Chiar daca este de natura psihologica (emotii, ganduri, neimpliniri, griji, etc) sau fizica (accidente, clima, temperatura, factori nocivi, etc), stresul este principala cauza a bolilor cu care se confrunta omenirea. Afectiunile aparatului digestiv (ulcerul), bolile cardiovasculare, eruptiile cuntanate, cancerul si chiar si banalele carii dentare, in ceea mai mare parte se datoreaza stresului, asa cum an de an, arata rapoartele realizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Supus stresului, indiferent de ce natura ar fi el, sistemul imunitar al organismului cedeaza primul iar de aici consecintele pot fi dramatice.
In plan psihologic stresul duce incet dar sigur la aparitia, anxietatii, fobiei, atacurilor de panica depresiei si nu mai este decat un pas pana la dezvoltarea unor tulburari de persoanlitate.
Poate cel mai mult efectele stresului se vad in actiunile pe care le realizam zi de zi. Acumulund in permanante tensiune si traind sub presiunea unor solicitari din ce in ce mai mari, performantele sunt cu mult sub posibilitati, deciziile nu mai sunt la fel de inspirate si parca totul ne iese pe dos oricat ne-am stradui. Orice dezechilibru, oricat de mic si de neinsemnat ar parea, afecteaza toate procesele psihice; motivatia devine mai slaba, atentia si concentrarea mai greu de realizat, sub stres asimilam si procesam mai putina informatie, nu ne aducem aminte informatiile vitale de care avem nevoie, ca sa nu mai vorbim de creativitate si de pana de pana de idei care apara atunci cand avem mai mare nevoie de ele pentru a iesi din criza.
Efectele asupra sistemului reproducator:
Stresul suprima sistemul reproducator in diferite grade. Hormonii de stres inhiba organele sexuale in mod direct, impiedicand secretia normala a acestora iar rezultatul va fi un nivel mai scazut al hormonilor sexuali.
Aparatul digestiv si stresul:
Stresul poate produce probleme digestive. Hormonii de stres inhiba secretia acida a stomacului si evacuarea gastrica si poate stimula direct colonul si grabi tranzitul intestinal in acest segment al tubului digestiv.
Nivelul constant crescut de cortizol, cum se intampla in anumite forme de depresie sau in stresul psihic cronic, poate stimula apetitul si duce la o crestere in greutate. Mancatul in timpul noptii este comun in randul oamenilor supusi stresului.
Imunitatea si stresul:
Stresul influenteaza sistemul imunitar, rezultatul fiind o scadere a apararii organismului si astfel puteti deveni mai susceptibili la raceli, gripa, alte infectii si oboseala. Nivelele ridicate de cortizol din stresul prelungit inhiba celulele albe din sange care reprezinta principala linie de aparare a organismului.
Impactul psihologic al stresului:
Una din principalele tulburari psihice datorate stresului cronic este depresia. Mai multe studii au aratat ca persoanele cu depresie si-au peridut abilitatea de a contracara sau de a se adapta la feedbackul negativ al secretiei crescute de cortizol. Organismul acestor persoane declanseaza raspunsul de tip "lupta sau fugi", insa nu-l mai pot reprima. Acest lucru duce la aparitia anxietatii, a unei stari hiperreactive, urmate de cele mai multe ori de raspunsul paradoxal numit "neajutorare invatata", in care persoana respectiva este caracterizata prin pasivitate, concentrare pe sine, blamare, epuizare emotionala, retragere, lipsa motivatiei.
Simptome ale acestui tip de depresie sunt anxietatea, scaderea ponderala, cresterea pulsului si tensiunii arteriale, nivele ridicate ale colesterolului si trigliceridelor.
Alte afectiuni asociate cu stresul:
Stresul este cunoscut drept cauza pentru o serie de afectiuni precum anorexia nervoasa, malnutritia, boli obsesivo-compulsive, hipertiroidism. Nivelul ridicat de cortizol, produs la persoanele cu afectiunile de mai sus, este responsabil pentru majoritatea simptomelor acuzate. Majoritatea celor afectati au simptome de ordin psihologic precum tulburari de somn, scaderea libidoului, scaderea apetitului dar si probleme fizice precum dislipidemii sau afectari cardiovasculare.
Sursa : Ciprian Chitu
Stresul infuenteaza sistemul imunitar, infertilitatea atat la barbati cat si la femei,...
FurduiNelu întreabă: