Sunt multe denumiri in medicina care provin din latina si sunt termeni cunoscuti la nivel international.
Nu e vorba despre importanta, cat despre traditie si pastrarea unei baze de cercetari medicale elaborate de greci, prin Hipocrate.
Precum poate stii, primele cercetari medicale, destul de rudimentare, le-au facut chinezii si egiptenii, DAR, grecii au contribuit cel mai mult la tot ce numim si cunoastem azi in medicina. (boli si unele tratamente, cauzele nu au prea fost elucidate la momentul respectiv de catre ei).
Hipocrate (parintele medicinei), a fost primul care a creat o "baza de date" de termenii medicali, astfel ca la acea perioada, majoritatea termenilor medicali erau formulati in greaca.
Mai tarziu, centrul stiintei se muta la Roma (datorita pozitiei politice importante ocupate de aceasta), si treptat toti termenii medicali sunt latinizati.
Romanii, prin Galenus si alti savanti, imbogatesc si ei aceasta baza medicala, si aceasta limba a fost pastrata de urmatoarele generatii
pana in zilele noastre, din nevoia de "universalitate".
Practic, latina in universul medical, indeplineste acelasi rol pe care il are limba engleza in lume.
Singurul motiv pentru care se folosesc limba latina si greaca veche pentru termeni din medicina sau pentru a denumi specii de animale este pentru ca limbile astea sunt limbi moarte, si nu vor mai suferi schimbari nici o data. Deci daca tu in secolul 21 folosesti o denumire consacrata in una din limbile astea pentru ceva, atunci peste vreo 6 secole sau mai mult acel ceva va avea exact aceeasi denumire si acelasi sens.
Pai mai cam toate denumirile din medicina vin din greaca si latina.
Daca tu pui intrebarea asta cu gandul '' sunt in clasa a 8a, oare e bine sa invat latina acum pentru ca vreau sa dau la medicina''... Nu.
Toti termenii se vor invata in facultate, n-ai nevoie de latina de a 8a.
MarcelinoPanivino00 întreabă:
anonim_4396 întreabă: