Ficatul protejeaza corpul de boli, produce anti corpi pe scurt.Iar rinichi ajuta la aparatul excretor adica cu eliminarea urinei.
1. Celulele hepatice secreta continuu bila, un lichid vascos si amar, de culoare galben-maro. Bila, sau fierea, cum este numita popular, contine saruri minerale necesare in digestia lipidelor la nivelul intestinului subtire. Prin canalele biliare interhepatice, bila ajunge in canalul hepatic si, de aici, in canalul coledoc. Fara bila, aproximativ 40% din grasimile pe care le primim prin alimentatie ar fi eliminate prin fecale, iar vitaminele A, D, E si K nu ar fi absorbite de organism.
2. Ficatul ajuta la distribuirea si stocarea nutrientilor din mancare - ficatul este cel care converteste carbohidratii si proteinele in exces in acizi grasi si trigliceride care sunt transportate si pastrate in tesutul adipos. Glucoza care ajunge in sange in urma alimentatiei este transformata de catre ficat in glicogen (depozite de energie) printr-un proces numit glicogenoza. Atunci cand nivelul de glucoza din sange scade, ficatul este cel care transforma glicogenul in glucoza, asigurand astfel un plus de energie organismului.
3. Ficatul are un rol deosebit de important in cadrul metabolismului lipidic si anume: oxidarea trigliceridelor pentru a produce energie; activarea si conversia vitaminelor B in depozite de fosfat necesare bunei functionari a organismului; sintetizarea inozitolului si a lecitinei - conversia colesterolului in saruri biliare si producerea proteinelor necesare coagularii sangelui.
4. Ficatul filtreaza toxinele din sange - toate toxinele acumulate de organism, fie prin alimentatie sau din cauza poluarii, odata ajunse in ficat sunt detoxifiate, metabolizate, selectate si eliminate prin secretia biliara.
Care este rolul rinichiului în organismul uman? Rinichiul este un organ complex ce are rolul principal de a depura sângele de substanţe toxice. Principala cale de a elimina substanţele toxice din organism este reprezentată de aparatul uro-excretor.
Pentru întreţinerea vieţii şi a activităţii obişnuite, organismul uman îndeplineşte o serie de funcţii. Două dintre acestea sunt vitale – funcţia respiratorie şi cea cardiacă. Fără acestea moartea unui individ s-ar produce în mai puţin de 5 minute. Celelalte funcţii, deşi sunt foarte importante, pot fi compensate un timp de către organism.
Buna!
Uite aici,
http://www.scientia.ro/......ctura.html
Si al rinichilor,
http://www.scientia.ro/......anism.html
Te pup!
LarisaChe07 întreabă: