Cand vederea ta este slaba, ochelarii de vedere devin aproape o parte din tine, iar majoritatea purtatorilor ii dau jos doar atunci cand dorm sau fac un dus. Dar chiar e nevoie de ei tot timpul?
Doctorii prescriu ochelari, trateaza efectul problemei si spera ca si aceasta se va diminua, dar poate ca n-ar trebui sa purtam niciodata lentile de contact sau ochelari.
Pentru a intelege de ce, trebuie sa stim cum functioneaza procesul privirii. Ochii isi schimba des focalizarea in functie de distanta obiectului la care privim. Irisul se comporta ca si diafragma unui aparat de fotografiat digital, pupila dilatandu-se si contractandu-se in functie de cata lumina permite sa intre in ochi. Muschii extrinseci (extraoculari - din jurul ochilor) au rolul de a misca si de a roti ochii in directii diferite si le schimba forma. In timpul acestui proces, retina e mutata mai departe sau mai aproape de cristalin, in functia de departarea de obiectul la care privim. Muschii ciliari, atasati de cristalin, asigura reglarea fina a imaginii obiectului, modificand forma cristalinului. Concluzia este ca toate componenetele ochiului sunt in miscare.
Atunci cand purtam ochelari de vedere, oferim cea mai mare parte din munca de concentrare a ochilor ochelarilor. Daca porti ochelari de vedere, incearca asta: uita-te la ceva in stanga si apoi la ceva in dreapta.
Ti s-au miscat doar ochii sau ti-ai miscat si capul? Pozitia fixa a ochelarilor si abilitatea de a vedea clar doar cand privesti prin centrul lentilelor te face sa-ti misti si capul in loc sa-ti misti doar ochii, iar muschii oculari nu mai lucreaza asa cum ar trebui. In plus, si vederea ta periferica are de suferit.
Dupa cum se poate observa in timp, de obicei dioptriile cresc, in loc sa scada, iar lentilele de contact au si ele o serie de dezavantaje. Poate ca ce ar trebui sa faci e sa inveti sa vezi mai bine, sa-ti antrenezi ochii si sa-i relaxezi eficient. Manualul Vedere Fara Ochelari poate fi solutia pentru a scapa de ochelarii de vedere sau lentilele de contact!
Daniel
Si eu port ochelari cand stau la laptop sau cand citesc. Mai am cateva luni de,, corectie", desi sunt foarte utili cand stau mult timp la laptop, sau stau pe interenet pe smartphone. Recomand tuturor celor care au cea mai mica dificultate de vedere sa mearga la medic.
Multumesc foarte mult! Din pacate si eu am probleme cu vederea, si trebuie sa port ochelari ...Dar voi urma sfaturile de mai sus, si poate voi vedea mai bine si fara ochelari!
Port ochelari de la varsta de 5 ani, nu-i ceva nou pentru mine.
Mi-am schimbat recent ochelarii, pentru ca mi s-au marit dioptriile, asa mi-a spus medicul oftalmolog. De atunci mi se pare ca vederea mi se deterioreaza din ce in ce mai mult si s-ar putea sa fi trecut de -2.50 dioptrii la ambii ochi, tinand cont ca acum 2 ani aveam -1, 75 si -1, 50 dioptrii.
M-am saturat de faptul ca trebuie sa depind de o pereche stupida de ochelari ca sa realizez majoritatea activitatilor din timpul zilei.
Oricum, sunt de parere ca medicii oftalmologi nu sunt sinceri, ci -bineinteles- vor doar sa faca vanzare.
Folositor articolul, si cred ca o sa comand pachetul, fiind foarte ieftin fata de ce am mai vazut pe internet.
anoooonimm77 întreabă: