Persoanele cu tulburări de personalitate prezintă modele de gândire și de comportament ce diferă de ceea ce este considerat normal sau obișnuit într-o societate. Trăsăturile de personalitate în acest caz sunt foarte inflexibile, interferând de-a lungul vieții cu funcționarea socială și capacitatea de lucru a individului. Persoanele cu tulburări de personalitate semnificative au în general, de asemenea, abilități slabe de adaptare și dificultăți în formarea relațiilor sănătoase. Spre deosebire de persoanele cu tulburări de anxietate, care realizează că au o problemă, dar nu reușesc să o controleze, persoanele cu tulburări de personalitate în general nu sunt conștiente de faptul că au o problemă și nu cred că au nimic de controlat.
Sunt tulburări de personalitate și în alt cadru ce nu țin de acest domeniu, gen, pot fi însoțite independent și în cadrul dermatologiei (se poate dezvolta) neuropsihice. Etc.
Personalitatea reprezintă cea mai complexă structură antropologică prin care se defineşte şi se afirmă identitatea individuală. În condiţiile unei persogeneze deviante apar trăsături maladaptative care definesc personalităţile patologice. Diagnosticul acestora este întotdeauna un demers de o complexitate particulară pentru că trăsăturile patologice pot fi întâlnite şi la persoanele normale, se manifestă diferit de la un individ la altul şi de la o cultură la alta, au diferite grade de severitate şi se asociază frecvent cu episoade sau boli de axă I. Cele mai recente sisteme nosografice psihiatrice DSM‑5 şi ICD‑11 abordează diferit diagnosticul personalităţilor patologice coalizând perspectivele categorială şi dimensională. Se încearcă o remaniere conceptuală a tulburărilor de persoanlitate pe teritoriul dintre disconfortul subiectiv al Eului, deficitul relaţional şi interferenţele cu dinamica celorlalte suferinţe psihiatrice.
Se pot confunda având în vedere ca simptomele se regăsesc și la tulburările psihice de aceea se face de către specialist diagnostic de diferențiere, Tulburarea de personalitate este o deviere de comportament ce se poate trata prin psihoterapie cognitiv comportamentala, singura diferenta pe lângă cele menționate este ca, se poate argumenta că boala mintală este mai puțin definită decât tulburarea mentală, deoarece tulburarea mentală este definită de un set unic de simptome și cauze.
Sunt unele tulburări de personalitate mai grave decât unele tulburări mintale cum ar fi; Tulburarea de personalitate multipla, Tulburarea de personalitate schizoida (debut de schizofrenie), Tulburarea de personalitate schizotipala ( în comparație cu depresia care poate fi vindecata dacă este tratata din pripa și nu tardiv)
Psihoterapie cognitiv comportamentala *
O persoana isterica (cum sunt unele femei, de regula, care oricat le-ai explica, de fapt nici nu te lasa sa explici, fac fel de fel de crize cand te mustreaza uitand de orice control) poate fi considerata ca avand tulburari de personalitate?
Ostilitatea și grandomania da, pot tine de o deviere de comportament disruptiv, dar poate fi clasificata și ca o tulburare impulsiva.
Sau poate fi numita o tulburare de comportament exploziv intermitenta
O avut parte de multa cearta în familie, de acolo se trage.
Pare a fi genul de persoana care va folosi arma disimularii ca să își ascundă/mascheze boala și sa se sustragă de la tratament de specialitate.
""Tulburările de personalitate nu se încadrează în tiparul clasic de boală, ci ocupă zona incertă dintre patologie psihică şi cea de normalitate. O tulburare de personalitate reprezintă modalitatea de a gândi, simți și de a te comporta care deviază de la așteptările unei anumite culturi, stare care cauzează distres sau probleme de funcționare și care e stabilă în timp.
Tulburările de personalitate mai sunt denumite dezvoltări dizarmonice ale structurii psihice.
Din cele 10 tulburări de personalitate (tulburarea de personalitate paranoidă, schizoidă, schizotipală, borderline, histrionică, narcisică, antisocială, tulburarea de personalitate obsesiv-compulsivă, evitantă și dependentă), tulburarea de personalitate borderline este tulburarea cel mai des întâlnită întâlnită în clinicile de specialitate şi înregistrează, din păcate, un procent mare de tentative de suicid, de multe ori duse la bun sfârşit.""
Fragmentul prezentat este extras din lucrarea medicala :
https://deprehub.ro/......lsivitate/
""Tulburarea psihica"" se refera la bunăstarea emoțională care stă la baza sănătății mintale și este cea care ne ajută să avem o viață bună și să facem față provocărilor cotidiene. Totodată, sănătate mintală este un termen folosit pentru a indica absența unei boli psihice.
Atunci când ne referim la boli psihice, vorbim despre un concept vast, care cuprinde multe forme de tulburări ce afectează modul în care simțim, gândim și ne comportăm. Apariția bolilor psihice este influențată de:
-- Factori ereditari;
-- Mediul extern;
-- Obiceiurile zilnice;
-- Biochimia creierului.
Specialiștii în psihiatrie afirma că bolile psihice pot sa apara indiferent de vârstă, gen sau statut social. Datele disponibile arată că 25% dintre români suferă la un moment dat de o boală psihică.
Din nefericire pentru ei, persoanele cu boli psihice se confruntă cu stigmatizare venita din partea celorlalți, ceea ce îngreunează vindecarea, acolo unde este cazul, și integrarea lor în societate.""
Fragmentul prezentat este extras din lucrarea medicala :
https://www.clinicaoananicolau.ro/boli-psihice/
Multa sanatate!
Tulburarea de personalitate poate fi de mai multe tipuri:
-schizoida;
-schizotipala;
-paranoida;
-borderline;
-psihopata;
-sociopata;
-obsesiv-compulsiva;
-histrionica;
-dependenta;
-narcisista;
-ciclotimica;
-pasiv-agresiva;
-depresiva.
Indiferent de tip, tulburarile de personalitate sunt tulburari mintale, deci clar intra in categoria afectiunilor psihice.
Tulburarile de personalitate si tulburarile mintale la modul general nu sunt fix acelasi lucru pentru ca psihiatria este o stiinta medicala care cuprinde mai multe tulburari psihice si neuropsihice printre care si tulburarile de personalitate, acestea reprezentand doar o mica parte din spectrul tulburarilor mintale pe care le studiaza psihiatria.
Tulburarea de personalitate histrionica este confundata cu isteria din cauza numelui.
Aceasta tulburare de personalitate histrionica se manifesta, de regula prin superficialitate, momente de exteriorizare teatrala, exagerata si apare in cazul ambelor sexe.
Ceea ce se cunoaste ca fiind isterie, NU este o tulburare de personalitate, ci o tulburare conversiva si chiar si asa se numeste; personalitate de conversie sau, atunci cand diagnosticul este pus de catre medicul psihiatru, de regula va scrie: psihonevroza isterica de tip conversiv.
Aceasta tulburare apare in cazul ambelor sexe, deci nu numai in cazul femeilor asa cum este popular cunoscut si prezinta mult mai multe simptome decat banalele stari de anxietate, de neliniste si nevrozitate.De exemplu:
-slabiciune sau paralizie partiala sau totala;
-dificultate la inghitire;
-distonie;
-pierderea anumitor simturi precum: auzul, vazului, simtul tactil sau perceptia durerii;
-lipsa echilibrului sau a coordonarii membrelor ori a intregului corp;
-atacuri psihogenice;
-tremur;
Etc.
Aceste simptome au cauze neuroligice sau neuropsihice, dar nu au cauze patologice.
Ceea ce oamenii numesc "isterie", de cele mai multe ori este doar o manifestare a unei femei frustrate din motive reale sau nu...
Nu mă pricep la termenii de specialitate,care până la urmă tot de oameni au fost inventați. Oamenii,de când este lumea au încălcat legăminte,au fugit de responsabilitate,de angajamente,și-au încălcat promisiunile,au căutat explicații,au și inventat fel de fel de motive,au dat vina pe una,pe alta,doar lor personal nu își găseau vină.Ei erau nevinovați și corecți. Însă erau așa doar din punctul lor de vedere.Și "specialiștii" sunt oameni.Și ei se confruntă cu propriile temeri,frici,fobii, lipsuri, nebunii, dependențe, dereglări, dezechilibre.Fiecare persoană după capacitatea sa mintală va accepta sau nu comportamentul celui de lângă el.Doar tu personal te poți vindeca de "întunericul" care îți stăpânește mintea.
Hei!
O sa incerc sa iti raspund din postura unui simplu om cu o gandire logica si obiectiva ci nu a unui expert
Psihicul este cel care formeaza personalitatea noastra pe langa celelalte lucruri pe care le mai face
Daca ai tulburari psihice este mult mai grav decat daca ai tulburari de personalitate
Tulburarile de personalitate nu sunt neaparat afectiuni psihice si pot fi tratate cu ani de terapie si medicamentatie necesara
Desigur ca poate fi vorba si despre oameni care sa iti fie alaturi, dar asta depinde de tine (cel aflat in cauza) in proportii mari, daca ai vointa si chiar iti doresti sa te dezvolti personal, lucru ce necesita mult potential constructiv
Pe de alta parte, tulburarile psihice au la baza afectiuni psihice din nastere sau aparute ulterior din cauza unor traume sau traumatisme fizice care pot fi iremediabile
Depinde foarte mult de la caz la caz
Mult succes!
Aerte întreabă:
NszjNjJnJzknzyynK întreabă: