Semne si simptome
Exista cel putin trei forme generale de amnezie:
Amnezie anterograda. Acesta forma de amnezie se datoreaza traumatismelor cerebrale si este caracterizata prin inabilitatea pacientului de a-si aminti informatii noi. Experientele recente si memoria pe termen scurt dispar, insa bolnavul isi poate aminti clar amintirile de dinainte de petrecerea traumei.
Amnezie retrograda. Din anumite privinte, acest tip de amnezie este opusul formei anterograde. Victima isi poate aminti evenimentele petrecute dupa ce traumatismul a avut loc, insa uita informatii si evenimente cunoscute anterior de acesta.
Amnezie globala tranzitorie. Tip de amnezie a carui cauza nu poate fi identificata cu precizie, insa despre care expertii sugereaza ca ar putea fi provocata de migrene sau atacuri ischemice tranzitorii (aceste atacuri se dezvolta cand apare un blocaj in artera temporara si reduce aportul sanguin catre creier). Bolnavul prezinta pierderea brusca, completa, de scurta durata si trecatoare a memoriei.
Atacurile pot varia ca durata intre 30-60 min si 24 de ore. In atacurile severe, pacientul poate dezvolta amnezie retrograda ce poate cuprinde o perioada de mai multi ani. Desi este foarte infricosatoare pentru pacient, amnezia globala tranzitorie are un prognostic favorabil pentru vindecare
Definitie
Amnezia se manifesta prin abolirea proceselor de fixare, conservare, recunoastere si reproducere ale memoriei, fie separat, fie in totalitatea lor.
Exista o amnezie de fixare sau anterograda, in care bolnavul este incapabil sa pastreze amintiri ale faptelor foarte recente, care sunt totusi bine percepute. El isi poate aminti cu usurinta evenimente din tinerete, dar nu si pe cele petrecute cu o zi inainte (in starile de dementa senila, postencefalitice, stari toxiinfectioase, paralizia generala progresiva - P.G.P.). in amnezia de conservare sau retrograda gasim o stergere a amintirilor fixate inaintea debutului bolii (in traumatisme cranio-cerebrale, de exemplu).
Amnezia este pierderea totala sau partiala a capacitatii de memorizare a informatiei si de reamintire a informatiei inmagazinate. O amnezie poate fi cauzata de o leziune a ariilor cerebrale legate de functiile memoriei, de origine vasculara, tumorala, traumatica (comotie cerebrala), infectioasa ( encefalita ), degenerativa (boala lui Alzheimer), hemoragica (hemoragie subarahnoidiana) sau consecinta lipsei de vitamina B1, observata mai ales la alcoolici (sindromul lui Korsakov).
Bai fratilor. voi copiati tot dupa net. am mai vazut un articol... asemanator cu raspunsul anonimului...
youaremyfavouritecolour întreabă: