Hipermetropia (sau hipermetropismul) este o afecțiune a ochiului, caracterizată prin formarea imaginii în spatele retinei, ceea ce face ca imaginea să devină încețoșată.
Presbitismul este fenomenul de diminuare a puterii de acomodare a ochiului datorat îmbătrânirii. Una din explicațiile cele mai frecvent oferite se referă la pierderea progresivă a elasticității cristalinului odată cu înaintarea în vârstă la care se adaugă, ca factor agravant, pierderii puterii de contractare și relaxare a mușchilor ciliari (mușchi ce controlează bombarea cristalinului).
Prezbitismul se manifestă prin pierderea calității vederii în două cazuri distincte: la distanță (miopia) și/sau la apropiere (hipermetropia).
Hipermetropia este atunci cand imaginea se formeaza in spatele retinei iar prezbitismul apare la batranete cand cristalinul isi pierde elastictatea
Cei care au hipermetropie au lungimea globului ocular este mai mica.Prezbitism apare la ce mai in varsta(peste 40 de ani) din cauza pierderii elasticitatii crstalinului.Ambele se corecteaza cu lentile convergente.
Nu sunt diferente pentru ca in ambele sunt dificultati de vedere in aproape.
Iar lucrurile la distanta se vad clar.