| Richard11 a întrebat:

Care sunt cerintele minime de boli ca sa am pensie de boala pentru tot restul vietii incepand de la 20 ani.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Apreciat de Editori
| Iully23 a răspuns:

Off... este o intrebare foarte grea...
Din pacate totul depinde de medici. Casa de pensii emite decizie de pensie de invaliditate numai in baza deciziei de incadrare in grad de invaliditate emisa de comisia de expertiza.
Care sunt pasii?
Mergi la medicul de familie. În primul rând, va trebui să te adresezi medicului tău de familie, care te va îndruma către cabinetul unui medic expert al asigurărilor sociale. Aceste cabinete pot fi găsite în policlinici, policlinici private, la casa de pensii etc. Medicul de familie te va îndruma către cel mai apropiat cabinet.
Mergi la medicul expert. Odată ajuns la medicul expert, acesta îţi va evalua capacitatea de muncă şi îţi va stabili gradul de invaliditate. Pentru asta însă va trebui să depui o cerere cu cel puţin 45 de zile înainte de expirarea duratei maxime de concediu medical prevăzută de lege.
Depune o cerere! Cererea va trebui să fie însoţită de actul de identitate, documente medicale din care să rezulte afecţiunile prezentate, adeverinţă eliberată de angajator care să ateste numărul de zile de concediu medical cumulate în ultimele 12-24 luni, cu menţionarea datei ultimei zile de concediu, documentul din care să rezulte cauza invalidităţii.
Vei fi programat la expertiză medicală. După înregistrarea acestei cereri vei fi programat pentru o expertiză medicală. În urma acestei examinări, medicul completează un raport de expertiză şi emite decizia medicală asupra capacităţii tale de muncă. Decizia medicală se emite în termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii şi se comunică în termen de 5 zile de la data emiterii.
Va trebui să vii la consultaţii periodice. După ce ai fost încadrat într-un anumit grad de invaliditate şi ai ieşit la pensie pe caz de boală, vei fi supus unei revizuiri medicale periodice, în funcţie de afecţiune, la intervale cuprinse între un an şi 3 ani, până la împlinirea vârstei standard de pensionare.
Eşti obligat să urmezi programe recuperatorii. Medicul expert stabileşte, după caz, dacă menţine acelaşi grad de invaliditate, dacă te va încadra în alt grad sau îţi vei redobândi capacitatea de muncă. Neprezentarea la revizuirea medicală atrage suspendarea plăţii pensiei începând cu luna următoare celei în care era programată revizuirea medicală. Mai mult, în cazul în care e posibil, legea te obligă să urmezi programe recuperatorii întocmite de medicul expert în vederea reintegrării profesionale. Dacă nu, rişti să nu mai primeşti pensia!
Există trei grade de invaliditate
Gradul I – caracterizat prin pierderea totală a capacităţii de muncă şi a capacităţii de autoîngrijire;
Gradul II – caracterizat prin pierderea totală a capacităţii de muncă, cu păstrarea capacităţii de autoîngrijire;
Gradul III – caracterizat prin pierderea a cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, persoana putând să presteze o activitate profesională, corespunzătoare a cel mult jumătate din timpul normal de muncă.
Cine beneficiază de pensia de invaliditate?
Cei care şi-au pierdut capacitatea de muncă din cauza unei boli sau accidente care nu au legătură cu munca;
Cei care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă din cauza accidentelor şi bolilor profesionale, neoplaziilor, schizofreniei şi SIDA;
Persoanele care au satisfăcut serviciul militar şi au fost concentrate, mobilizate sau în prizonierat;
Elevii, ucenicii şi studenţii care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă ca urmare a accidentelor sau bolilor survenite în timpul practicii profesionale;
Persoanele care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă din cauza participării la Revoluţia din 1989.
Sper ca te-a ajutat raspunsul meu! Iti doresc multa sanatate si sa fie totul bine! Succes

7 răspunsuri:
ardnaxur1961
| ardnaxur1961 a răspuns:

La tine, cred ca e vorba de lene cronica.

| sierra1 a răspuns:

Cred că ceva mintal, da' nu oricum, ci ceva grav de tot!

| sierra1 a răspuns:

Lăsând gluma la o parte, nu știu dacă ai auzit de scleroză în plăci.
Lovește la ORICE vârstă. Cunosc un caz grav. Insemnă scaun cu rotile (caz fericit?!)
Este considerata ca fiind una dintre cele mai invalidante boli ale adultului cu varste intre 25 si 31 de ani, afectand tinerii aflati in plina activitate socio-profesionala (20-40 ani), cu implicatii socio-economice semnificative.
----------------------------------------------------
In conditile unei bune gestionari terapeutice, boala nu afecteaza intotdeauna durata de viata, cu exceptia cazului in care tulburarea este foarte severa, insa lipsa tratamentului adecvat sau amanarea pot duce la imobilizarea in scaun cu rotile, la incapacitatea de autointretinere, precum si la scaderea sperantei de viata, cu 7-10 ani.

Boala debuteaza de regula intre 20 si 40 de ani, dar se poate manifesta oricand intre 15 si 60 de ani. Este oarecum mai frecvent in randul femeilor si este rara la copii.

| MihaiNicu23 a răspuns:

Hoilera,ciuma,e-bola,hiv, hepatita c, sa fii handicapat, sau cu boli mentale gen schizofrenie.

| francut a răspuns:

Pensie de boala de la 20 de ani? Nu. S-ar putea doar in cazul unui handicap grav. Dar si atunci mergi anual la control. Te poti insanatosi (sau ameliora) si sa-ti taie acel venit sigur fara sa muncesti nici o zi.

| Sudhd a răspuns:

Hoilera,ciuma,e-bola,hiv si șpeiș.

| Pr3ddz a răspuns:

Ce boală ai?

Întrebări similare