Daca te limitezi la 2 cesti de cafea pe zi si nu faci exces, nu are cu ce sa iti afecteze cresterea.
Cafeaua dăunează dar şi protejează. Ce spun cercetătorii
Cafeaua, băutura criticată de unii şi lăudată de alţii, este atât benefică cât şi dăunătoare.
Unii cercetători spun că face rău inimii, da ulcer şi te agită, în timp ce alţii spun că aceasta conţine antioxidanţi, protejează împotriva maladiei Parkinson, a cancerului de prostată la bărbaţi, a atacurilor de cord, sau chiar ţine depresia departe la femei, potrivit sfatulparintilor.ro.
Ca întotdeauna, răspunsul corect e undeva la mijloc iar ceea ce este total adevărat e faptul că excesul de cafea dăunează.
În funcţie de cum a fost prăjită cafeaua sau de alţi factori, cantitatea de cafeina diferă. Media este undeva la 100 mg de cafeină la o cantitate de 225 g de cafea. Chiar şi cafeaua decofeinizată conţine cafeină, dar doar o cantitate infimă de 2-4 mg la o ceaşcă. Doza letală de cafeină este de 10 g, adică 100 de ceşti. O ceaşcă de ceai conţine şi ea cafeină, dar într-o doză mai mică, aproximativ jumătate.
Pe termen scurt, cercetătorii au descoperit că efectele negative sunt: creşterea tensiunii arteriale şi a nivelului homocisteinei şi posibil a colesterolului şi îngustarea arterelor. Excesul de homocisteină poate duce la arteroscleroză prin lezarea endoteliului vascular, depunerea lipoproteineloir cu densitate joasă şi la multiplicarea fibrelor musculare netede vasculare.