Exista unele forme de cancer de san hormono-dependente, care se dezvolta sub influenta hormonilor. Este vorba despre cancerele estrogen-dependente si progesteron-dependente. Faptul ca proliferarea celulelor canceroase este dependenta de stimularea hormonala, una din posibilitatile de tratament este antagonizarea actiunii acestor hormoni.
Iata cateva articole pe aceasta tema
http://www.mymed.ro/tamoxifen-prevenire-recurenta-cancer-san.html
http://www.mymed.ro/cancer-san-triplu-negativ.html
http://www.mymed.ro/cancerul-de-san-cancerul-mamar.html
Bună ziua, @dori!
Cercetatorii cred că pe măsură ce crește expunerea femeii la hormonul denumit estrogen, cu atât riscă mai mult să se îmbolnăveasca de cancer la sân. Estrogenul le comandă celulelor să se dividă; cu cât celulele se divid mai mult, cu atât sunt șanse mai mari să fie anormale, fiind posibil sa devină canceroase.
Expunerea femeii la estrogen si progesteron variază in timpul vietii, fiind influentata de vârsta la care are prima, respectiv ultima menstruatie, durata medie a ciclului ei menstrual si de vârsta la care naște primul copil.
Riscul la care expusa o femeie de a se imbolnavi de cancer la san creste daca:
• ii vine prima menstruatie inainte de 12 ani
• naste primul copil dupa 30 de ani
• are ultima menstruatie dupa 55 de ani, sau
• lungimea ciclului ei menstrual este in afara intervalului mediu de 26-29 de zile (adica este mai scurt sau mai lung).
Informatiile curente arata ca probabil, hormonii din pilulele contraceptive nu maresc riscul de cancer la san. Unele studii sugereaza ca administrarea terapiei hormonale de substitutie dupa menopauza poate mari riscul, mai ales cand terapia se prelungeste mai mult de 5 ani. Dozele ridicate de radioterapie pot fi si ele un factor, dar mamogramele cu doze reduse nu aproape ca nu prezinta vreun risc.
Si barbatii pot face cancer la san, dar numarul lor este mai mic de jumatate de procent din totalul cazurilor.
Mai multe poți citi aici http://www.supereva.ro/info.asp?id=1339
Etiopatogenia cancerului de san nu este pe deplin studiata dar s-a confiramat faptul ca estrogenii in cantitati mari pot duce la cancer de san.
De aceea femeile care nasc mai mult copii au risc mai mic de a face cancer de san, pentru ca in timpul sarcinii scade marcant pentru perioada de 9 luni concentratia de estrogeni in sange, care este inlocuita cu progesteron - hormoul care intretine sarcina.
Tot din aceasta cauza in tratamentul cancerului de san, pe langa chirurgie se mai administreaza si antiestrogeni cu actiune la nivel de receptor ai celulelor-tinta - Tamoxifen sau antiextrogeni cu actiune asupra gonadelor (ovarelor - producatoarele principale de estrogeni) - Megestrol (care este un gestagen de fapt). Sau se scade nivelul de Estrogeni prin actiune la nivel de hipofiza> down-regulation cu antagonist de LH-RH> Goserelin. Mai sunt preparate inhibitoare de aromataza care practic blocheaza o enzima a lantului fabricarii estrogenilor astfel scazand concetratia de estrogeni in sange> Aminoglutethimid, Letrozol, Exemestan.
Daca doriti sa va aprofundati in domeniu va recomand sa luati ceva carti de Oncologie-Ginecologie.