| paladiera a întrebat:

Cam ce trebuie sa manance un copil de 2 ani?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| alexutzza_3733 a răspuns:

Copilul va consuma zinic 400-500 ml lapte, cate un ou la 2-3 zile, 30-40 g carne de pasare, vitel sau peste de 3-4 ori pe saptamana.

Oul este un aliment complet, cu valoare calorica crescuta. Se foloseste oul de gaina; oul de rata trebuie evitat din cauza toxiinfectiilor alimentare care pot aparea. Oul intreg cu albus, se da copilului dupa varsta de un an si jumatate. Albusul de ou poate determina la unii copii urticarie, edeme si chiar tulburari digestive. Ouale prajite (omleta, jumari, ochiuri cu grasime) nu sunt indicate pentru copii mici.

Carnea este un aliment de baza in alimentatia copiilor prin continutul de aminoacizi necesari organismului. Se foloseste carnea de pasare, de manzat si vaca bine fiarta si tocata marunt. Carnea de vita, miel, vanat si porc este greu de digerat pentru copii prin continutul crescut de gelatina si lipide.

Carnea alba (pasare, peste) este mai digestibila decat carnea rosie, avand un continut mai scazut de tesut conjunctiv. Perisoare din piept de pasare se pot folosi in alimentatia copilului.
Ficatul, rinichiul, inima si chiar creierul (dat peste varsta de doi ani) au un continut crescut in vitamine (A, B2, PP) si saruri minerale (Fe, Ca, etc).
Grasimile se vor da sub forma de: unt, smantana, frisca, ulei. Sunt interzise la aceasta varsta slanina, untura si seul.
Mezelurile sunt greu de digerat, prea condimentate, usor alterabile si se interzic copiilor mici.
Sunca de Praga se poate administra copiilor peste 1 an si 6 luni � 2 ani.
Legumele si zarzavaturile folosite la copii mici(1-3 ani) sunt: cartofii, radacinoasele, fasolea verde, conopida, dovleceii, spanacul, tomatele, ardeii.
Pana la varsta de 2 ani nu se vor da leguminoase uscate (fasole, mazare, linte). Usturoiul, ceapa si alte condimente vegetale nu se recomanda in alimentatia copiilor mici, de preferat sa se foloseasca legumele in stare proaspata, si mai putin sub forma de conserve.

Fainoasele date copilului mic vor consta din: paine, mamaliguta, orez, paste fainoase, prajiturele de casa. Se vor da zilnic fructe, de preferinta crude dar si sub forma de suc natural, compoturi.

Dupa varsta de 1 an, copilul va fi invatat sa manance singur la masa. In jurul varstei de 15 luni, copilul incepe sa foloseasca lingurita cu succes partial, poate sa tina o cana in mana sau cand da sa bea, ridica cana spre cap, decat sa coboare capul si se murdareste. Parintii trebuie sa accepte aceste imperfectiuni ale manualitatii si sa incurajeze deprinderea de catre copil a autoalimentarii. Nu rareori copii, "menajati", supraprotejati necesita administrarea alimentelor de catre o persoana pana la varsta de scoala.

Daca insa i se ofera pasibilitatea de antrenare, in jurul varstei de 2 ani copilul va manca singur corect sau aproape corect. Copilul la varsta de 1-3 ani va avea 3 mese principale pe zi si 1-2 gustari.

2 răspunsuri:
.Mr.Mike.
| .Mr.Mike. a răspuns:

legume si fructe-taiate bucatele mici si carne usoara(pui sau peste dezosat).

| rael a răspuns:

In general, dupa doi ani, copilul poate sa serveasca meniul familiei. Am selectat pentru tine cateva informatii de pe :
pentrufamilie.ro/2007/11/29/alimentatia-copilului-anteprescolar-1—3-ani/
site pe care poti sa-l consulti daca vrei sa stii mai multe.
"Dupa varsta de doi ani se pot da in fiecare zi cca. 30—45 g de carne de pasare, vita, peste slab, ficat, creier. La inceput se va da tocata, apoi taiata in bucatele mici. Proteinele vegetale se vor asigura din paine si alte derivate de cereale si din legume.

Leguminoasele uscate (fasole, mazare, linte) se pot da dupa varsta de doi ani sub forma de supe, pireuri, dar numai in cantitati mici pentru a nu provoca indigestii. Grasimile animale vor fi date sub forma de galbenus de ou, unt, smantana, frisca iar cele de origine vegetala ca ulei de floarea-soarelui, ulei de germene de porumb, ulei de dovleac.

Nu se vor permite la aceasta varsta slanina, seul, untura. Aportul de glucide va fi asigurat prin consumul de fructe, legume, paine, fainoase: gris, fidea, taitei, orez, spaghete, pesmet, zeamil s. a., completandu-se cu zahar si alte dulciuri concentrate (miere, gemuri, dulceturi, peltea). Painea se va da in cantitate de cca. 70 g/zi, fainoasele cca. 37—40 g/zi.

Cantitatea de legume (cartofi, radacinoase, legume verzi) va fi de cca. 300 g/zi iar cea de fructe cca. 150 g/zi. Cel mai des folositi in alimentatia copiilor sunt morcovii, cartofii, spanacul, dovleceii, conopida, rosiile, sfecla. Pana la varsta de 2 ani se vor da fierte ca pireuri, soteuri, supe sau sub forma de sucuri de legume proaspete.

Dupa aceasta varsta se pot da si salate de legume crude, rase marunt, asezonate cu ulei si suc de lamaie. Din fructele proaspete se vor prepara sucuri, compoturi, pireuri; fructele cu samburi (cirese, caise, piersici) se pot da intregi invatand copilul cum sa scoata samburele.

Zaharul si dulciurile concentrate se vor da in cantitate de cca. 30—35 g/zi in completarea ratiei de glucide, adaugate la diverse preparate de casa (prajituri, fainoase cu lapte, creme de lapte si ou etc). Nu se va abuza de produsele zaharoase stiut fiind ca acestea favorizeaza aparitia cariilor dentare si dezechilibrarea ratiei.

Alimentele vor fi pregatite si prezentate cat mai atragator pentru a stimula apetitul copilului. Se vor respecta cu strictete orele de masa pentru formarea reflexelor digestive secretorii.

Invatati copilul sa mestece bine alimentele inainte de a le inghiti. Interziceti consumul apei in timpul mesei, ca si al altor lichide. Acestea vor fi date numai la sfarsitul mesei sau intre mese. Nu se recomanda folosirea ceaiurilor sau chiar a laptelui ca bautura in locul apei, cand copilului ii este sete.

El va fi invatat sa manance singur la masa. In timpul mesei se va evita sa i se faca observatie sau sa i se ofere distractii de diferite feluri, care nu fac altceva decat sa scada reflexele secretorii digestive.

Se vor da 5 mese pe zi repartizate astfel: 20% dimineata, 35—40% la pranz, 20% seara si cate 10—15% la gustarile de dimineata si dupa-amiaza. Sunt interzise alimentele prea picante sau prea sarate, alcoolul sub orice forma, mezelurile si conservele de carne sau de peste, cafeaua naturala, ciupercile, painea neagra, alimentele prea grase, alimentele prajite, carnea de porc (care nu se va da copilului sub varsta de doi ani; peste aceasta varsta se poate da carne slaba, daca este tolerata).

Alimentatia trebuie sa contina o cantitate de celuloza (substanta de balast), care are rolul de a favoriza evacuarea intestinala, evitand astfel constipatia."

Întrebări similare