Lectia de anatomie pe scurt^:
Cordonul ombilical (pe langa altele) contine vase de sange. Ca sa poti separa copilul de mama (mai exact de placenta), cordonul ombilical trebuie taiat. Daca tai cordunul si nu il legi, nou-nascutul o sa se exanguineze (adica o sa-i curga tot sangele din el afara prin cordon, care acum taiat e ca si 3 vase de sange care se varsa in exterior). Deci se leaga ca nou-nascutul sa nu se exanguineze.
Mulțumesc tuturor!
O întrebare pe care mi-o mai pun este care trebuie să fi fost procesul natural originar de desprindere a cordonului de noul-născut.
Poate ca o indicație ne-ar putea-o da primatele (cred niciuna nu citește TPU).
Nu stiu multa zoologie dar animalele, si mai exact puii, dupa cateva minute/ore de la nastere isi fac singuri o staza o cordonului ombilical prin contractia muschilor abdominali. Restul cordonului este mancat sau cel putin rupt de catre "parintii" puiului.
Procesul natural il urmam si noi in spitale, in afara de legarea cordonului si taierea lui cu instrumente sterile, cordonul este lasat sa se usuce si sa cada "natural" fara nicio alta interventie.
Intrebam pentru ca aveam o suspicione, neconfirmata, ca legarea cordonului ombilical la om, chiar daca e justificata cum s-a scris aici (trebuie inchise "turul" si "returul" instalatiei), ar putea fi o optiune culturala veche care dubleaza insa un mecanism natural existent. Fiind vorba de fiinte umane la care sunt limitari stricte in ce priveste procedurile medicale, nu avem cum sa experimentam.
Din pura curiozitate (nu ca sa dovedesc ceva) am mai scotocit pe net. Exista si o practica post -nastere fara detasarea cordonului, numita "Nastere lotus". In acest caz cordonul se desprinde dupa citava vreme.
Royal College of Obstetricians and Gynaecologists comenteza ca aceasta practica implica riscuri de infectie a placentei si transmiterea mai departe a infectiei la nou-nascut.
Recomandarea pentru tinerii parinti inseamna ca ar ramane "nu faceti asta singuri acasa" :-)
Un extras mai jos:
The Royal College of Obstetricians and Gynaecologists (RCOG) is aware that a small number of women are choosing umbilical non-severance, or "lotus birth." Lotus birth is a practice in which the umbilical cord is not cut after birth. The baby remains attached to the placenta until the umbilical cord dries and eventually detaches from the umbilicus. Detachment generally occurs a few days after birth. No research exists on lotus births and there is currently no medical evidence that it is of benefit to the baby.
https://www.rcog.org.uk/......otus-birth
De, solutii exista, dar in spital e normal sa se prefere o procedura care rezolva "problema" rapid si e foarte sigura atat pentru mama cat si pentru nou-nascut. Cordonul ombilical netaiat si daca nu e nici ingrijit bine e usa deschisa pentru microbi, se poate infecta si poate sa dea niste probleme destul de serioase. Asa ca iti dai seama ca se prefera indepartarea lui si sa se lase doar o bucata mica de care poti sa ai grija si care o sa cada ulterior singura decat sa lasi jumatate de metru de cordon ombilical care e si inestetic, face ingrijirea copilului mai grea si reprezinta si risc de infectie. Si atata timp cat nu influenteaza copilul in niciun fel (in mod negativ) nu exista motiv sa nu se faca.
Absolut de acord. Nici eu nu cred ca ar fi un avantaj si nici nu cred ca e nimeni din sfera stiintifica care recomanda asa ceva. Eram doar curios :-)
Ce face si ce este cordonul ombilical
Cordonul ombilical apare in cea de-a cincea saptamana a dezvoltarii fetale, inlocuind sacul vitelin ca sursa de nutrienti pentru fat. Cordonul nu este legat direct de sistemul circulator al mamei, ci de placenta, astfel transferul de la si spre mama nu se face prin contact direct, ci prin intermediul placentei.
Lungimea cordonului ombilical este de aproximativ 50 de centimetri si este compus din gelatina Wharton, o vena (care transporta sangele oxigenat si nutrientii) si doua artere (care transporta sangele neoxigenat, epuizat de nutrienti).
In cursul examenului ecografic, medicul evalueaza si cordonul ombilical, numarul de vase din componenta acestuia, locul de implantare la nivelul placentei si la nivelul fatului, daca este sau nu in jurul gatului copilului etc. Uneori cordonul ombilical poate contine doar doua vase, respectiv o vena si o artera. Daca medicul detecteaza aceasta anomalie, trebuie sa evalueze amanuntit fatul. De cele mai multe ori, prezenta unei singure artere ombilicale nu constituie o problema.
Cordonul ombilical se ataseaza la nivelul abdomenului fatului in zona in care va fi ulterior buricul. Vasele din cordon ajung la ficat.
Prin aceste vase ajung in organismul bebelusului nutrienti si oxigen necesare pentru buna sa dezvoltare.
Cordonul ombilical la nastere
La scurt timp dupa nastere, circulatia de sange prin cordonul ombilical se intrerupe. Nou nascutul incepe sa respire si sa isi procure singur oxigenul. Dupa nasterea fatului, medicul taie cordonul ombilical, separand fatul de placenta. Placenta este eliminata ulterior. Din vechiul cordon ombilical ramane acum doar un ciot, un bont de 2, 5 cm, purpuriu, viitorul buric al copilului.
Posibile afectiuni ale cordonului ombilical
Exista anumite anormalitati care pot afecta cordonul ombilical si, in consecinta, pe mama si pe bebelus:
• Artera ombilicala singulara;
• Vasa previa;
• Nod al cordonului ombilical;
• Circulara de cordon;
• Prolaps de cordon ombilical;
• Incurcarea cordonului ombilical.
Aceste anomalii pot fi detectate in cursul examenului ecografic.
Circulara de cordon (incolacirea cordonului in jurul gatului fatului) poate fi uneori o problema. Foarte multi copii se nasc cu cordonul ombilical in jurul gatului la nastere si evolutia lor este foarte buna.
Dupa nastere, la bontul de cordon ombilical ramas nu trebuie sa se umble sub nicio forma si nici nu trebuie fortat. Aceasta trebuie lasata sa "cada" singur.
User252426 întreabă: