| aveam14ani a răspuns (pentru DinGri77):

okaay merci. in legatura cu vata. faca nu era igienica de ce au scos-o pe piata pentru uz medical? si absorbante* folosesc always.

| DinGri77 a răspuns (pentru aveam14ani):

Pe pentru uz medicinal intr-adevar, dar nu pentru a fi folosita drept absorbant tongue Mai sunt produse pentru uz medicinal dar asta nu inseamna ca le bagam in chiloti big grin

| NOnameLoveLaLaLa a răspuns:

BUN. deci stai linstita aproape la toate fetele n'ea venit menstrutia pe neasteptate. nu e nimic, sa nu te ingrijorezi e ceva normal. nu e nimic daca faci dus, dar baie nici de cum. sa stai in apa nu bine. e bine sa faci dus, nu putem sta murdare nu? poti sa faci sport dar sa nu te chinui, sau ceva de genu, cand faaci sport de obicei iti curge mai tare. nu e nimic. si nu mai pune vata peste tampon, nu este indicat. si nu poti faci nimic sa ti' reglezi, s'e va intampla de la sine. bafta.**

| NanoMaria a răspuns:

1. Poti sa faci linistita cate dusuri vrei, doar sa nu fie apa foarte fierbinte.

2. Ai voie sa faci orice sport atata timp cat nu depui efort maxim

3. reglarea vine odata cu timpul, e normal, esti la inceput. Iar in legatura cu pata de sange incearca sa schimbi absorbantul cat mai des.

Te salut happy

| Lavinia969 a răspuns:

Buna! mie prima menstruatie mi-a venit la 10 ani. deci trebuie sa nu umbli cu apa rece, desculta si sa stai la caldura sa nu faci efort fizic in 4 zile iti trece :* stai linistita asa sunt primele 2 zile