Pacientul cu ulcer trebuie sa evite mesele abundente, recomandindu-se prinzuri reduse cantitativ si frecvente (5-6/zi). Alimentatia ulcerosului trebuie sa fie completa, bogata in toate principiile alimentare, cu evitarea consumului de alimente sau bauturi care cresc aciditatea gastrica (tot ce e acru e si acid!): supa de carne, condimente, citrice, rosii, ceapa, bauturi carbogazoase, precum si dulciurile concentrate consumate pe stomacul gol. In general, s-a renuntat la listele de alimente recomandate sau interzise, bolnavul fiind sfatuit doar sa evite mincarurile care nu-i priesc. Se recomanda excluderea fumatului si a consumului de alcool! Ca si tratament sunt indicate medicamente care protejeaza mucoasa gastrica impotriva secretiei clorhidro-peptice: a)medicamentele care scad secretia acida: de tipul inhibitorilor H2 (Famotidina, Nizatidina, Ranitidina) sau inhibitori ai pompei de protoni (Omeran, Omeprazol, Pantoprazol);
b)medicamente care tamponeaza aciditatea (pansamente gastrice) de tipul Dicarbocalm, Maalox, Malucol;
c) tratament antibiotic de eradicare a Helicobacter pylori (tripla asociere: Clarithromicina + Amoxicilina timp de 7-10 zile, in asociere cu Omeprazol timp de 4 saptamini).
Bună.
Numai gastroenterologul poate spune ce și cum!
Ceai de gălbenele și mușețel, pansament gastric (Maalox, suspensie), etc. dar nu uita ce este cel mai important, alimentație!
http://www.nutritie-sanatoasa.ro/......i-duodenal
http://dieta.romedic.ro/diete/Regim_ulcer_gastro-duodenal_0748.html, etc.
Multă sănătate!
Pa, pa.
Tratamentul cu antibiotice condus atent de gastroenterolog pentru eradicarea infectiei cu Helicobacter Pylori.