Nu, cancerul nu se poate transmite sexual. Dar virusul HPV responsabil de majoritatea cancerelor de col uterin si de penis se transmite doar sexual.
Sh0w, e adevarat ca cancerul de penis reprezinta cam 2% din toate malignitatile barbatului. Nu e chiar asa de foarte rar cum zici, au am vazut cateva zeci de cazuri de cand fac anatomie patologica. Si inca cam pe atatea leziuni precanceroase de penis. Si toate erau legate de infectie HPV, adica pacientii respectivi aveau modificari histopatologice sugestive pentru infectia HPV, iar la testele imunohistochimice s-a dovedite ca celulele erau infectate cu acest virus. Nu stiu de ce lumea are impresia ca e imposibil sau exceptional cancerul de penis. Mie 2% mi se pare mult si gandeste-te ca e 2% din populatia generala, persoanele infectate HPV au risc crescut.
Sh0w, termin anul asta rezidentiatul pe morfopat. Majoritatea cazurilor pe care le vad sunt tumori de dimensiuni relativ mici, pentru care nu se face amputatie de penis, desi am vazut si cateva amputatii de penis. Dar preputuri am vazut multe cu carcinoame scuamocelulare. O sa vezi cand vei practica medicina ca practica te invata mai mult decat reuseste cartea. Cand eram in primii ani de facultate aveam impresia despre diverse boli ca sunt foarte rare, iar practica mi-a demonstrat ca nu e chiar asa. Si reversul e valabil.
Punctual, ti-a raspuns deja Brigaela! Oricum, dat fiind ca mai sunt foarte multe alte boli extrem de periculoase si Foarte Transmisibile SEXUAL, FOLOSESTE PREZERVATIVUL! E UNICUL care te poate PROTEJA!
Brigaela.cancer de penis mai rar. f raaaaaaaaaar...si HPV din cate stiu eu doar la femei produce cancerul de col.la barbati e degeaba.
Esti rezidenta la morfopat?eu m-a facut anul asta morfo 1 an si sunt destul de fresh cu materia de aia zic.si in ca o chestie.la macro din sutele de borcane sau mii cate sunt nu aveau nu un specimen de cancer la penis.si sunt sigur ca daca aveau caz il pastrau pentru ca e f rar.eu asta vreau sa evidentiez sa nu se sperie barbatii asa tare.in schimb cancerul de testicule e alta treaba.ca si cancerul la san.
Si uite ca da, studii recente arata ca se poate transmite, de fapt cercetari in acest domeniu s-au facut purine iata un articol :http://www.adevarul.ro/......altul.html
Doamne fereste, ce crezi ca e boala venerica? stai linistit.doar daca vb despre virusul hpv dar pentru asta, consulta un medic nu suntem noi in masura sa raspundem
Mirila_Mirela_1971 întreabă:
User252426 întreabă: