| Strocker a întrebat:

Care sunt factorii care influențează creșterea tensiunii? Ce ar trebui să fac dacă am tensiunea mare?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| zdrangoi a răspuns:

Sa te duci neaparat la medic.
hipertensiunea e foarte periculoasa.
iti trebuie medicamentatie daca chiar o ai tot timpul mare.
nu te juca!

8 răspunsuri:
| ByankaLyana a răspuns:

Factorii care influenteaza tensiunea arteriala


Dieta vegetariana
Mai multe studii au incercat sa identifice componentele alimentare ale dietei vegetariene, responsabile pentru scaderea tensiunii. Se pare ca absenta carnii si a proteinelor din lapte este raspunsul. Beneficiile oferite de vegetarianism se pot datora si aportului crescut de fibre alimentare, grasimi polinesaturate, proteine vegetale, potasiu si/sau magneziu.

Alcoolul
Consumul frecvent de alcool (mai mult de 3 pahare de zi) creste tensiunea arteriala. Se recomanda deci limitarea consumului la doua pahare pe zi pentru barbati si la un pahar pentru femei. Daca tensiunea arteriala nu este redusa, renuntarea completa la alcool este pe deplin justificata.

Excesul ponderal
Un obez, al carui indice de masa corporala (IMC) este de 40 va avea cu siguranta o tensiune arteriala mai mare decat cea a unei persoane cu un IMC de 20, in conditiile in care toti ceilalti factori sunt identici. Prin urmare, se recomanda atingerea si mentinerea unei greutati normale, in special in cazurile de obezitate abdominala.


Fumatul
Nicotina stimuleaza eliberarea de adrenalina si noradrenalina, marind presiunea sangvina, ritmul cardiac si consumul de oxigen al miocardului.


Sodiul
Doar 15% din sodiul consumat provine din sarea de bucatarie. 10% este continuta in mod natural de alimente. Cea mai importanta sursa de sodiu este de departe reprezentata de produsele gata preparate din comert.
In cazurile de HTA se recomanda deseori un regim fara sare, care consta in renuntarea la sarea adaugata la gatit, evitarea alimentelor care contin mult sodiu si alegerea atenta a apei imbuteliate (se prefera tipurile de apa care contin mai putin de 23 mg de sodiu pe litru). In plus, untul de arahide, branza, sucul de rosii si legumele obisnuite trebuie consumate cu moderatie.

Alimentele care contin mult sodiu sunt:
» supele din comert
» carnea afumata, sarata sau conservata: sunca, pastrama, carnati afumati, costita, salamuri
» peste sarat, afumat sau conservat: scrumbie afumata, sardele, hamsii, morun afumat, somon sau ton la conserva
» masline, alge marine, varza murata
» sosuri din comert: chili, soia, ketchup, mustar
» produse acoperite cu sare: arahide, mini bretzel, biscuiti

Potasiul
Un aport crescut de potasiu antreneaza o scadere a tensiunii arteriale prin favorizarea excretiei urinare de sodiu. Potasiul se gaseste in cantitati mari in lapte si carne, dar si in legume, fructe, nuci, cereale integrale. De fapt, cele mai bune surse sunt fructele si legumele.

Calciul
Mai multe studii au pus in evidenta asocierea dintre aportul crescut de calciu alimentar si scaderea tensiunii arteriale. Se pare ca un supliment de calciu (de 1, 5 g pe zi) are un efect benefic asupra presiunii sangvine.

Magneziul
Magneziul este un vasodilator natural. In conditiile unei deficiente de magneziu, se observa o crestere a nivelului de calciu in celulele peretilor vasculari, ceea ce creste contractilitatea si efectul constrictor al unor substante. In plus, carenta de magneziu este asociata cu pierderea de potasiu din celule. Cele mai bune surse de magneziu sunt produsele din cereale integrale, leguminoasele, branza tofu, fructele de mare, laptele, fructele si legumele, nucile.

Acizii grasi omega 3
Acizii grasi omega 3, care se gasesc aproape exclusiv in pestele gras, au un efect antihipertensiv, in special la persoanele cu TA marita. Totusi, pentru a obtine efectele dorite, ar trebui sa se consume cca 10 portii de peste gras pe saptamana, sau sa se ia suplimente de ulei de peste. Un aport scazut in lipide, dar bogat in acizi grasi omega 3 ar antrena de asemenea o scadere a presiunii arteriale.

Cafeina
Persoanele care nu consuma in mod normal cafeina pot suferi o usoara crestere a tensiunii arteriale atunci cand sunt expuse la aceasta substanta. Astfel, consumul a 2-3 cesti de cafea poate antrena o crestere temporara a presiunii sangvine (14/10 mmHg) la aceste persoane. Totusi, toleranta la cafeina se dezvolta cu rapiditate si tensiunea arteriala revine la nivelul obisnuit.

Activitatea fizica
Activitatea fizica de intensitate moderata, efectuata cu regularitate favorizeaza diminuarea presiunii sistolice si diastolice. Aerobicul, inotul si ciclismul sunt sporturi recomandate.




| doctoressa a răspuns:

Buna ziua,
Principalii factori care determina cresterea tensiunii arteriale sunt: consumul crescut de sare alimentara, consumul excesiv de alcool, greutatea ponderala crescuta, sedentarismul, stresul, bolile de rinichi, diabetul zaharat, s.a. Pentru mai multe detalii va recomand sa intrati pe link-ul urmator: http://www.tpu.ro/mesaj-utilizator/a5129310/

Multa sanatate!

| madylove a răspuns:

Factorii care influenteata cresterea tensiunii sunt stresul, consunul excesiv de cafea sau tutun, mancarea grasa si multe altele! Daca ai tensiunea mare ar trebui sa consulti imediat un doctor si sa urmezi indeaproape ceea ce spune el pentru a preveni accidentele vasculre.

| Nikol_1437 a răspuns:

In primul rand sa mergi repede la medic,daca nu ai cum in momentul acela incearca sa te calmezi, si sa nu t enervezi p moment! Dar nu sta pleaca la medic, el va sti ce diagnostic iti va da si ce medicamente vei lua; xsper ca te-am ajutatbig grin

| lulu_5281 a răspuns:

Factorii care influenteaza tensiunea arteriala
Dieta vegetariana
Mai multe studii au incercat sa identifice componentele alimentare ale dietei vegetariene, responsabile pentru scaderea tensiunii. Se pare ca absenta carnii si a proteinelor din lapte este raspunsul. Beneficiile oferite de vegetarianism se pot datora si aportului crescut de fibre alimentare, grasimi polinesaturate, proteine vegetale, potasiu si/sau magneziu.

Alcoolul
Consumul frecvent de alcool (mai mult de 3 pahare de zi) creste tensiunea arteriala. Se recomanda deci limitarea consumului la doua pahare pe zi pentru barbati si la un pahar pentru femei. Daca tensiunea arteriala nu este redusa, renuntarea completa la alcool este pe deplin justificata.

Excesul ponderal
Un obez, al carui indice de masa corporala (IMC) este de 40 va avea cu siguranta o tensiune arteriala mai mare decat cea a unei persoane cu un IMC de 20, in conditiile in care toti ceilalti factori sunt identici. Prin urmare, se recomanda atingerea si mentinerea unei greutati normale, in special in cazurile de obezitate abdominala.


Fumatul
Nicotina stimuleaza eliberarea de adrenalina si noradrenalina, marind presiunea sangvina, ritmul cardiac si consumul de oxigen al miocardului.


Sodiul
Doar 15% din sodiul consumat provine din sarea de bucatarie. 10% este continuta in mod natural de alimente. Cea mai importanta sursa de sodiu este de departe reprezentata de produsele gata preparate din comert.
In cazurile de HTA se recomanda deseori un regim fara sare, care consta in renuntarea la sarea adaugata la gatit, evitarea alimentelor care contin mult sodiu si alegerea atenta a apei imbuteliate (se prefera tipurile de apa care contin mai putin de 23 mg de sodiu pe litru). In plus, untul de arahide, branza, sucul de rosii si legumele obisnuite trebuie consumate cu moderatie.

Alimentele care contin mult sodiu sunt:
» supele din comert
» carnea afumata, sarata sau conservata: sunca, pastrama, carnati afumati, costita, salamuri
» peste sarat, afumat sau conservat: scrumbie afumata, sardele, hamsii, morun afumat, somon sau ton la conserva
» masline, alge marine, varza murata
» sosuri din comert: chili, soia, ketchup, mustar
» produse acoperite cu sare: arahide, mini bretzel, biscuiti

Potasiul
Un aport crescut de potasiu antreneaza o scadere a tensiunii arteriale prin favorizarea excretiei urinare de sodiu. Potasiul se gaseste in cantitati mari in lapte si carne, dar si in legume, fructe, nuci, cereale integrale. De fapt, cele mai bune surse sunt fructele si legumele.

Calciul
Mai multe studii au pus in evidenta asocierea dintre aportul crescut de calciu alimentar si scaderea tensiunii arteriale. Se pare ca un supliment de calciu (de 1, 5 g pe zi) are un efect benefic asupra presiunii sangvine.

Magneziul
Magneziul este un vasodilator natural. In conditiile unei deficiente de magneziu, se observa o crestere a nivelului de calciu in celulele peretilor vasculari, ceea ce creste contractilitatea si efectul constrictor al unor substante. In plus, carenta de magneziu este asociata cu pierderea de potasiu din celule. Cele mai bune surse de magneziu sunt produsele din cereale integrale, leguminoasele, branza tofu, fructele de mare, laptele, fructele si legumele, nucile.

Acizii grasi omega 3
Acizii grasi omega 3, care se gasesc aproape exclusiv in pestele gras, au un efect antihipertensiv, in special la persoanele cu TA marita. Totusi, pentru a obtine efectele dorite, ar trebui sa se consume cca 10 portii de peste gras pe saptamana, sau sa se ia suplimente de ulei de peste. Un aport scazut in lipide, dar bogat in acizi grasi omega 3 ar antrena de asemenea o scadere a presiunii arteriale.

Cafeina
Persoanele care nu consuma in mod normal cafeina pot suferi o usoara crestere a tensiunii arteriale atunci cand sunt expuse la aceasta substanta. Astfel, consumul a 2-3 cesti de cafea poate antrena o crestere temporara a presiunii sangvine (14/10 mmHg) la aceste persoane. Totusi, toleranta la cafeina se dezvolta cu rapiditate si tensiunea arteriala revine la nivelul obisnuit.

Activitatea fizica
Activitatea fizica de intensitate moderata, efectuata cu regularitate favorizeaza diminuarea presiunii sistolice si diastolice. Aerobicul, inotul si ciclismul sunt sporturi recomandate.





Alimente permise in hipertensiune arteriala
» condimente: piper, plante aromatice
» otet balsamic
» supe sau ciorbe preparate acasa, fara pasta de tomate
» unt de arahide natural
» chips-uri fara sare
» branza nesarata, lapte, iaurt, smantana
» carne si peste, congelat sau proaspat
» legume proaspete
» suc de legume cu continut mic de sodiu
» prajituri preparate acasa
» apa minerala (cu mai putin de 23 mg sodiu pe litru)


Alimente interzise in HTA
» sare de masa
» mustar, ketchup, sos de soia, chili, maioneza din comert
» masline
» supe la plic, concentrat de supa (cuburi)
» chips-uri, arahide sau biscuiti cu sare
» branzeturi sarate: telemea, branza de burduf, branza feta, mozzarella
» mezeluri
» fructe de mare
» peste sarat sau afumat, unele tipuri de peste congelat (verificati continutul de sodiu de pe ambalaj)
» conservele de carne, legume; sucul de rosii
» prajiturile din comert care contin sare sau bicarbonat de sodiu
» apa minerala care contine mai mult de 23 mg sodiu pe litru





| Andrei0510 a răspuns:

Dieta vegetariana,alcoolul,excesul ponderal,fumatul,sodiul,potasiu,calciu,magneziu, acizi grasi omega 3, cafeina si activitatea fizica

| Ychtiandro a răspuns:

Nu stiu ce tensiune ai, dar trebuie sa intelegi ca "tensiunea normala" este o chestie pur statistica. Unii pot avea tensiunea mai mare sau mai mica decat media si sa fie sanatosi. De asemenea, daca locuiesti intr-o zona rece, tensiunea tinde sa creasca cu ~10 mmHg. Incearca sa te duci la un medic care are un tensiometru cu mercur. Alea sunt cele mai precise.

| miki_4604 a răspuns:

Pentru reglarea tensiuni folositi ulei de usturoi(capsule), si aparatul jia-jun de la tiens.www.tiens-romania.ro