La prima vedere s-ar putea zice că ai, dar să vrei curățenie în jurul tău e ceva firesc, perfecționismul poate avea și alte cauze, iar ce numești tu obsesie poate să fie doar o tendință de a fi foarte pasionat de lucrurile care îți plac, ceea ce nu e o problemă.
OCD e o problemă mai mult din cauza gândurilor intruzive (și nedorite), comportamentelor compulsive și acțiunilor repetitive care sunt făcute mai mult ca o formă de a reduce anxietatea. Pot fi despre orice, nu neapărat curățenie. De exemplu, dacă nu asculți o melodie obsesiv, ești anxios până o asculți? Simți că nu poți să-ți vezi de treabă până nu asculți melodia de 10 ori?
Cât despre chestia cu spălatul pe mâini, am avut-o și eu pentru că am fost un copil ascultător, iar dacă mama îmi zicea că microbii sunt baubau, normal că îmi era frică de microbi și mă feream de ei cât puteam. Asta nu e un comportament OCD.
OCD e mai complex de atât. Astea cu simetria, curățenia excesivă, perfecționismul sunt stereotipuri.
Toate sansele sunt sa ai inca OCD, ca ala nu dispare niciodata, desi se mai poate ameliora situatia, dar nu dispare.
Ti-as recomanda sa mergi al un consult psihiatric, ca sa fi evaluat corect si sa ti se puna un diagnostic clar, in ce stadiu evolutiv esti.
Nu suna a OCD dar e posibil sa ai o personalitate putin obsesiva, din fericire sau din pacate nu e nimic extrem sau anormal in cei descris, multi oameni asculta melodii pe repeat sau le place sa curete totul bine.
nurckye întreabă: