| nicoleta01 a întrebat:

Bunicul meu are ciroza(cancer la ficat...)si mie nimeni nu-mi prea spune nimic... la ce sa ma astept? de la spital l-au trimis acasacrying(este foarte slabit :-snu stiu cum o sa trec peste deja nu ma pot abtine din plans cand ma gandesc la el. macar o luna poate mai rezista?crying((

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
5 răspunsuri:
| MissBeer a răspuns:

Depinde de stadiu. Tatal meu a avut ciroza, a murit cand eu aveam 9 ani. Nu ai cum sa stii cand va muri, daca tine regimul strict, va mai trai o vreme. Mi-am pierdut si tatal si bunicul si matusa, deci daca ai vreodata nevoie de sfaturi sau doar sa vorbesti cu cineva, nu ezita sa ma cauti. Multa sanatate si stai linistita, mai ales de fata cu el.

| Alessandro a răspuns:

Bună.
Draga mea, îmi pare foarte rău pentru bunicul tău.
Am avut și eu odată o bunică, Silvia îi era numele.
Avea 57 de ani și suferea de mai mult timp de o afecțiune la vagin. Nu s-a tratat. De frică spune mama. Și s-a agravat și a ajuns la cancer de col uterin cred. Oricum știu că a avut cancer, ceva legat de vagin. N-a știut nimeni că ea are cancer. Și-au găsit-o moartă într-o zi. La autopsie, au zis medicii că pe dinauntru era putrezită de cancer, pentru că era cancer feminin ce avea ea, cel ce se extinde în totul corpul. Eu nu am avut ocazia să o cunosc. Eu încă nu mă născusem când ea a murit.
O femeie atât de bună la suflet, care a trecut prin enorm de multe. La 16 ani, din fundul satului 6 martie ( actualul sat Sălcioara din județul Tulcea ), a ajuns să fie fotomodel. Babele din Babadag ( căci acolo s-a mutat cu banii pe care i-a strâns ) spun că avea părut brunet ( negru, nu glumă ) și ochii albaștrii ca apa oceanului. A fost concediată și a înnebunit aproape. Tot babele spun că se trezea noaptea și începea să urle. A învățat multe după această experiență și chiar dacă a trăit lângă un barbat care a bătuto toată viața, s-au iubit. Și ea pe el, și el pe ea. La o lună dupa ce a murit ea, el a fost găsit mort, a făcut infarct. A suferit enorm.
Mama spune că era o femeie foarte bună la suflet, știa să prețuiască și cel mai mic și nesemnificativ lucru ( datorită pierderilor din viața ei ). Plâng, de fiecare dată când aud ceva de ea. Mi-aș fi dorit enorm să o cunosc. Dar, din păcate, nu pot. Poate când o să mă duc și eu, o să mă aștepte acolo.

Așa că, bucurăte că ți-ai cunoscut bunicul, și că ai avut ocazia să împarți clipe de fericire sau tristețe alături de el. Chiar dacă are cancer, crede-mă, se bucură enorm că te are, pentru că e mai frumos să ai nepoți decât copii. E o bucurie enormă pentru bunici să își vadă copiii cu copii.
Cât despre boala aceasta, sincer, e posibil să o mai ducă. Uite, sora bunicii mele de care-am scris mai sus, a avut TBC. Doctorii au zis că mai are doar puțin plămân, doar o mică parte dintr-unul. Cancerul pulmonar i-a mâncat plămâni. Și i-a spus că mai are de trăit o lună, două, maxim trei. Și-au trecut, draga mea, 7 ani de atunci și femeia respectivă tot nu a murit. A murit și bărbasu și ea tot nu a murit! Niciodată nu se știe.
Să știi că moartea și ploaia vin nechemate. Chiar dacă, Doamne ferește, moare, el va avea mereu grijă de tine, de acolo de sus. Eu când aveam o problemă mereu o visam pe bunica, care din două fraze, mă-ndruma. Nu știu, poate era doar conștiința mea, poate că se datora faptului că aș fi vrut enorm să o cunosc, sau poate cine știe.
Fii tare, că viața e o luptă.
Și încă ceva : Dacă bunicul tău va muri curând, nu uita că Dumnezeu îi ia la El pe cei mai buni dintre noi!
Pa-pa.

| Libelle a răspuns:

Dar fa-i sa-ti zica, du-te la ai tai si spune-le ca esti suficient de mare(nu ai 10 ani nu?)incat sa fii pusa la curent cu situatia.Indiferent de veste stapaneste-te si arata ca pot avea incredere si poti face fata situatiei.
La ciroza depinde totul de stadiu.La modul ca prin tratament nu se mai regenereaza ce a fost distrus,nu se mai face nimic, doar poate sa incetineze evolutia bolii.
Daca e in stadiu avansat, asteapta-te la orice.De-aia zic,daca vrei sa afli mai multe,discuta cu ai tai.
Nu-ti putem zice cat si cum mai dureaza, dar orice ar fi ramai tare, starea se transmite de la familie la persoana bolnava.

| Zenithf a răspuns:

Ciroza este opusul cancerului, la cancer celulele se inmultesc incontrolabil, la ciroza celulele hepatice mor, se necrozeaza iar in final sunt inlocuite cu tesut conjunctiv care insa nu le inlocuieste si functiile.
Daca nu ti-au spus nimic, inseamna ca este un caz grav si sperantele sunt foarte scazute.

Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Ciroza nu este cancer la ficat, ci o boala complet diferita. E greu de spus exact ce sanse are, de vreme ce tu nu stii nici macar diagnosticul. Spune-ne diagnosticul complet si corect si e posibil sa primesti detalii. Dar sa stii ca nimeni nu stie cate zile mai are de trait un om, in afara lui Dumnezeu.