DRaga zamfira, nu cumpara porc acela este cel mai gras. e-URILE sunt peste tot.
Cele mai nocive e-uri:
E110 Sunset yellow- colorant galben, cancerigen, gasit in dulciuri, prajituri, budinci, sucuri.
E124 Ponceau 4R- colorant rosu, toxic, interzis in SUA, gasit in mezeluri.
E128 Rosu 2 G- colorant, toxic si mutagen, interzis in Australia si Sua, gasit in carne de hamburgeri.
E127 Eritrozina- colorant rosu, provoaca cancer al tiroidei la animale, posibil si la om, gasit in prajituri, inghetata, bomboane, sucuri racoritoare, alcool.
E123 Amarant- colorant rosu, cancerigen, intrezis in Rusia si Sua, gasit in dulciuri, jeleuri si branza topita.
E233 Ortofenilfenol- colorant considerat toxic, posibil cancerigen, interzis in Australia si SUA, gasit in citrice.
E220/228 Sulfiti- conservanti, provoaca alergii, gasit in carne de hamburgeri, fructe confiate, prajituri, vin, bere. otet de vin, cartofi deshidratati.
E231 Ortofenilfenol- conservant toxic, posibil cancerigen, interzis in Australia, gasiti pe citrice.
E211 Acidul benzoic si derivatii sai- posibil cancerigen, interzis in SUA, gasit in unele bauturi racoritoare.
E621 Glutamat monosodic MSG, gasit in condimente, supe concentrate si provoasa efecte neurotoxice.
E249/252 Nitrati si nitriti- conservanti, posibil cancerigen, gasit in mezeluri si alimente conservate prin sarare, branza.
E320 Butil-hidroxi- anisol BHA- conservant posibil cancerigen, gasit in uleiuri begetale, guma de mestecat, supe concentrate.
E425 Glucomanan- agent de textura Tozic respirator, gasit in jeleuri.
E95 Acesulfam K- indulcitor posibil cancerigen, interzis in SUA, gasit in guma de mestecat, produse zaharoase, bauturi racoritoare.
E954 Zaharina- indulcitor posibil cancerigen, gasit in produsele dulci, guma de mestecat, bauturi racoritoare.
Lista E-urilor suspecte si periculoase
E150, E172, E173, E141 – coloranti, E477 – emulsificator (ultimele doua sunt nocive doar daca sunt consumate in exces). E102 sau tratrazina (colorant galben), foarte nociv, se gaseste in bauturi, mustar si gem, poate genera tumori tiroidiene sau crize de astm bronsic, E110 sau Sunset yellow (colorant galben) – cancerigen, se gaseste in dulciuri, prajituri, budinci, diverse sucuri, E120 (colorant) provoaca alergii, E124 sau Ponceau 4R (colorant rosu) – toxic produce tumori pe glanda tiroida, se gaseste in mezeluri.
Lista E-urilor toxice
E220, E221, E222, E224 (sulfiti – conservanti) produc boli intestinale si alergii, se gasesc in carnea de hamburgeri, cartofi deshidratati, fructe confiate, prajituri, bere, vin, otet de vin. E338 (acidifianti) afecteaza tubul digestiv, se gasesc in produsele cu gust acru sau acid ridicat. E339, E340, E341 (saruri de topire) afecteaza tubul digestiv. E407 (gelifiant) afecteaza tubul digestiv, E450 (emulsificator) afecteaza tubul digestiv, E461, E463, E465, E466 (agenti de incarcare) afecteaza tubul digestiv. E230 (bifenil – conservant), interzis in Australia recent si in UE, dar permis la noi, poate produce boli de piele, se gaseste in citrice, E231 (ortofenilfenol – conservant), posibil si cancerigen, interzis in SUA si Australia, produce boli de piele, E232 (conservant) poate produce boli de piele. E200 (conservat), extrem de toxic si periculos deoarece suprima din organism vitamina B12, E320 (butil-hidroxi-anisol BHA – conservant), posibil si cancerigen, se gaseste in cartofi deshidratati, uleiuri vegetale, supe concentrate, sosuri, guma de mestecat. E321 (acidul benzoic – antioxidant), posibil si cancerigen, creste de asemenea nivelul colesterolului, se gaseste in margarina. E311, E312 (antioxidant) ataca sistemul nervos. E330 (sarea de lamaie) devine cancerigen daca este consumat in exces.
Lista E-urilor cancerigene
E131, E123, E142 (colorati), E211 (acidul benzoic si derivatii sai – conservant), interzis in SUA, dar permis la noi, se gaseste in unele bauturi racoritoare, E213, E214, E215, E217 (conservanti), in unele bauturi racoritoare. E230 (conservant), E621 (glutamatul de sodiu), potentiator de arome. E631, E632 si E633– inozinati. Guanilati – E627, E628, E629. Rinoglucidele (potentiatori de gust si aroma) E634 si E635. Majoritatea sunt interzise in SUA.
Mezelurile in forma actuala sunt cele mai nocive alimente, eu nu consum astfel de alimente. Nu mai sunt mezelurile care erau candva, acum se folosesc tot felul de ingrediente si nu se tine cont de sanatatea omului.
Zamfira,
E-urile astea, (cu cifre scrise dupa litera E) sunt doar niste coduri a unor substante de sinteza, multe dintre ele se folosesc in industria farmaceutica si alimentara( bauturi, lactate, panificatie, preparate din carne)--- de exemplu E300 este acidul ascorbic adica vitamina C care este folosita atat in ind. farmaceutica cat si alimentara mai ales ca antioxidant. E250 - nitrit de sodiu se foloseste in industria carnii la prepararea mezelurilor, in agricultura sau in medicina la tratarea intoxicatiei cu cianura. E621- glutamatul de sodiu
In industria procesarii carnii( preparate din carne=mezeluri! ) doua feluri de E-uri sunt potential periculoase: nitritul si glutamatul de sodiu. Ca sa preantampine intoxicatii in masa, organismele de control si supraveghere au autorizat detinerea si utilizarea acestor substante numai sub forma de AMESTEC DOZAT ( in care cantitatea de nitrit sau glutamat este strict masurata)
Cand cumperi mezeluri > cele mai ieftine contin mai putina carne si mai mult adaos de grasime, apa, amidon din cartof sau porumb, proteina de soia. Cu cat este mai scump un produs cu atat are un continut mai mare de carne in detrimentul celorlalte adaosuri! In Germania si Franta, am vazut, in ac. vara, ca mezelurile lor au inscris pe eticheta acelasi nitrit si glutamat ca la noi!
E-urile sunt folosite in industria alimentara pentru a conserva, condimenta, si accentua/imbunatati gustul, aroma si culoarea produselor. Devin nocive (prin acumulare in organism) doar prin folosirea frecventa, in cantitati mari si de durata a alimentelor conservate, mezelurilor, semipreparatelor congelate s. a. Cu cat un aliment are o durata mai mare a termenului de valabilitate cu atat va avea mai ridicata cantitatea de E-uri. Dupa mine, decat sa dai 15 lei pe un baton de salam mai bine cumperi de banii astia carne proaspata!
Consuma cat mai rar mezeluri si prefera-le pe alea in care recunosti porcul ("afumaturile" in general) ": kaizer, sunca presata, costita, muschi file, toba etc. La salamuri sau prospaturi (crenvursti, parizer) n-ai ce recunoaste in compozitie indiferent ce scrie pe etichete: O fi porc sau o fi vita? O fi carne sau o fi texturat de soia? samd
Orienteaza-te si dupa durata valabilitatii.Cu cat perioada de valabilitate este mai lunga, cu atat preparatul contine mai multe E-uri pentru conservare.
E o lupta cu morile de vant, nu avem cum evita E-urile nocive. Eu incerc ca detoxific periodic celulele cu microalge. Cititi si voi despre cercetari la www.algae-facts.com, mai ales la Chlorella vulgaris. 0767756300
Dragan_Yusty_1999 întreabă: