Nu vreau sa ma cert cu nimeni, dar lasati prostiile, oameni.
Corpul nostru e incredibil si are un sistem nemaipomenit de alerta pentru atunci cand trebuie sa bei apa, se numeste sete. Daca bei apa atunci cand ti-e sete si nu bei cand nu ti-e sete asta e necesarul organismului tau de lichide. (Bineinteles daca nu suferi de alte boli care sa influenteze "centrul setei" si anume hipotalamusul.
Degeaba bei n litri pe kg/corp daca tu stai toata ziua la 30 de grade si mai depui si munca fizica si transpiri 2 litri. Alta e daca bei aceeasi cantitate si stai toata ziua si nu faci nimic.
In concluzie, bea apa cand ti-e sete si o sa fie cantitatea ideala pentru tine.
^Asta in cazul in care esti sanatos/sanatoasa. Consum mai mare de apa se poate recomanda in anumite boli sau inainte si dupa anumite investigatii medicale, dar asta ti-o recomanda medicul atunci, in rest, bei cand ti-e sete.
Multa sanatate.
Vreo 2 litri (în cazul adulţilor).
Personal, beau oricând mi-e sete, între 2 şi 6 litri de apă pe zi, în funcţie de anotimp şi de nevoile de moment ale corpului meu. Nu mă limitez.
Pentru a avea un organism sanatos, trebuie sa mananci si sa bei sanatos!
Un organism sanatos stie cand- si cat trebuie sa mananci si sa bei, de aceea ai senzatiile de foame si de sete.
Organismele difera mult, deci nu se poate stabili o regula fixa.
Fiecare organism are nevoile (momentane) proprii.
Daca bei putina apa, atunci nu se spala organismul suficient de bine, daca bei prea mult, atunci poti suprasolicita rinichii si alte organe. Corpul unor persoane se umfla (de exemplu picioarele) daca nu se elimina apa din organism, si aceasta situatie poate aparea chiar daca bea mai putin de 1 litru de apa intr-o zi.
Foloseste numai cat iti cere organismul. Aia este o prostie cu suprahidratarea.
Citisem undeva ca e o aberatie asta cu minim 2l/zi, bei cat iti cere organismul, ca e clar ca difera de la o persoana la alta si depinde si de alti factori.
Din minim "2l/zi" se poate si muri. Pentru ca minim 2 l poate sa insemne oricit, 5-6 litri de exemplu.
O problemuta e ca organismul nu semnaleaza intotdeauna deshidratarea de exemplu la copii si virstnici. Dar nu trebuie sa fie exact ca la farmacie. Trucul cu urinatul mi se pare cel mai bun :-)
Fiziologul Mats Rundgren de la Institutul Karlinska (Suedia) comenteaza ca in mod normal avem nevoie de aproximativ 1, 5-2 l zilnic in conditii normale de activitate. Cind este foarte cald sau se fac eforturi mari se poate ajunge la 4 litri.
Tot el indica un truc simplu: daca urinezi de cateva ori pe zi si culoarea e galben deschis (normal) inseamna ca ti-ai asigurat aportul zilnic de apa.
Este adevarat insa ca corpul nu cere intotdeauna apa atunci cand e in lipsa.
http://ki.se/en/research/stop-gulping-away-youre-not-short-of-water
De prin 1980 in lumea occidentala a izbucnit epidemia bautului de apa. Lumea tireste dupa ea sticle cu apa din care gilgie din cand in cand. Nu multi stiu ca si surplusul de apa poate fi daunator (in final chiar mortal).
Mai nou, ar trebui sa se spuna ca daca apa e "bio", ecologica, organica, de origine vegetala si sustenabila atunci te saturi de mai putina apa :-)
In general trebuie consumati cam 2 litri de lichide zilnic, dar acum depinde de fiecare organism, de efortul pe care-l depui si nu in ultimul rand de alimentatie. Lichidele provin cu doar din apa ci si din alte alimente pe care le consumam. Important este si ce apa consumam. Cum marea majoritate a alimentelor pe care le consumam sunt acide si de multe ori ne confruntam cu probleme gastrite, ar fi recomandat sa consumam apa alcalina care sa ne ajute sa ne echilibram organismul. Eu beau de ceva vreme apa Calipso, apa naturala de izvor, usor alcalina care regleaza nivelul de aciditate din corp si ajuta la ameliorarea problemelor de stomac.
Nici 1,5 L nici 3L, deci cel mai bine ar fi sa mei 2L de apa pe zi.
Celcestietot întreabă: