Daca se asigura pe alta cale aminoacizii esentiali care de obicei lipsesc intr-o dieta vegetariana, atunci dieta este mai sanatoasa decat una cu carne si lactate. Daca nu sunt asigurate, atunci este calea spre boala sigura, si orice organ, tesut poate sa cedeze: inima, creierul, oasele, muschii, vase de sange samd.
Nu sunt specialist in nutritie si nu pretind asta, asa ca, atunci cand este vorba de ceva mai 'complicat', gogaluiesc si eu ca altii si vad ce informatii gasesc:
http://www.adevarul.ro/......33177.html
http://www.doctor.info.ro/vegetarienii_si_aportul_de_pro.html aici cred ca a gresit, acolo un de a scris paste cu paine - ambele facute din faina de cereale, poate vroia sa zica paste cu ciuperci sau legume.
Si alte si alte surse, avem mare noroc cu gogal. :D
Bună.
Suficient să fii anemic!
Trebuie să mâncăm de toate, câte puțin, nu "abuziv".
Hrana trebuie savurată, nu să uităm să ne ridicăm de la masă, etc.
Pa, pa.
Foarte nesanatos. Dar eu asta cu laptele si branza n-am inteles-o niciodata... Adica bun, nu vrei sa fii responsabil pentru sacrificarea animalelor, dar daca bei lapte sau mananci branza ce rau faci?
Regimul lacto-vegetarian este mult mai sanatos si mai indicat.
Rau faci ca vitelul este de multe ori sacrificat, si practic bei laptele de la o mama trista. Si din cauza ca aceste mame triste sunt sacrificate si ele cand ajung epuizate de la mulsul excesiv. Industria alimentara este nemiloasa, si exploateaza excesiv sursele in scopul profitului.
Dar, daca manci lapte si oua de la vaci si gaini "fericite", crescute in conditii mai naturale, atunci situatia se schimba. Este si mai sanatos, ca nu contin atatia hormoni de crestere si alte chimicale continute in alimentele cu care sunt hranite in fermele intensive.
Si privitor la indicatie, un regim alimentar din care sa nu lipseasca iaurturile este intr-adevar foarte sanatos.
"Foarte nesanatos", complet fals. Si da, daca bei lapte sau mananci branza sau oua faci rau animalelor si participi la sacrificarea lor intr-un mod indirect. Vacutele din ferme sunt inseminate artificial (asa zisul "viol", o procesura dureroasa si violenta), este tinuta intr-un spatiu extrem de mic pana in momentul in care aceasta fata puii. Viteii sunt dusi imediat la abator fiindca nu produc carne, iar vitelusele sunt luate imediat de langa mama si puse in alta cusca pentru a nu-i bea laptele, deci vacile sunt tinute toata viata in regimul inseminare-perioada in care da lapte-inseminare, de aceea ele la 4-5 ani se prabusesc si desi simt durerea sunt luate cu macarale si ucise pe viu. Sunt folosite toata viata lor si in momentul in care ii sunt luati puii, sufera enorm de fiecare data. E ca si cu ai lua puii de catel, pisica sau orice altceva. Sa nu mai spun ca laptele contine 30.000 celule somatice in Europa per ml, deci practic bei puroiul sin cosuri amestecat cu sange. Oricum omul s-a nascut intolerant la lactoza, deci nu ar fi trebuit sa consume laptele alor animale. La oua, la fel, puiutii masculi sunt ucisi in masa per secunda in lume fiindca sunt nefolositori, iar gainile fortate sa produca cateva zeci de oua pe saptamana, desi ar trebui sa faca DOAR 2 OUA PE AN, ciudat, nu? Apoi sunt ucise pentru carne. Carnea aceea contine multe bacterii si sange fiindca in 80% din fermele din lume nu se curata atat de bine carnea pe cat ar trebui. Recomand inlocuitori: lapte de cocos, soia, nuci, alune etc. Normal un ou contine 300 g dintr o substanta de care corpul are nevoie doar de 250 g pe zi, deci e imbolnavire curata.
Sursele animale de proteine(carne, lapte, ouă) asigură toţi aminoacizii esenţiali, de aceea se numesc proteine complete.
Proteinele sunt formate din aminoacizi.
Prin urmare trebuie să ai grijă să cauţi surse vegetariene de proteine dar şi de vitamine. Soluţia ar fi o combinaţie de alimente din care să rezulte proteine complete.
Spre exemplu: legume + nuci, seminţe sau cereale.
Exemple:
- soia(laptele de soia şi tofu(brânza) - înlocuitor de bază pentru carnea de peşte, pui
- ciuperci. Conţin proteine de calitate uşor digerabile, prezente într-o concentraţie mare faţă de alte legume. Două-trei ciuperci mici oferă tot necesarul de vitamina B12 pentru întreaga zi, lucru vital pentru vegetarieni.
- cereale – grâu, orz, porumb, orez
- legume cu frunze verzi – spanac
- leguminoase – fasole, mazăre, linte. Nicio specie de legume boabe nu conţine toţi aminoacizii esenţiali dar nu are importanţă dacă sunt consumate într-un regim mixt. (ex. iahnie cu mămăligă). E important ca vegetarienii să consume legume boabe ca sursă de proteine şi pentru acidul folic, a cărui deficienţă poate provoca malformaţii congenitale şi anemie.
- nuci, castane, alune, seminţe în general.
- fructe confiate - ananas, mere, mango, stafide, smochine, caise - conţin fier şi vitamine
- fructe şi legume – conţin cantităţi mici de proteine
Cred că o informare corectă e necesară atât pentru un regim vegetarian cât şi pentru unul normal, omnivor. Carnea şi produsele lactate pot fi la fel de nesănătoase precum soia, cerealele sau alte legume atâta timp cât sunt incorect combinate, preparate, sau consumate în cantităţi mari.
Părerea mea e că cel mai bun regim e cel variat dar moderat.
Apropo de consumatul in cantitati mari, persoanele care au o alimentatie bogata in proteine sunt predispuse la guta, calculi renali si alte afectiuni datorate acidului uric si uratilor (sarurile acidului uric, nu aia de pe strada).
Mai periculos este pentru cele care consuma glucide (in special alimente cu glucoza, zaharoza) in exces, stim toti de diabet, de asemenea sunt predispuse la ateroscleroza, HTA si alte boli ale inimii si vaselor de sange.
Asa e. Din pacate in general la noi se merge pe extreme. Spre ex. "Nu mananc carne de porc ca e prea grasa, mananc doar piept de pui". Eu as spune ca ar fi de preferat sa nu excluzi nici una din alimentatie fiindca fiecare are niste principii utile organismului nostru pe care cealalta nu le poate suplini. Asa ca, daca mananci carne de porc o data pe saptamana sau chiar de doua ori in ciorbe cu legume, fripturi combinate cu salate n-o sa patesti nimic. Dimpotriva!
Orice lucru bun consumat in exces dauneaza. Dar haideti sa nu le excludem din alimentatia noastra, ci doar sa le diminuam portia, si sa avem mai multa grija din ce sursa provin si cum le preparam. Degeaba alegi sa mananci "sanatos" piept de pui cu salata daca puiul acela a fost indopat cu hormoni de crestere, salata provine din culturi stropite cu nspe pesticide iar soia e modificata genetic.