Cand se introduce carnea in dieta bebelusului?

Cand se introduce carnea in dieta bebelusului?
Dupa varsta de 5-6 luni, copilul intra intr-o faza de crestere caracterizata prin noi exigente nutritive. Greutatea se dubleaza si are nevoie de un aport de energie mai mare si de alimente care sa acopere necesarul zilnic de proteine si fier. Un loc special intr-o alimentatie echilibrata il ocupa carnea, care furnizeaza proteine cu o inalta valoare biologica si o sursa excelenta de fier.

 
Medicii recomanda ca, in perioadele de crestere, copiii sa primeasca un aport zilnic de proteine de 2 g la kg/corp
O cantitate de proteine sub acest indice are drept consecinta faptul ca organismul isi consuma din proteinele tesuturilor. Lipsa proteinelor din alimentatie poate duce la intarziere in dezvoltarea fizica, pierdere a poftei de mancare, ameteli, oboseala, anemie, greturi, diaree, caderea parului, piele uscata, unghii fragile etc.
Totodata, surplusul de proteine poate avea ca rezultat supraincarcarea organismului cu produse ale metabolismului proteic, respectiv cu afectarea ficatului si a rinichilor.

Chiar daca pe masura ce creste aparatul gastrointestinal al copilului devine capabil sa digere alimente solide, este indispensabil ca in primii ani de viata aceste alimente sa ii fie date intr-o forma usor de digerat
Carnea trebuie sa fie slaba si moale. In primele faze ale diversificarii, aceasta trebuie introdusa treptat si pasata impreuna cu piureurile de legume, pentru a-i fi usor copilului sa manance, insa, pe masura ce creste, copilul trebuie sa invete sa mestece si se trece treptat de la pasat la taierea in bucatele mici. Perisoarele din carne de vita, ficatul de pui sau pestele proaspat, fiert sau fript se pot da copilului incepand cu varsta de 8-10 luni. Produsele din carne de porc, gasca si rata este bine sa fie introduse in alimentatia copilului cat mai tarziu, in jurul varstei de doi ani jumatate, iar carnea de vanat, desi saraca in grasimi si bogata in proteine, nu este indicata, fiind greu digerabila.
 
Cea mai saraca in grasimi este carnea de vita si vitel (6-8%), iar cea mai grasa este carnea de porc (30%).
 
Ca si in cazul celorlalte alimente, si in privinta carnii trebuie respectate o serie de norme de igiena si o serie de reguli privind prepararea, in asa fel incat aceasta sa nu puna in pericol sanatatea. Carnea veche sau infestata cu germeni si carnea insuficient gatita sau prea grasa pot afecta organismul unui copil, la fel cum pot fi daunatoare si pentru cei mari.
 

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
1 răspuns:
| antonia09 a răspuns:

Buna,
Fetita mea are 8 luni si inca nu i-am introdus carnita. Am incercat de doua ori insa mi-a refuzat-o. Am sa mai incerc deoarece are nevoie de proteine pentru a creste sanatos.
Multumesc pentru postare. Sarbatori fericite!