Nu există o cauză unică. Există multiple cauze și acestea diferă de la persoană la persoană.
De cele mai milte ori, e vorba de o predispoziție genetică, peste care se suprapun factorii de mediu, plus stilul de viață. Uneori, unele tulburări psiho-emoționale pot fi declanșate de diferite traume (moartea prematură a unui părinte, moartea partenerului de viață, a unui frate sau a propriului copil, un viol, un accident în care ai fost implicat tu sau cineva drag ție, primirea unui diagnostic grav de către tine sau de către un membru al familiei tale, un divorț sau o separare de un partener pe care-l iubești etc), alteori, pot fi rezultatul unui stil de viață complet neadecvat/ nesănătos (stres prelungit, relații de cuplu sau familiale nefuncționale, în care ești supus unui abuz sistematic- un abuz fizic sau psihic sau sexual-, munca într-un mediu deosebit de toxic, un program de lucru foarte lung- 14-16 ore timp de 6 zile pe săptămână, spre exemplu-, rămânându-ți extrem de puțin timp pentru somn, masă, odihnă, relaxare, o viață trăită în sărăcire extremă, diferite boli de natură fizică, consum de alcool, tutun, droguri etc).
De cele mai multe ori, nu e o singură cauză la baza respectivei tulburări psiho-emoționale, ci un cumul de factori care a condus la aceasta.
Cea mai bună recomandare pe care o pot face unei persoane care suferă de o astfel de boală/ tulburare este să mearga la un psiholog și, împreună cu acesta, să identifice cauzele respectivei boli/tulburări, dar, mai ales, să identifice soluții pentru a combate acești factori, să găsească strategii eficiente de coping.
Multă sănătate!
Difera in functie de problema psihica. Din cauza mediului in care traim, a evenimentelor traumatizatoare. Desigur, vorbim si de tulburari psihice ce apar de la nastere, spre exemplu tulburarea de spectru autism sau de tulburari ce apar pe parcursul anilor, ca OCD.
anonim_4396 întreabă: