Din pacate halena poate proveni din foarte multe surse. Stiu persoane care s-au imbolnavit de ulcer sau gastrita din cauza ca mestecau Orbit intreaga zi,pentru a ascunde mirosul. Sursa, cel mai des, se afla in gura(cavitatea bucala,daca e sa fim tehnici), cariile si problemele gingivale produc mirosuri foarte neplacute,si in general o igiena dentara rezolva problema.
Dar pot fi si alte surse, cum sunt amigdalele, care se inflameaza, retin resturi de mancare care intra in putrefactie. (cam scarbos). Scoaterea lor rezolva problema.
Continuind in jos, poate fi si gatul o sursa, pentru ca uneori produce o substanta urat mirositoare, impreuna cu mucusul protectiv, pentru asta,exista tratament medicamentos. Continuind in jos, si stomacul poate fi o sursa, din cauza ca nu digera hrana rapid si complet,iar hrana care sta pe loc degaja miros. Exista tratament. Apoi raman glandele anexe ale caror secretii pot fi prea abundente, sau pot lipsi, sau pot avea o alta constitutie decat cea normala, substantele in plus degajand miros. Asta se intampla din cauza problemelor cu glandele anexe, care trebuiesc rezolvate, inainte ca alte organe sa fie afectate. De exemplu, glandele salivare pot fi blocate, sau colecistul (numit si bila, fiere) poate functiona gresit din cauza pietrelor, depunerilor, sau a unor viermi la ficat. Nu te gandi ca acesti viermi au 10 cm, ci sunt mai degraba microscopici. Apoi, viermii intestinali produc uneori si ei mirosuri neplacute din cauza tulburarii digestiei normale. Acestia pot avea de la milimetri, la cativa metri(Cel mai mare fiind tenia,care desi este eradicat la noi in tara, cel putin teoretic, sunt inca si la noi cazuri)
Imi cer scuze, am uitat: mirosul pestilential poate proveni si de la plamani.
Acel miros nu vine numai de la gura ci si de la stomac.Te poti spala pe dinti de sute de ori dar mai este si stomacul care emana anumite mirosuri.
Nu este suficient doar un periaj, mai ales daca acesta se face cu o pasta de dinti slab calitativa si fara a insista prea mult! daca nu sunt alte probleme, cum spun si altii aici, de la stomac, amigdale inflamate, etc, periaj dupa fiecare masa principala cu o pasta de dinti decenta, folosirea atei dentare, care scoate resturile de mancare prinse intre dintii lipiti unul de altul, unde periuta de dinti nu face mai nimic, iar apoi, dupa aceste doua operatii care se pot face si in ordine inversa, clatirea gurii cu o apa de gura, dupa cum scrie pe ambalajul acesteia, nediluata! daca se respecta aceste reguli de baza a igienei bucale, nu ar trebui sa se mai simta mirosuri neplacute! dar, mai pot fi si cariile un factor decisiv, acestea emana un miros urat, neputand fi curatate bine la periaj! deci mare grija la carii! se mai poate face o gargara cu apa cu otet de mere, luarea unei lingurite de miere dupa periaj, sau putin propolis picurat pe o lingura de zahar, pentru a trata eventuale inflamatii! bafta!
Specialiştii în medicina dentară caută mereu tratamente pentru a preveni sau trata problemele. Respiraţia urât mirositoare este una dintre cele neplăcute situaţii, afectând persoane de toate vârstele. Medicii au întocmit o listă de tratamente menită a soluţiona, măcar pe termen scurt, această problemă.
Mestecaţi pătrunjel, ne sfătuiesc specialiştii. Câteva frunze pe zi pot îmbunătăţi simţitor respiraţia. Deşi calităţile sale pe termen lung nu sunt demonstrate, se ştie că pătrunjelul are proprietăţi antibacteriene, aşa că poate fi folosit cu încredere, măcar ca o soluţie de „prim ajutor".
Fisticul este un alt aliment-minune, deoarece are proprietăţi antiseptice şi poate scădea aciditatea din cavitatea bucală. Un studiu a demonstrat că mestecarea de fistic scade cantitatea de bacterii din cavitatea bucală, ceea ce ar putea duce şi la ameliorarea mirosului neplăcut.
Apa de gură, recunoscută pentru calitatea de a distruge bacteriile, este una dintre ele mai uzuale metode de a scăpa de respiraţia urâtă. Se pare că cea mai bună soluţie nu e cea din comerţ, ci un amestec lichid pe bază de clor şi zinc.
Un alt ajutor de nădejde este iaurtul cu bacterii vii, care distrug bacteriile din gură, vinovate de producerea mirosului neplăcut.