Poti sa stai linistit, in ng/dL inseamna 810, 72. Americanii considera normale si niveluri de 1000-1100 la varsta ta. Un exces de testosteron mai ales cu putin peste limita considerata normala nu e o problema in sine. Stiu pe cineva, baiat trans, care a primit din greseala/malpraxis o doza uriasa (necesarul pe 20 de saptamani) si a trecut in final cu bine peste asta. Daca e testosteronul tau natural si nu te-ai injectat chiar nu este o problema. Sunt discutii mai mari asupra limitei de jos si a intervalului optim, in general la persoane tinere se recomanda sa fie peste 400 ng/dL, chiar 500 ng/dL.
,,Cercetătorii au folosit rezultatele de la ambele măsurători pentru a genera valori armonizante, ce erau folosite pe rând pentru a găsi pragurile standard potrivit vârstei. Pragul normal de testosteron la o populație non-obeză în Europa și America cu vârsta 19-39 ani este de 264-916 ng/dL.,,
Nivelul normal al TESTOSTERONULUI este redefinit in SUA, de aici e luat citatul si este facuta chair anul asta
Poate fi influențat de foarte multe lucruri. Vârsta, sport, alimentație, suplimente si chiar medicatie chimică, genetic etc. De asta vezi tabele diferite. Pentru siguranța ta poti întreba un medic de specialitate. Dar probabil ca e normal.
E la limita de sus a normalului, deci e normal. Testosteronul imi inchipui ca nu e un indicator atit de periculos la valori depasite incit sa nu fi multumit de o valoare normala marita.
Asa as gindi eu, in asteptarea unor raspunsuri mai bune.
Nu trebuie sa iti faci probleme. Sunt toate bune. Uneori poti sa ai si peste intervalul maxim si sa nu ai nimic. Limitele sunt doar o medie dupa mai multi oameni sanatosi. Dar asta nu inseamna ca tu nu esti sanatos daca ceva depaseste cu putin. Iar la 24 de ani este foarte bine 28.15 nmol/L.
Stai linistit si toate cele bune,
Teemey!