Spalarea regulata pe dinti, folosirea atei dentare, vizite la dentist de doua ori pe an reprezinta deja un standard pentru sanatatea orala. Trebuie sa stii ca exista mult mai multe beneficii in ingrijirea dintilor tai.
Articolul de fata iti prezinta cele mai frecvente mituri din sanatatea orala si cum nutritia inadecvata afecteaza sanatatea orala a copiilor, a adolescentilor, gravidelor, adultilor si a persoanelor in varsta.
Mitul #1: Consecintele sanatatii orale precare se rezuma doar la cavitatea bucala
Femeile insarcinate poate nu stiu ca ceea ce mananca afecteaza dezvoltarea dintilor copilului lor. Hrana saraca in proteine si vitamine din timpul sarcinii poate face ca bebelusul nenascut sa aiba carii in viata sa de adult. Copiii cu varsta intre 14 saptamani si patru luni, cu un deficit de calciu, vitamina D, vitamina A, proteina si calorii, pot avea defecte ale dintilor.
La copii, carierea dintilor este o afectiune de 5 ori mai frecventa decat astmul. Produsele de patiserie si dulciurile sunt slabe in calitatea nutritiei, dar pline de zaharuri in comparatie cu alimentele nutritive care necesita un timp mi mare de masticare, precum legumele si fructele.
Complicatiile orale combinate cu o dieta deficitara pot contribui la aparitia problemelor de crestere a copilului si la obezitate.
Mitul #2: Mai mult zahar, mai multe carii
Nu cantitatea de zahar este cea care conteaza in procesul de cariere a dintilor, ci perioada de timp in care zaharul este in contact cu dintii tai. Bomboanele care se dizolva greu sau sucurile sunt nocive pentru dinti pentru ca timpul de expunere a acestora la acizii formati din bacteriile orale este mare. Chiar si bauturile carbogazoase fara zahar, de exemplu limonadele, desi sunt considerate sigure pentru dinti, acestea contribuie la demineralizarea smaltului dintilor daca sunt consumate regulat.
Mitul #3- Pierderea dintilor de lapte cariati este in regula
Un mit este legat de pierderea dintilor de lapte care sunt cariati, fenomen considerat nepericulos pentru ca oricum dintii de lapte se schimba. Lucrurile nu stau chiar asa. Carierea dintilor de lapte a copiilor determina aparitia unor probleme la dezvoltarea coroanelor dintilor permanenti care iau locul dintilor de lapte. Daca dintii de lapte ai copilului se pierd prematur, atunci dintii permanenti pot fi malpozitionati, care vor avea in viitor nevoie de tratament ortodontic.
Mitul #4- Osteoporoza afecteaza doar coloana vertebrala si soldurile
Osteoporoza iti poate afecta si dintii. Acestia sunt fixati in osul fetei care poate fi afectat de osteoporoza. O dieta potrivita este necesara pentru pastrarea cavitatii bucale si componentele acesteia intr-o forma optima.
Mitul #5: Carierea dintilor este doar problema persoanelor tinere
La adulti si la persoanele in varsta poate aparea fenomenul de ingustare a gingiilor si implicit de deteriorarea radacinilor dintilor. Folosirea antidepresivelor, a diureticelor, a histaminelor si sedativelor creste riscul aparitiei cariilor, din cauza reducerii productiei de saliva. O cantitate mica de saliva inseamna o curatare mai lenta a cavitatii bucale si aparitia problemelor dentare.
O solutie ar fi consumul regulat de apa pentru curatarea cavitatii bucale.
Ce alte preconceptii de acest tip cunosti?
Daca vrei sa afli cat sunt de apropiate de realitate, spune-ne printr-o postare in aceasta pagina!
Un mit este acela in care se spune ca pasta de dinti Colgate este cea mai buna.PSrodusele care sunt cele mai bune nu sunt in lumina reflectoarelor...
Eu am auzit ca bicarbonatul este bun la albirea dintilor...deci.incercati.nu pierdeti nimic
Dentist.ro întreabă: