Valyb, biopsia se face intr-o etapa ulterioara in procedeul de diagnosticare a aluntelor modificate. Modificarea acestora se se obiectiveaza mai intai prin examen vizual, macroscopic, in functie de urmatoarele caracteristici: culoare (cantitate de pigment), forma (regulata sau neregulata), marime, daca este reliefata sau nu, prezenta de modificari aparute intr-o perioada scurta de timp (cresterea in dimensiune, sangerare, modificarea culorii, asocierea cu mancarimea). Dupa acest examen vizual - macroscopic facut de medicul dermatolog, acesta va face un examen dermatoscopic, cu un aparat numit dermatoscop, prin care toate caracterele mentionate mai sus sunt vizualizate mult mai profund (este un fel de examinare microscopica cu o lupa care mareste imaginea). Ulterior medicul dermatolog decide daca este sau nu necesara efectuarea biopsiei.
Mike1993, sfatul meu este sa mergi la un dermatolog pentru consult si examen dermatoscopic.
Nu prezenta sau absenta parului este un indicator. Trebuie sa te prezinti la medic daca iti apare o alunita noua sau una veche creste, isi schimba culoarea, prezinta margini neregulate, sangereaza fara a fi traumatizata sau prezinta un chenar rosu. O alunita pe care o ai de toata viata este mai putin probabil sa se trasnforme in melanom malign decat una nou aparuta. De asemenea merita scoase alunitele care sunt pe zone traumatizabile repetat (talpa, palma, zona in care sta cureaua, elasticul chilotului, breteaua de la sutien).
Este gresita credinta ca daca iti scoti o alunita, ea se transforma in cancer in cativa ani. De fapt, se produc recidive ale unor alunite deja malignizate care nu au fost tratate corespunzator. Ca sa fiu mai clara: individul are deja melanom malign, i se scoate, nu afla diagnosticul histopatologic (fie fiindca alunita nu este trimisa la anatomie patologica, fie fiindca nu se intereseaza de rezultat) si dupa o vreme, fiindca nu beneficiaza de tratament (interferon si/sau radioterapie) face recidive locale sau metastaze la distanta.
In privinta alunitelor singurul sfat care merita a fi urmat este cel al unui medic dermatolog f. f. f. bun cu experienta oncologica. Circula mult folclor pe seama alunitelor si poti cadea prada legendelor ori autolinistindu-te, ori ingrijorandu-te fara temei. Oricum, autodiagnosticarea nu este buna. Evolutia unor alunite este imprevizibila. Mira
eram curios pentru ca am am o alunita cu par destul de mare pe fata si ma ingrijoreaza cu toate ca nu am nicio problema cu ea.si eu ma gandeam sa o indepartez cu laserul dar imi e frica.
Nu dupa par se caracterizeaza daca sunt cangerigene sau nu. Te duci la un medic si ti se face o biopsie pentru a determina natura alunitei. Cele mai multe alunite se pot indeparta cu laserul, pe motive estetice. Eu sincer nu ma grabesc sa stiu daca vreo alunita de pe corpul meu e cancerigena sau nu.