| wolfves a întrebat:

Cat de des trebuie sa mananci carne ca sa faci guta? Stiu pe cineva in varsta care are, dar eu clar nu as rezista fara carne.
Dar chiar nu stiu ce sa mananc fara carne, in afara de salata (asta doar vara), pilaf cu legume (si salata/castraveti murati) si salata de vinete.
Fasolea si mazarea nu imi plac fara carne. Mancarea de cartofi si cea de varza (adica aia cu boabe negre) nu imi plac deloc.
La pranz mai mananc ciorbe/supe fara carne cateodata. De obicei alternez (una cu carne, dupa una cu legume). Sau mai mananc omleta etc.
Deci am probleme doar la cina. Ce sa mananc si eu fara carne care chiar sa fie bun la gust (din punctul meu de vedere)?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
3 răspunsuri:
| Holiday a răspuns:

Nu are legatura consumul de carne cu guta. Probleme de diverse tipuri poti avea doar daca pe langa carne nu consumi si alte tipuri de alimente.

| anonimg a răspuns:

Carnea nu trebuie consumată zilnic că duce și la alte probleme (cu rinichii de exemplu).
Hrana trebuie gătită, preparată ca să ofere gust, dar și un aspect plăcut. Nu se aruncă în oală două cepe și un morcov, și o pereche de șosete ca să îi dea gust, și gata masa.
Alimentele care nu îți plac, gătite de cineva priceput, îți spun eu că îți vor place.
De exemplu, sunt o mie și una de metode de a prepara cartofii (la cuptor copti/înnăbușiti, musaca, salata orientala,...). Dar chiar și așa, dacă sunt făcuți în mod forțat, sau daca se adaugă prea mult ulei sau prea multă/puțină sare, gustul nu va fi bun în nici unul din cazurile de mai sus.
O carte de bucate care o poți face cadou bucătăresei :) :
https://www.viatasisanatate.ro/carte-de-bucate-herghelia

| TincutaNitu a răspuns:

Guta este un tip de reumatism sau artrita care se manifesta atunci cand cristalele din excesul de acid uric se depoziteaza in incheieturi si in cartilaje, cauzand durere si inflamatie.
Exista numeroase cauze ale aparitiei gutei: corpul produce prea mult acid uric, dieta contine preponderent alimente care cresc nivelul acidului uric sau organismul nu poate elimina acidul uric corespunzator prin urina.
Una din cauzele cel mai des intalnite este factorul genetic. Totusi, printr-o alimentatie echilibrata si variata, se poate tine sub control sau se poate preveni cu totul.
Guta este asociata de cele mai multe ori cu obezitatea, hipertensiunea arteriala, colesterol marit, diabet, afectiuni ale inimiii si rinichilor. Aceste afectiuni trebuie rezolvate fie prin alimentatie, fie prin tratament medicamentos.

In ceea ce priveste alimentatia, in guta se recomanda alimente cu un continut scazut de purine (substante din care se formeaza acidul uric), mai ales cele provenite din animale; cat mai putine grasimi saturate; eliminarea zaharului rafinat; consum moderat de cabohidrati; consum moderat de proteine (cu accent pe proteine de origine vegetala - fasole, linte, mazare, naut, quinoa si din cand in cand carne alba); alimente integrale, preparate de preferat acasa.

Se recomanda evitarea dietelor care promoveaza infometarea, micsorarea portiilor consumate, eliminarea alcoolului si limitarea consumului de carne.

Mai sunt multe de spus, dar vreau sa trec direct la combinatiile alimentare pentru a-ti raspunde concret la intrebare. Daca nu suferi de guta si starea ta de sanatate este buna, nu vad de ce ai renunta la carne daca iti place. Intr-adevar, ar fi minunat sa ajungi in punctul in care mananci carne o data sau de 2 ori pe saptamana sau mai rar. Pana atunci, iata cateva idei de mese din care sper sa gasesti macar una pe gustul tau:
- salata iceberg cu ardei gras, porumb, ciuperci si telemea;
- tofu cu legume la abur (dovlecei, ardei gras, ceapa, bambus, fasole verde);
- vinete la gratar cu branza de capra cu orez, rucola si rosii;
- cuscus cu piure de mazare si salata de varza;
- salata orientala din cartofi, ceapa verde, ulei de masline, masline, otet din cidru de mere si optional ou;
- supa crema de morcov cu paine prajita;
- mix de salata cu naut fiert, quinoa si dressing de mango.