| OliverArrow a întrebat:

Care este rolul lipidelor, gluciderlor si proteinelor?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
8 răspunsuri:
| filaret03 a răspuns:

Olurile proteinelor în organism sunt următoarele:
- Rol structural – sunt componente ale tuturor celulelor, fiind necesare creşterii şi refacerii ţesuturilor.
- Rol funcţional – în desfăşurarea proceselor metabolice. Sunt componente structurale ale diverselor enzime şi hormoni. Pot îndeplini funcţii specifice (anticorpi).
- Rol fizico-chimic – prin caracterul lor amfoter şi coloidal participă la reglarea presiunii osmotice şi menţinerea echilibrului acido-bazic.
- Rol energetic – evidenţiat prin degradarea compuşilor rezultaţi din transformarea lor, până la etapa finală de CO2 şi H2O.

Rolul Glucidelor în organism:

calorigeni: raţia omului este preponderent glucidică EG > 50%ET
1g G = 4, 1 kcal
Glucidele reprezintă sursa principală de E datorită capacităţii lor de a se oxida atât pe cale anaerobă, cât şi aerobă.

plastic sau structural: intră în compoziţia celulelor şi ţesuturilor.

Rolul lipidelor in organism
- rol energetic – lipidele sunt depozitate in tesutul adipos, alaturi de glucide, de unde furnizeaza energia necesara organismului in perioadele de restrictie alimentara sau dintre mese;
- rol izolator – tesutul adipos de sub piele reduce pierderile de caldura in sezonul rece;
- contribuie la absorbtia vitaminelor liposolubile (A, D, E, K);
- stimuleaza contractiile cailor biliare;
- unele lipide care nu pot fi arse sau descompuse sunt folosite ca materie prima pentru sinteza hormonilor suprarenali, sexuali, steroidici, sinteza acizilor biliari si sinteza vitaminei D3.

Sper ca ti-a fost de foIos

| cristianfrunza a răspuns:

Cu ce ne ajuta lipidele?

Grasimile ( lipidele ) trebuie sa transporte, sa absoarba si sa digere vitaminele solubile, transformandu-le in grasimi precum A, D, E sau K. Alte roluri importante ale lipidelor sunt acelea ca intra in compozitia tuturor celulelor, ofera acizii grasi esentiali, sunt o sursa de energie si ajuta orgasnismul sa foloseasca eficient proteinele si glucidele.

Tesutul adipos format din grasimi reprezinta un strat protector pentru organele vitale si anume: inima, ficatul, rinichii si stomacul. In plus, ajuta la reglarea temperaturii corpului.

Acizii grasi esentiali Omega-3 si Omega-6 regleaza tensiunea arteriala si ajuta la repararea celulelor.


Glucidele- despre care se poate sa fi auzit si cu numele de carbohidrati sau zaharide, sunt cea mai importanta sursa de energie a organismului. La randul lor, carbohidratii pot fi simpli sau complecsi.

Monozaharidele si dizaharidele sunt astfel de carbohidrati simpli. Iata mai jos cele mai importante zaharuri simple:

- sucroza adica zaharul de masa, cea mai cunoscuta zaharida simpla. O gasim in ciocolata, bomboane, prajituri, biscuiti, produse de patiserie si bauturi racoritoare;
- glucoza si fructoza pe care le gasim in fructe;
- lactoza din lapte;
- maltoza, pe care ne-o ofera berea si unele vegetale.

Proteine - http://www.sfatulmedicului.ro/......itate_1495

| IepureleCuLopată a răspuns:

Rolul lipidelor, proteinelor si glucidelor in organism


Lipide
Lipidele sunt substanţe indispensabile vieţii. Ele îndeplinesc mai mule roluri importante:
- protejează şi susţin organele interne (rinichi, ficat, inimă, splină), atât în poziţie statică cât şi la deplasarea sau la zdruncinare (amortizează şocurile);
- contribuie la reglarea temperaturii, atât ca donoare de energie calorică, cât şi ca strat izolant subcutanat;
- furnizează multă energie (9, 1 kcal, valoare dublă faţă de glucide), însă nu prezintă prioritate în metabolismul energetic, arzându-se după glucide;
- se depozitează, mai ales în ţesutul adipos, ca substanţe de rezervă;
- protejează vasele de sânge şi terminaţiile nervoase;
- intră în structura celulelor participând la formarea membranelor şi la asigurarea permeabilităţii acestora, dar regăsindu-se şi în interiorul celulelor, mai ales la nivelul mitocondriilor;
- intră în componenţa tecilor neuronale;
- lipidele circulante asigură transportul unor substanţe importante (vitamine liposolubile, hormoni, minerale);
- grăsimile subcutanate asigură protecţie mecanică şi radioactivă;
- în cantitate moderată, intervin ca stimulenţi ai sistemului reticulo-endotelial (atât în exces, cât şi în deficit, efectul este contrar);
- intervin în activitatea endocrină.
Pentru a fi absorbite, deci pentru a trece din aparatul digestiv în sânge, grăsimile trebuie să treacă prin mai multe transformări. După trecerea în fluxul sanguin, are loc transportul şi metabolismul lipidelor.

Proteine
Proteinele, numite şi protide, sunt substanţe de bază, necesare oricărui organism viu. Structura acestor compuşi este foarte complexă şi diversă, asemănându-se între ei doar prin faptul că sunt generaţi din aminoacizi.
Proteinele au un rol însemnat în corp, intrând în constituţia celulelor şi fiind implicate în metabolism, fie direct (au valoare energetică, calorică) fie indirect (prin enzime). Ele contribuie la dezvoltarea organismului, având un rol major şi în alte funcţii (imunitate, respiraţia celulelor (vezi hemoglobina). Proteinele, de asemenea, ajută la refacerea celulelor, intră în constituţia majorităţii hormonilor, menţin echilibrul hidric, acido-bazic şi electric al corpului.

Glucide
Rolul glucidelor in organismul uman este multiplu, in primul rand situandu-se cel energetic. Glucidele asigura, mai mult de jumatate din energia necesara organismului omenesc in 24 de ore. Desi in celule si tesuturi au loc descompuneri permanente ale glucidelor pentru necesitati energetice, continutul in glucide ramane constant, in conditiile unui aport suficient de glucide in alimentatie. Glucidele mai sunt utilizate pentru mentinerea nivelului glicogenului in ficat si reinnoirea rezervei sale, precum si pentru mentinerea constanta a nivelului glucozei in sange. Pe langa rolul energetic, glucidele au si roi plastic, deoarece ele intra in compozitia celulelor si tesuturilor, participa la procesele plastice. Rezervele de glucide ale organismului sunt totdeauna limitate. La un efort intens, glucidele se epuizeaza relativ repede, dar se pot regenera pe seama lipidelor din organism. Glucidele in exces se transforma in lipide (grasimi), care se acumuleaza in tesutul adipos, determinand obezitatea (alaturi de alti factori).

Neceaarul de glucide al organismului este de 4 ' 5 g/kg corp in 24 de ore. Din intreaga cantitate de glucide, circa 85% trebuie sa fie poliglucide (polizaharide), iar restul de 35% monozaharide si dizaharide (S e g al

| PAmy99 a răspuns:

Cu ce ne ajuta lipidele?

Grasimile ( lipidele ) trebuie sa transporte, sa absoarba si sa digere vitaminele solubile, transformandu-le in grasimi precum A, D, E sau K. Alte roluri importante ale lipidelor sunt acelea ca intra in compozitia tuturor celulelor, ofera acizii grasi esentiali, sunt o sursa de energie si ajuta orgasnismul sa foloseasca eficient proteinele si glucidele.

Tesutul adipos format din grasimi reprezinta un strat protector pentru organele vitale si anume: inima, ficatul, rinichii si stomacul. In plus, ajuta la reglarea temperaturii corpului.

Acizii grasi esentiali Omega-3 si Omega-6 regleaza tensiunea arteriala si ajuta la repararea celulelor.


Glucidele- despre care se poate sa fi auzit si cu numele de carbohidrati sau zaharide, sunt cea mai importanta sursa de energie a organismului. La randul lor, carbohidratii pot fi simpli sau complecsi.

Monozaharidele si dizaharidele sunt astfel de carbohidrati simpli. Iata mai jos cele mai importante zaharuri simple:

- sucroza adica zaharul de masa, cea mai cunoscuta zaharida simpla. O gasim in ciocolata, bomboane, prajituri, biscuiti, produse de patiserie si bauturi racoritoare;
- glucoza si fructoza pe care le gasim in fructe;
- lactoza din lapte;
- maltoza, pe care ne-o ofera berea si unele vegetale.

| killer212121 a răspuns:

Pentru dezvoltarea corpului si pentru forta.Acestea sun rolul lor pe scurt.

| Vlad43 a răspuns:

Lipidele au rol in depozitarea energiei, ea se gaseste la nivelul stomacului la "sunculita", glucidele au rol energetic iar proteinele, au rol structural si functional. nu m-am inspirat de pe net happy, le stiu de la scoala.

| Cosmin86 a răspuns (pentru Vlad43):

Proteinele au rol principal in cresterea masei muscularewinking

| Ali0404 a răspuns:

Rolul glucidelor in organismul uman este multiplu, in primul rand situandu-se cel energetic. Glucidele asigura, mai mult de jumatate din energia necesara organismului omenesc in 24 de ore. Desi in celule si tesuturi au loc descompuneri permanente ale glucidelor pentru necesitati energetice, continutul in glucide ramane constant, in conditiile unui aport suficient de glucide in alimentatie. Glucidele mai sunt utilizate pentru mentinerea nivelului glicogenului in ficat si reinnoirea rezervei sale, precum si pentru mentinerea constanta a nivelului glucozei in sange. Pe langa rolul energetic, glucidele au si roi plastic, deoarece ele intra in compozitia celulelor si tesuturilor, participa la procesele plastice. Rezervele de glucide ale organismului sunt totdeauna limitate. La un efort intens, glucidele se epuizeaza relativ repede, dar se pot regenera pe seama lipidelor din organism. Glucidele in exces se transforma in lipide (grasimi), care se acumuleaza in tesutul adipos, determinand obezitatea (alaturi de alti factori).

Neceaarul de glucide al organismului este de 4 ' 5 g/kg corp in 24 de ore. Din intreaga cantitate de glucide, circa 85% trebuie sa fie poliglucide (polizaharide), iar restul de 35% monozaharide si dizaharide (S e g al Kodica s.a., 1983). in conditii de efort fizic mediu, raportul dintre glucide, proteine si grasimi trebuie sa fie de 4:1 : 1.

Glucidele, indeosebi cele solubile, sunt detoxifianti ai organismului, datorita atat formarii acidului glucoronic, cat si a efectului lor asupra permeabilitatii membranelor; ele protejeaza organismul contra intoxicatiilor cu fosfor si cloroform (M i n c u I. s.a., 1989). in cazul tratamentului cu insulina (in diabet) sau cu sulfainide hipo-glicemiante, este obligatorie asigurarea unui regim satisfacator de glucide, pentru a preveni aparitia unei hipoglicemii (de exemplu, in cura de slabire) care. in unele situatii, poate fi mortala.
Pentru fiecare specie de fructe este necesar sa se cunoasca nu numai continutul total de zaharuri (glucide), ci si raportul dintre principalele lor forme (glucoza, fructoza si zaharoza). Fructele in care predomina fructoza (leloza), iar zaharoza se gaseste in cantitate foarte mica (merele, perele, gutuile, zmeura, coacazele, agrisele) pot fi consumate si de diabetici.