Riscul maxim il au femeile intre 40 si 60 de ani, dar in ultimii ani varsta a scazut ingrijorator.
Factorii de risc sunt:
- rude de sange femei cu cancer de san (mama, fiica, surori, bunici, surorile mamei)
- prima menstruatie devreme (sub 12 ani)
- menopauza tarzie
- lipsa nasterilor si alaptarilor
- prima nastere peste 35 de ani
- tratamente hormonale post-menopauza (de reducere a simptomelor legate de aceasta)
- fumatul
- obezitatea
- chimioterapia sau radioterapia pentru alte cancere
- traumatismele mici si repetate
Se recomanda ca toate femeile sa-si faca o ecografie mamara anuala dupa 35 sau 40 de ani, cele care au un factor de risc o ecografia anuala dupa 30 de ani, cele care au doi sau mai multi factori de risc, o ecografie anuala de la 30 de ani si la 6 luni de la 40 de ani.
Nu cred ca este o virsta anume. Bineinteles ca persoanele tinere sunt mai putin predispuse la asa ceva (statistic), insa daca mergi in spitale observi ca sunt femei de toate virstele afectate de aceasta boala. Ideal ar fi sa mergem la doctor, macar o data pe an, pentru un consult detaliat. Oricum testul se poate face si de catre noi prin palparea sinului, iar la cea mai mica neregula (de multe ori poate fi un nodul de grasime) trebuie mers la medicul de specialitate, cu o trimitere de la medicul de familie.
Eu as putea dezvolta astfel de cancer pe cale genetica; strabunica mea a avut cancer la san, asa ca eu ma duc din 6 in 6 luni la consultatii. Femeile pana la 35 de ani, pentru ca acestea sunt cele mai predispuse, ar trebui sa mearga anual, doar daca nu observa ceva nodul langa san, la sub brat, pe piept sau deasupra claviculei.
Si uite factorii care il determina ( am gasit pe un site )
- interni- aparitia precoce a primelor menstruatii, absenta nasterilor, instalarea tardiva a menopauzei, sarcina tardiva (depasind varsta de 40 de ani),
- genetici- antecedente de cancer la san in arborele genealogic,
- externi- o alimentatie excesiva in grasimi si conservanti chimici, excesul ponderal.
In urma a mii de analize realizate in cele mai cunoscute laboratoare si cu cele mai performante tehnici de analiza, cercetatorii au putut stabili o serie de factori care duc la aparitia celulelor cancerigene:
- interni- aparitia precoce a primelor menstruatii, absenta nasterilor, instalarea tardiva a menopauzei, sarcina tardiva (depasind varsta de 40 de ani),
- genetici- antecedente de cancer la san in arborele genealogic,
- externi- o alimentatie excesiva in grasimi si conservanti chimici, excesul ponderal.
Cancerul de san este inca foarte frecvent in Romania si apare mai ales inainte de menopauza ( adica intre 45 si 49 de ani ) si dupa menopauza ( 60-65 ).
Ca si factori de risc ar cam fi : mostenirea genetica, dieta bogata in grasimi si dulciuri ( obezitatea, adica ), expunerea sanilor la radiatii UV, traumatismele mamare, stressul, alcoolul ( nu si cafeaua ori fumatul!), contraceptivele orale (pilulele ), unele virusuri. Tot ca si factori de risc sunt considerate urmatoarele :prima menstra la varte mici ( inainte de 12 ani ) si menopauza tardiva ( peste 55 de ani ), prima sarcina dupa varsta de 30 de ani, lipsa alatarii la san,, unele tulburari endocrine, unele tumori benigne sau leziuni precanceroase ale glandei mamare care in timp se pot transforma in cancer.
Criiistinutsa întreabă:
anoooonimm77 întreabă: