Stefan
| Stefan a întrebat:

Caria dentara, o boala care afecteaza structura dintilor. Cum putem sa prevenim aparitia cariilor dentare?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| metamorfoz a răspuns:

Continuare...
2.Ata dentara + Spalatul pe dinti sunt suficiente (eu tot caut paste de dinti fara fluor, o fi existand?! sper ca da, altfel ma inversunez si mai tare pe ei)... spalatul de 4 ori pe zi ideal: dimineata la trezire(inainte sa mananci ca ai gramezi de bacterii prin gura adunate si multiplicate peste noapte), dupa masa de dimineata, dupa masa de pranz si seara inainte de culcare.De ce!? Ca sa indepartezi alimente care pot fermenta si sa nu le dai cu asta de papica la Streptococii Mutans(cei care fac, in principal, dezastre prin dintii nostri) care stau cu ciocurile intinse doar doar le pica vreun glucid in gura sa mai faca nitel acid lactic si carii in consecinta...
3. Oricat s-ar incerca, vaccin impotriva cariei n-o sa existe...si daca or sa scoata pe piata asa ceva, e vorba numai de industrie farmaceutica din care se vrea a se scoate bani (stim, locul 2 in lume dupa industria armamentului)...sa nu va lasati inselati, Streptococii mutans(Antigenele) stau pe dinti, nu intra in circulatie sa provoace raspuns imun(Anticorpi-iti dai seama ca la cate carii facem si la cat le tinem in gura am sta cu ganglionii de la gat vesnic cat casa in disperarea organismului de a combate cariile), anticorpi care nu vor iesi din sange sus pe dinti sa se bata parte in parte cu Streptococii Mutans.Nici macar lichidul gingival cu tot ce are nu poate face fata puzderiei de bacterii din gura.Fiti rezonabili si realisti...nu va entuziasmati cu vaccinul asta! Mai bine spalati-va pe dinti si indepartati alimentele de acolo ca e de 100 ori mai eficient.
4. @ piscot: detartrajul?! tartrul n-are treaba cu cariile.afectiunile orale sunt pe 2 ramuri mari: carii si afectiuni parodontale.Cariile cu bacteriile lor si cu treaba lor, afectiunile parodontale pe alta parte cu alte bacterii si alte treburi. Detartraj daca vrei sa nu ajungi cu gingivite, parodontite, parodontoze in final cu dintii in mana. happy
5.Nu luati apa de gura care contine Alcool... uitati-va pe eticheta si daca scrie alcool la ingrediente, inapoi cu ea in raft... apele de gura cu alcool cresc riscul de cancere orale.In unele tari e interzisa vanzarea lor catre minori.Am inteles ca vor sa le scoata de pe piata, Doamne ajuta!
6.Atentie la alimentele lipicioase si dulci(gen caramele) sau moi care pot ramane pe dinti si pot fermenta.Sunt foarte indicate alimentele cu un continut ridicat in fibre, mai dure...care sa stimuleze troficitatea gingivala prin masaj gingival si care curata in acelasi timp si dintii.
Si...cam atat pentru cine a avut rabdare sa citeasca! happy

Ah, ba nu, mi-am mai amintit ceva: fluorura de sodiu, celebra NaF din pastele de dinti si din toate produsele destinate ingrijirii orale si profilaxiei cariilor...surpriza, e folosit ca ingredient in otrava pentru sobolani! happy how sweet!

15 răspunsuri:
constantaproca
| constantaproca a răspuns:

Dulciurile in exces afecteaza foarte mult smaltul dentar dar nu uitati ca si sucurile acidulate din comert au acelasi efect...Concluzia, o alimentatie echilibrata cu dulciuri mai putine, fara bauturi acidulate, preferati sucuri naturale preparate acasa si nu uitati de spalatul pe dinti...

| metamorfoz a răspuns:

Ooo, stai ca am intrat pe domeniul meu...Ca tot ai zis "prevenim" ma duci cu gandul la stagiul de profilaxie unde am fost indopata cu informatia "fluorul!", insa:
1.Partea cu fluorul e "frectie cu diana la piciorul de lemn" - vorba aceea... fluorul e doar un mijloc de manipulare in masa a oamenilor si li se baga pe gat peste tot fara voia lor (apa, sare, paste de dinti, mancaruri and so on) si sunt mintiti ca le face bine! NU, nu mai ascultati de asa ceva... Treziti-va! Nu puteti, va apuca rasul si ziceti "las-o asa!"? Din cauza fluorului...menit noua sa ne dea o lentoare mentala si docilitate(da, un gen de "las-o asa!") prin actiunea asupra epifizei si altor centri nervosi, care sa nu ne faca sa ne razvratim impotriva lor(aceia care vor sa ne conduca si sa ne indobitoceasca sub diverse forme si sa ne transforme in sclavi...cati dintre noi n-am devenit deja niste sclavi in sistem? mergem si muncim 10-12 ore pe zi venim acasa dormim si ne trezim sa facem tot aia-avem de munca, suntem mereu prinsi in activitati si avem putin sau deloc timp liber sa gandim si sa realizam ce ni se intampla(nu e o intamplare, e o carte bine gandita si jucata)...si culmea, multi se plang ca nu e ok dar tot ei zic "da` las-o asa!". pai? de ce?) happy nu`s nebuna, eu doar incep sa ma trezesc... cercetati: fluorul e unul dintre cele mai toxice elemente si consumat irational poate fi chiar letal(chiar in doze mai mici decat va puteti imagina)! Nu mai zic ca in intoxicatii blocheaza rinichii, afecteaza oasele, inima, sistemul nervos si asa mai departe.Sub nici o forma nu faceti fluorizari sistemice, nu luati fluor pe gura orice v-ar zice medicul stomatolog.(desi el e convins ca va face un bine si ca va zice bine pentru ca stie sigur ca asa a invatat la facultate DAR suntem condusi de la nivel inalt, cei care vor sa ne conduca s-au gandit ca daca ii prostesc pe stomatologi si-i conving ca fluorul este bun atunci prin intermediul lor vor prosti intreaga masa de oameni care asculta orbeste de medic...desi studiez stomatologia si stiu cat ne intoxica la facultate cu fluorul in sus si in jos ca un fel de spalare a creierului cu fluoroapatita si alte minuni d-astea(pentru ca asa au fost si ei convinsi la randul lor, nu e vina lor), nu, e minciuna, n-am sa recomand niciodata pacientilor mei asa ceva pentru ca nu vreau sa ma dau de partea ursului!). Iar populatia care beneficiaza de fluorizari nu are mai putine carii si nici cei care n-au beneficiat de fluorizare nu au mai multe carii.Sa nu credeti asta...Nu stiti cine a facut acele teste si daca chiar le-a facut si cine a propagat informatia asta in lume...Luati-va doza de scepticism, e mai sanatos! "Cea mai importanta sursa de fluor este apa, desi, la noi in tara, ea nu este imbogatita cu acest element, asa cum se intampla in SUA, spre exemplu" - normal, aia sunt cei mai indobitociti sarmanii, acolo nu mai protesteaza nimeni cand aude de fluor in apa, ba chiar sunt convinsi ca le face bine...nu.

| M4RK a răspuns:

Apa, ceaiul si pestele oceanic sunt principalele surse de fluor, element despre care medicii stomatologi spun ca reduce evolutia cariei dentare. „Cea mai importanta sursa de fluor este apa, desi, la noi in tara, ea nu este imbogatita cu acest element, asa cum se intampla in SUA, spre exemplu. O alta sursa foarte bogata in fluor este arborele de ceai, in speta ceaiul negru, ceaiul verde si cel alb", spune dr. Corina Zugravu.
Afla cum poti sa previi aparitia cariilor dentare!
Afla mai multe despre:
carii dentare, fluorizare, preventie, sanatate
A fost lansată o pastă de dinţi care reconstruieşte dinţii!
Vrei sa-ti accesorizezi gura? Un piercing oral presupune mai multe riscuri decat unul clasic
Află tot ce trebuie să ştii despre tratamentul de albire a dinţilor!
Protejează-ţi dinţii printr-o alimentaţie corectă şi sănătoasă!
Trucuri pentru a-ţi păstra dinţii albi şi strălucitori mai mult timp
"Acelasi lucru se poate spune si despre pestele oceanic (sardinele, macroul, scrumbia, tonul, somonul, codul, rechinul), fructele de mare si algele", declara dr. Zugravu, medic primar Igiena alimentatiei si nutritiei, membru al Fundatiei pentru Alimentatie Sanatoasa.

Stomatologii spun ca lipsa fluorului poate genera aparitia cariilor dentare. „In afara carentelor de fluor, cariile mai apar si atunci cand gasesc un mediu acid. Spre exemplu, la persoanele care consuma bauturi acidulate de tip cola apar eroziuni ale smaltului dintilor langa gingii. In cazul lor, este recomandata si fluorizarea, cu scopul de a intari smaltul dintilor", explica dr. Andreea Ghita, medic stomatolog la o clinica privata din Bucuresti.
Fluorizarea consta in aplicarea pe dinti, pentru cinci-zece minute, a unei paste bogate in fluor. Ulterior, solutia se indeparteaza prin spalare. Si alimentele dulci, care contin zahar sau miere, contribuie la modificarea texturii dintilor, generand carii. Pe piata insa, exista o gama larga de paste de dinti care contin o cantitate suficienta de fluor pentru a oferi carioprotectie consumatorilor, apreciaza medicii stomatologi.
poate intelegi de aici mai bine- http://www.acasatv.ro/......ntare.html bafta;)

| M4RK a răspuns:

Apa, ceaiul si pestele oceanic sunt principalele surse de fluor, element despre care medicii stomatologi spun ca reduce evolutia cariei dentare. „Cea mai importanta sursa de fluor este apa, desi, la noi in tara, ea nu este imbogatita cu acest element, asa cum se intampla in SUA, spre exemplu. O alta sursa foarte bogata in fluor este arborele de ceai, in speta ceaiul negru, ceaiul verde si cel alb", spune dr. Corina Zugravu.
Afla cum poti sa previi aparitia cariilor dentare!
Afla mai multe despre:
carii dentare , fluorizare , preventie , sanatate
A fost lansată o pastă de dinţi care reconstruieşte dinţii!
Vrei sa-ti accesorizezi gura? Un piercing oral presupune mai multe riscuri decat unul clasic
Află tot ce trebuie să ştii despre tratamentul de albire a dinţilor!
Protejează-ţi dinţii printr-o alimentaţie corectă şi sănătoasă!
Trucuri pentru a-ţi păstra dinţii albi şi strălucitori mai mult timp
"Acelasi lucru se poate spune si despre pestele oceanic (sardinele, macroul, scrumbia, tonul, somonul, codul, rechinul), fructele de mare si algele", declara dr. Zugravu, medic primar Igiena alimentatiei si nutritiei, membru al Fundatiei pentru Alimentatie Sanatoasa.

Stomatologii spun ca lipsa fluorului poate genera aparitia cariilor dentare. „In afara carentelor de fluor, cariile mai apar si atunci cand gasesc un mediu acid. Spre exemplu, la persoanele care consuma bauturi acidulate de tip cola apar eroziuni ale smaltului dintilor langa gingii. In cazul lor, este recomandata si fluorizarea, cu scopul de a intari smaltul dintilor", explica dr. Andreea Ghita, medic stomatolog la o clinica privata din Bucuresti.
Fluorizarea consta in aplicarea pe dinti, pentru cinci-zece minute, a unei paste bogate in fluor. Ulterior, solutia se indeparteaza prin spalare. Si alimentele dulci, care contin zahar sau miere, contribuie la modificarea texturii dintilor, generand carii. Pe piata insa, exista o gama larga de paste de dinti care contin o cantitate suficienta de fluor pentru a oferi carioprotectie consumatorilor, apreciaza medicii stomatologi.
poate intelegi de aici mai bine- http://www.acasatv.ro/......ntare.html bafta ;)

| M4RK a răspuns:

Scz am apasat de doua ori pe ''raspunde''

| alexdop21 a răspuns:

Stefanut cariile pot aparea din multe motive cum ar fi : dulciurile in exces, spargerea smaltului dintilor etc
Si sa stii ca cariile sunt si ereditare, adica daca mami cu tati au carii inseamna ca ai sanse foarte mari sa faci si tu la un moment dat carii


Cel mai bine incearca sa ai o igiena orala cat mai buna, sa te speli pe dinti cat mai des posibil, sa mergi la medicul dentist cat mai fregvent si sa eviti cat posibil muscatul din furculita, lovitul dintilor ce poate provoca spargerea smaltului sau chiar a dintelui!

| danutza a răspuns:

O alimentatzie sanatoasa fara dulciuri in exces....si cu o igiena dentara corespunzatoare happy

| nickname.a.plecat.de.pe.tpu a răspuns:

Trebuie tinuta o dieta naturala, bogata in vitamine, cele mai folositoare fiind vitaminele D si A. aa, si s-a demonstrat ca si ceaiul verde este bun pentru ca distruge bacteria :D o alta metoda de prevenire a cariilor este frecarea dintilor cu radacina de lemn dulce (intareste gingia, albeste si curata dintii). Uite un site care l-am gasit si poti afla mai multe: http://www.topsanatate.ro/......9366.html. O zi buna :D

| maria_5001 a răspuns:

Spalatul pe dinti macar diminata si mai ales searawinking...control stomatologic periodic (cam la 6 luni)...la copii se sigileaza maselele pentru prevenirea cariilor... daca totusi apare trebuie curatata happy

| bonny a răspuns:

Te duci la doctor stomatolog din 6 in 6 luni normallaughing

| piscot a răspuns:

1. Folosirea atei dentare
2. Periajul de 2 ori pe zi dupa cum urmeaza: de la gingie la varful dintelui si pe fetele dintilo miscari de du-te vino.
3. Apa de gura
4. Detartraj periodic
5. Controlul la medicul stomatolog macar o data pe anwinking

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

In general conteaza igiena orala, alimentatia si nu in ultimul rand genetica. Se stie ca in zonele poluate (ex. Baia Mare) incidenta este mai mare.
Veste buna: in scurt timp va aparea un vaccin impotriva cariilor. Se lucreaza la el. Ce fain de noi! Ce nasol de stomatologi!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Fara prea multe dulciuri...si spalat de 3 ori pe zi dintii.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Caria o poti combate spalandu-te des pe dinti si asimiland mult calciu...atunci cand apare o lipsa de calciu automan i-ti apar si cariile... e neplacut sa ai carii, ...am programare saptamana viitoare la dentistbig grin

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cariile dentare sunt un lucru foarte neplacut. Spalarea cat mai des a dintilor poate prevenii cariile. Cand ai lipsa de calciu te poti astepta la aparitia lor. Vizitele periodice la stomatolog te pot ajuta. In mod normal ar fi bine dupa fiecare masa sa-ti speli dintii... dar este aproape imposibil...de preferat ar fi o ata dentara la indemana. inca un sfat din partea mea "FERESTETE DE GUMA DE MESTECAT I-TI ATACA SMALTUL DINTILOR SI E CANCERIGENA". Multa sanatate!